Na zijn diskwalificatie van gisteren heeft Chris Huizinga besloten vandaag niet meer te starten. Bij de mannen rijdt Philip Due Schmidt alleen in de eerste rit.
Welkom in het liveblog van de laatste dag van het EK Allround in Heerenveen. Er worden nog twee titels vergeven dit weekend en de spanning is nog aanwezig in beide toernooien. Thialf loopt inmiddels lekker vol, de muziek wordt gespeeld en we zijn er bijna klaar voor!
We sluiten de tweede dag van het EK af met twee Europees kampioenen: Jenning de Boo en Jutta Leerdam schreven de sprintkampioenschappen op hun naam. Peder Kongshaug en Antoinette Rijpma-de Jong, die vooral sterk zijn op de kortere afstanden van het allrounden, leiden na de eerste dag. Kunnen zij morgen de hongerige achtervolgers van het lijf houden?
Klassement na dag 1 (met verschillen op 1500 meter tussen haakjes)
1 Peder Kongshaug
2 Sander Eitrem (+0,50)
3 Beau Snellink (+3,95)
6 Marcel Bosker (+4,97
Ghiotto en Bosker komen niet aan de tijden die al gereden zijn en finishen als vierde en zesde.
Uitslag vijf kilometer
1 Sander Eitrem 6.06,20
2 Beau Snellink 6.08,91
3 Chris Huizinga 6.09,48
De Noor zet 6.06,20 op de klokken en is daarmee ruim een seconde sneller dan zijn persoonlijk record. In dit artikel werd Eitrem door zijn landgenoot al bestempeld als favoriet voor de eindzege. Beau Snellink is ook beter dan ooit, hij zet 6.08,91 neer.
In het klassement staan de Noren nu een en twee met Kongshaug en Eitrem. Snellink staat voorlopig derde.
Kunnen Davide Ghiotto en Marcel Bosker tippen aan de tijd van Eitrem in de slotrit?
Het publiek in Thialf juicht de hele dag al hard, maar tijdens de vijf kilometer van Chris Huizinga kwamen daar wat extra decibellen bij. Hij finisht in 6.09,48. Nog vier mannen aan de start.
Vorige week zaterdag voegde Peder Kongshaug zich ineens bij het rijtje medaillekandidaten, toen hij 3.36,74 klokte tijdens een oefenritje in Thialf. Hij dook onder het wereldrecord van Eskil Ervik (wat niet erkend werd omdat niet aan alles ISU-eisen voldaan was) en snoepte 7,5 seconde van zijn pr af. “Het laat zien dat ik in vorm ben”, vertelde de Noor maandag. “Ik wilde eerst rondjes rijden die passen bij een vijf kilometer, maar de snelheid kwam zo makkelijk dat ik all out ging. Ik kon die verleiding niet weerstaan. Van het trage ijs in Stavanger naar de goede omstandigheden van Thialf was heerlijk. Schaatsers zijn niet gewend rondjes 28 laag vol te houden, want het is sneller dan je op een vijf kilometer doet en langzamer dan de 1500 meter.” Met zijn snelle 500 meter en schaatsmijl, kan hij veel tijd pakken op stayers als Beau Snellink, Chris Huizinga, Davide Ghiotto en Sander Eitrem. Hij ziet zichzelf dan ook als joker voor dit weekend, maar zijn goede vriend Eitrem is favoriet. “Hij rijdt zo goed in de zware omstandigheden waarin wij trainen. Ongelofelijk welke tijden hij in een oefenrace neerzet. Hij verkeert in uitstekende vorm voor dit weekend.”
Op de vijf kilometer haalt Kongshaug vandaag een halve tel van zijn pr af en finisht hij in 6.13,05.
De pannen zijn nog niet van het dak gereden, Kristian Gamme Ulekleiv leidt momenteel op de vijf kilometer met 6.23,36, voor Fridtjof Petzold (6.25,54) en Min-seok Kim (6.32,62).
Kim voert wel het klassement aan, voor Ulekleiv en Indra Médard. Na de dweil nog tien man te gaan.
Natuurlijk halen de Nederlandse schaatsers hun hart op als ze een internationaal race in een volgepakt Thialf mogen rijden. De zwaarste rondjes worden een stuk korter als je door een zee van juichende oranje supporters schaatst. Maar ook de buitenlanders genieten. “Dit is een van de weinige banen waar je het publiek kan voelen tijdens de race”, legt de Est Marten Liiv de magie van Thialf uit. De Noor Peder Kongshaug vult aan: “Wanneer je races in Thialf op de kalender ziet staan, weet je dat er mooie toernooien aankomen. Wat de Nederlandse toeschouwers bijzonder maakt, is dat ze juichen voor iedereen. Nergens anders in de wereld gebeurt dat. Als buitenlanders waarderen we dat enorm en koesteren we het. Ik zal ze nodig hebben met de tien kilometer”, voegt de Noor er met een knipoog aan toe.
