Nicole Goossens is een van de twee hoofdcoaches tijdens de DDD. “In de zomer zijn veel kunstrijders op zoek naar trainingsmogelijkheden, omdat niet alle ijsbanen open zijn. Wij hebben de luxe dat onze baan het hele jaar openblijft. Daarom organiseren wij voor alle leeftijden en alle niveaus (de basis-, talent- en topgroep, red.) een zomerkamp. Voor de wedstrijdrijders zijn dit de extra intensieve trainingsdagen om 'wedstrijd ready' te worden. Bij de recreatieve rijders staat vooral het leren van nieuwe elementen centraal.

Onbekend

Er doen dit jaar zo’n vijftig deelnemers mee aan de DDD. Er worden ijstrainingen en off-ice lessen aangeboden. Nicole Goossens is met Marieke Kruithof de hoofdcoach. Voormalig olympisch ijsdanser Maksym Spodyriev ondersteunt hen, evenals zijn olympisch ijsdanscollega, land- en naamgenoot uit Oekraïne, Maksym Nikitin. Romy de Sterke is de vaste coach, die met de wedstrijdgroep werkt. Daarnaast hebben ze een aantal assistent-trainers, die hand-en-spandiensten verlenen en helpen om iedereen happy te maken gedurende het kamp. Voor de off-ice trainingen zijn er twee dansdocenten. Mienke Zandleven is daar één van en verzorgt voornamelijk de hiphoplessen. Anne Buunk geeft ballet, Martijn Zoeteman doet strength & conditioning (conditie en kracht). En Petra Visser is een gediplomeerde musical docente, die de dramalessen geeft. Zij werkt ook bij Lucia Marthas (is in Nederland toonaangevend op het gebied van dans, acteren en zang).

Gastcoach van de DDD en de geboren Oekraïner Maksym Spodyriev emigreerde in 2014 naar Polen. Hij deed mee aan de Olympische Spelen van 2018 en 2022 en heeft onlangs zijn ijsdanscarrière beëindigd. Tijdens zijn topsportcarrière was hij al begonnen met coachen en gedurende de pandemie heeft hij een online platform opgezet voor trainingsessies via Zoom met schaatsers over de hele wereld op alle niveaus en leeftijden.

“De organisatie van de Dynamic Dordt Days heeft me gevraagd naar Dordrecht te komen. Ik heb hier vervolgens een week training gegeven en het klikte van beide kanten. De jeugd, de werkwijze en de sfeer vind ik heel prettig bij deze club. Mogelijk blijf ik hier permanent als trainer.”

Foto: Hanneke Mennens

Spodyriev neemt de ervaringen als ijsdanser mee in zijn nieuwe rol als coach en gelooft in maatwerk. “Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Naast technische aanwijzingen en het aanleren van nieuwe elementen wil ik ze meegeven om nooit op te geven. Het kan vijftig keer misgaan, maar misschien lukt het de 51e keer wel.”

De 28-jarige coach heeft niet de ambitie om zijn landgenoot Aljona Savchenko, bondscoach van de Nationale Trainingsselectie Kunstrijden in Heerenveen, achterna te gaan. “Als ik mijn vorige trainer zag… Zij had zoveel dingen te doen, waardoor ze maar vier uur slaap per nacht kreeg. Ik ben ambitieus en wil me graag ontwikkelen als coach, maar het moet wel leuk blijven.”

Nederlands kunstrijtalent Julia van Dijk doet voor de zesde keer mee aan de Dynamic Dordt Days en traint in de topgroep. “Tijdens deze twee weken vind ik het mooi om met beide Maksims te werken en andere dingen te proberen, zoals uitdagende passen, sprongen en pirouettes. Om met de kleintjes op het ijs te staan deze twee weken vind ik heel schattig. Het is zo leuk om te horen: ‘Oh wauw, jij kunt het goed!’ De verschillende niveaus maken me niet uit. Ik rijd er wel omheen.”

Voor de Tilburgse is drie ijstrainingen en één off-icetraining op een dag normaal. Het enige verschil tijdens de Dynamic Dordt Days is dat er een extra off-ice training is en dat er een warme lunch klaar staat. “Alles is hier goed geregeld. Het fijne vind ik ook dat we dans hebben, ballet, krachttraining, alles door elkaar. De dramalessen zijn nieuw voor mij. Hier kijk ik enorm naar uit. De expressie op mijn gezicht en meegaan in de muziek, daar wil ik tijdens deze uren aan werken. Van Maksim leer ik dat je hard moet werken en ervoor moet gaan; ‘doen’ in plaats van denken dat je het niet kunt. De trainingen zijn uitdagend en technisch maak ik stappen.”