De Hongaarse debutant, geboren in Zuid-Korea, staat eerste na de 500 meter. Met de vijf kilometer heeft hij meer moeite. Desalniettemin stort hij niet in en finisht hij in 6.32,62. Niet onder zijn pr, wel een nationaal record. Hoe dat precies ziet en waarom de Koreaan voor Hongarije uitkomt, lees je in dit artikel. Zijn Duitse collega Bogdan Brauer moet geblesseerd opgeven.
Philip Due Schmidt is voor het EK Allround terug in Thialf, de ijsbaan waar hij veel herinneringen aan heeft. Dit vertelde hij in maart 2023: "De World Cup in Polen was een van mijn beste, zo niet de beste World Cup, maar vlak daarna kreeg ik griep. Na een training in Thialf voor het WK viel ik van de trap en was ik in de war. Verder kan ik me daar niet zoveel meer van herinneren. Toen ik een dag later een fietstraining op de rollers afwerkte in mijn hotelkamer, konden mijn teamgenoten geen contact met mij krijgen. Viktor (Thorup, red.) dacht dat er iets mis was. Hij vond mij op de vloer van mijn kamer, liggend op mijn fiets met een epileptische aanval."
Gelukkig is de Deen inmiddels hersteld en kan hij zijn rondes weer schaatsen. Via dit artikel lees je zijn heftige verhaal.
4 Min-seok Kim - Bogdan Brauer
7 Daniele Di Stefano - Peder Kongshaug
8 Chris Huizinga - Bart Swings
9 Sander Eitrem - Beau Snellink
10 Davide Ghiotto - Marcel Bosker
Belangrijkste verschillen op een rijtje:
1 Min-seok Kim
2 Peder Kongshaug (+3,10)
3 Daniele Di Stefano (+6,70)
6 Sander Eitrem (+11,60)
11 Marcel Bosker (+16,70)
14 Beau Snellink (+20,40)
17 Davide Ghiotto (+26,80)
Wat brengt de vijf kilometer ons? De huidige leider van het klassement, Min-seok Kim staat mijlenver voor op Davide Ghiotto, maar het is allerminst zeker dat hij die voorsprong kan behouden. Kims persoonlijk record (6.35,74) is ruim een halve minuut langzamer dan die van de Italiaan (6.04,23). Marcel Bosker en Beau Snellink willen stappen omhoog maken. En wat te denken van Peder Kongshaug, die zich op de tweede plek nestelde en vorige week onder het wereldrecord drie kilometer dook? Sander Eitrem heeft van de stayers de minste schade opgelopen.
Zeven afstanden gehad, nog een te gaan.
De mannen zijn vandaag begonnen aan het 115de EK Allround! In 1893 streden de rijders voor het eerst op de West-Eisbahn in Berlijn. Rudolf Ericson pakte de eerste van tot nu tien zeges voor Zweden. Noorwegen voert het klassement met overwinningen aan: 39 keer mocht een Noor de hoogste trede beklimmen. Nederland volgt met 36 zeges. Overigens gingen de laatste negen edities allemaal naar Nederland, zesmaal was de titel voor Sven Kramer, eenmaal voor Jan Blokhuijsen en de laatste twee jaar was die voor Patrick Roest.
Joy Beune bij de NOS: "Het was mijn beste seizoenstijd op de drie kilometer, hier ben ik best blij mee. Ik had Merel ertussen verwacht, maar zij reed voor haar doen geen heel goede drie kilometer. Het wordt nog spannend. Morgen twee leuke afstanden waar ik zin in heb."
Een grote voorsprong van Rijpma-de Jong op haar concurrentie. Bij het NK was die 'slechts' 0,25 op Joy Beune voor de 1500 meter, nu 1,83 seconden. Ragne Wiklund zal een sterke vijf kilometer schaatsen, maar heeft een grote achterstand op de twee Nederlandse rijdsters.
1 Antoinette Rijpma-de Jong
2 Joy Beune (+1,83)
3 Francesca Lollobrigida (+2,98)
4 Ragne Wiklund (+3,90)
5 Merel Conijn (+3,99)
De Nederlandse vrouwen kunnen op de drie kilometer niet tippen aan Ragne Wiklund. De Noorse is de enige onder de vier minuten.
Uitslag drie kilometer
1 Ragne Wiklund 3.59,43
2 Francesca Lollobrigida 4.00,37
3 Joy Beune 4.00,39
4 Merel Conijn 4.01,48
5 Antoinette Rijpma-de Jong 4.01,61
De Noorse Ragne Wiklund heeft Merel Conijn verslagen op de drie kilometer. Ze is tot nu toe de enige onder de vier minuten met 3.59,43. Haar Italiaanse opponente finisht in 4.00,37.
Rijpma-de Jong en wereldkampioene Joy Beune staan nu op het ijs.
Door een heel vlakke drie kilometer met alleen maar rondjes in de 31 seconden finisht Merel Conijn in 4.01,48. Minder snel dan op het NK, maar de omstandigheden zijn zwaar. Met haar tijd is de schaatsster van Albert Heijn Zaanlander 6,5 seconden sneller dan Sandrine Tas, die voorlopig de tweede tijd heeft. In de volgende rit nemen Ragne Wiklund en Francesca Lollobrigida het tegen elkaar op, Antoinette Rijpma-de Jong en Joy Beune sluiten het bal.
Merel Conijn is de eerste Nederlandse die begonnen is aan de 7,5 rondes. Momenteel staat de snelste tijd op naam van Sandrine Tas: 4.08,07. De vraag lijkt niet of Conijn eronder kan duiken maar met hoeveel.
Omdat het NK een goede graadmeter is van wat de Nederlandse vrouwen kunnen, blikken we - terwijl Alice Marletti en Aurora Grinden Løvås op het ijs staan - even terug. Op 28 december schreef Merel Conijn in een persoonlijk record de drie kilometer op haar naam in 3.58,31. Joy Beune finishte op gepaste afstand als nummer twee: 4.01,03. De vierde plaats was voor Antoinette Rijpma-de Jong in 4.04,80.
Deze tijden zouden betekenen dat Rijpma-de Jong na deze afstand nog steeds de beste Nederlandse is.
De belangrijkste verschillen op een rijtje:
1 Antoinette Rijpma-de Jong
2 Joy Beune +4,86
3 Natalia Jabrzyk +7,14
4 Francesca Lollobrigida +7,20
6 Merel Conijn +8,10
9 Ragne Wiklund +9,96
Gisteren meldden we al dat er veertien schaatsers debuteerden op het EK Sprint, maar bij het allrounden zien we nog meer nieuwkomers. Merel Conijn en Chris Huizinga doen namens Nederland voor het eerst mee.
Het volledige rijtje bij de vrouwen: Jeannine Rosner (AUT), Sandrine Tas (BEL), Kateřina Kainová (CZE), Julia Nizan (FRA), Josie Hofmann, Maira Jasch (beiden GER), Veronica Luciani , Alice Marletti (beiden ITA), Merel Conijn (NED), Marte Bjerkreim Furnée (NOR) en Natalia Jabrzyk (POL).
Mannen: Indra Médard, Jason Suttels (beiden BEL), Tadeáš Procházka, Prokop Stodola (beiden CZE), Valentin Thiebault (FRA), Bogdan Brauer, Fridtjof Petzold, Tom Rudolph (alle drie GER), Min-seok Kim (HUN), Daniele di Stefano (ITA), Chris Huizinga (NED), Didrik Eng Strand, Kristian Gamme Ulekleiv (beiden NOR) en Vladimir Semirunniy (POL).
Van de twintig mannelijke deelnemers dus liefst veertien debutanten!
Voor de afkickers gaan we toch nog even terug naar het sprinttoernooi. Jenning de Boo won glansrijk het EK, maar het had niet veel gescheeld of hij was een heel andere kant opgegaan. Lees in dit artikel meer over zijn plannen om geneeskunde studeren en zijn wens om in het leger te gaan.
1 Antoinette Rijpma-de Jong
2 Joy Beune +4,86
3 Natalia Jabrzyk +7,14
4 Francesca Lollobrigida +7,20
6 Merel Conijn +8,10
9 Ragne Wiklund +9,96
Het is even schakelen van het explosieve sprintwerk naar de drie kilometer van de allrounders. Hierbij alvast de belangrijkste ritten op een rij:
7 Merel Conijn - Maira Jasch
8 Ragne Wiklund - Francesca Lollobrigida
9 Antoinette Rijpma-de Jong - Joy Beune
Door naar het allrounden.