Foto: Hanneke Mennens

De 16-jarige wil tijdens het trainingskamp werken aan haar nieuwe kür voor de Junior Grand Prix. “Ook al was het voor mij geen verrassing, het blijft heel gaaf dat ik daar naartoe mag. Ik hoop er top-10 te kunnen rijden en misschien wel top-5.”

De veertienjarige Lilia Lupanova doet voor de vijfde keer mee aan de DDD. “Ik vind het fijn om hier de hele dag op de ijsbaan te kunnen zijn en veel en hard te trainen. Het is heel gezellig en leuk met elkaar. Pirouettes, daar houd ik van; dan voel ik me vrij. Deze twee weken werk ik aan mijn triples. Dit zijn sprongen met drie draaien in de lucht. Met alle niveaus door elkaar denk ik soms wel: oh nee, waar moet ik heen?  Als Julia in de baan is, vind ik dat heel inspirerend. Zij springt al triples. Wanneer ik haar dat zie doen, dan wil ik dat ook kunnen.”

Foto: Hanneke Mennens

“Ik vind het heel cool dat we hier ook training krijgen van Maksim. Als hij bepaalde oefeningen voordoet, motiveert dat enorm. Uiteindelijk zou ik graag aan een Grand Prix mee willen doen en droom ik van de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Lindsay van Zundert is hierin voor mij een groot voorbeeld.”

De zesjarige Jax Verbeek (zoon van Danny Verbeek, profvoetballer bij FC Den Bosch) rijdt deze week trouw met zijn twee jaar oudere zus, Tess, mee naar de Sportboulevard. Tess is een van de jonge talenten uit Den Bosch die een week meedoet aan de Dynamic Dordt Days. Hun moeder, Lina, was als een van de ouders aan de beurt als chauffeur voor een retourtje Den Bosch – Dordrecht. Zij bleef de hele dag kijken en zag zoon Jax vrolijk meedoen.

“Hij zou eigenlijk bij een vriendje spelen, maar dit ging niet door”, vertelt moeder Verbeek. “Nu staat hij op het ijs en doet hij lekker mee. Jax zit op voetbal. Het is echt een grappenmaker en loopt enorm te donderjagen, zowel op als naast het ijs. Ik vind het hartstikke leuk dat hij leert schaatsen, maar ik zie hem geen kunstrijder worden. Bij onze dochter is deze hobby een beetje uit de hand gelopen en twee kinderen op deze sport is nauwelijks te bekostigen”, zegt ze lachend, maar voegt er ook gelijk aan toe: “Wat hierbij ook meespeelt is dat ik weet dat Jax dit twee maanden leuk vindt, het voetballen weggooit en op het kunstrijden dan ook weer uit gekeken is.”

Jax, die ondertussen driftig van het ijs af stapt en z’n hoezen onderbindt: “Ja, ik vind het schaatsen heel leuk. Dit is mijn derde keer op het ijs.” En wat hij het allerleukst vindt? “Iets”, antwoordt hij met een ondeugende snoet en rent snel weg, de kleedkamer in.

Foto: Hanneke Mennens

Shane Vort is een van de deelnemers in de basisgroep. Een maand geleden maakte ze kennis met de sport tijdens een proefles. Dinsdag was haar tweede les. “Ik ben helemaal verliefd op de sport. Op tv heb ik zo vaak met mijn oma kunstschaatsen gekeken. Ik heb altijd gedacht dat het niets voor mij was. Nu pas - op mijn 23e - heb ik zoiets van: weet je wat? Ik doe het gewoon! Nu weet ik dat ik er nog niets van bak, maar ik hoop het in de toekomst heel goed te kunnen. Ik ben nog geen lid van de club hier in Dordrecht. Dat ga ik straks meteen regelen.”

“De kunstschaatsen die ik draag, heb ik al aangeschaft. Ik wil hierin investeren. Het brengt me echt tot rust als ik aan het schaatsen ben. Als ik vaart maak en een oefening lukt, dan word ik heel kalm en vergeet ik waar ik buiten de ijsbaan mee bezig ben. Ik hoop dat ik ooit aan een wedstrijd kan meedoen en dat mijn oma dan kan komen kijken. Dat is mijn doel.”