Van de zeventien deelneemsters weet alleen Antoinette Rijpma-de Jong hoe het is om de Europese allroundtitel op haar naam te schrijven. Zij won de laatste drie edities in 2019, 2021 en 2023. Gunda Niemann-Stirnemann is de absolute koningin van dit toernooi: liefst acht keer werd zij gehuldigd als Europees kampioene. Ireen Wüst, Martina Sáblíková, Anni Friesinger-Postma en Andrea Ehrig-Mitscherlich kregen vijf keer het goud omgehangen.
Op de sprintvierkamp verbeterde een rijder het nationale puntenrecord van zijn land: Damian Zurek. Met een podiumplaats op de eerste en laatste afstand is hij op de vierde plaats geëindigd.
"Ik heb een heel voldaan gevoel", klinkt de eerste reactie van de Europees kampioen bij de NOS. "Een vierkamp is pittig, ik ben zo blij dat ik heb gewonnen. Ik ging voor vier afstandszeges, maar de batterij was leeg. Ik was moe. In zo'n vol Thialf rijden met publiek dat helemaal gek wordt als jij over de finish gaat, is onbeschrijfelijk. Als je over de finish komt, is dat pure 'wow'."
Het is een emotionele week voor De Boo, die morgen naar de begrafenis gaat van zijn opa. "De laatste dag voor zijn overlijden heeft hij tegen mijn ouders gezegd: 'Jenning moet niets laten voor de sport, omdat ik hier ziek in het ziekenhuis lig'. Het was zijn laatste wens. Ik ben heel blij dat ik hier heb gewonnen. Toch wel een beetje voor hem. Hij heeft alles op de voet gevolgd. Als ik goed had gereden, stuurde hij een mailtje in plaats van een appje, hij is nog van die generatie. Het maakt de titel nog wel mooier. Hij was door mij schaatsfan geworden."
1 Jenning de Boo
2 Merijn Scheperkamp
3 Tim Prins
Op de slotafstand moet Jenning de Boo de zege laten aan zijn ploeggenoot.
Uitslag 1000 meter
1 Tim Prins 1.08,04
2 Jenning de Boo 1.08,33
3 Damian Zurek 1.08,38
4 Merijn Scheperkamp 1.08,50
Nee, de laatste ritten zorgde niet voor vuurwerk, maar dat zal niets afdoen aan de prachtige EK-titel van Jenning de Boo! Tijdens zijn debuut op het EK Sprint pakt hij de gouden medaille!
Het toernooi begon slecht voor Tim Prins met een matige 500 meter, maar de 21-jarige rijder heeft zich daarna opgewerkt. Met succes, want hij heeft tijdens zijn debuut op het EK Sprint de bronzen medaille gepakt! Op de laatste afstand noteerde hij 1.08,04.
Met drie Nederlanders bij de eerste drie is het EK Sprint wederom uitgedraaid op een Nederlands feestje. Ook in 2017, 2019, 2021 en 2023 won een Nederlander. Tweemaal was dat Kai Verbij, een keer Thomas Krol en de vorige editie kwam op naam van Merijn Scheperkamp. In die jaren is het overigens nog nooit gelukt een volledig oranje podium te krijgen. Bij de vrouwen was het dit jaar voor het eerst, nu ook bij de mannen?
Over naar het sprinttoernooi bij de mannen. Met zijn eerste concurrent op 0,58 lijkt De Boo weinig te hoeven dulden van zijn opponenten. Op wie kan hij nog wel jagen? Pavel Kulizjnikov en Verbij. De Rus heeft het baanrecord staan van 1.07,09. Vrijdag bleef hij daar 0,2 boven. Mocht De Boo dat halen, verbetert hij ook het wereldrecord punten, dat nu in handen is van Verbij.
Met de zware omstandigheden in Thialf en vermoeide benen een lastige opgave.
Drie vrouwen verbeterden het nationale puntenrecord van hun land: de Poolse Kaja Ziomek-Nogal, de Deense Sofia Thorup-Prosvirnova en de Belgische Isabelle van Elst.
Zonder wedstrijdritme begon Femke Kok gisteren aan de vierkamp. Haar ticket had ze te danken aan een aanwijsplek van de KNSB, nadat ze het Daikin NK Sprint halverwege voor gezien moest houden. Het EK begon met een misspeer op de 500 meter, daarna herpakte ze zich en liet ze een constant hoog niveau zien. Voor de titel kwam ze slechts 0,08 tekort. Eventjes kon ze aan de titel ruiken, maar haar slotronde van de 1000 meter kende te veel verval.
Of Leerdam tevreden is na haar winnende 1000 meter? "Absoluut niet. Ik weet niet wat ik aan het doen was, ik heb geen slag geraakt. Dit is absoluut niet mijn niveau. Maar als je wint, moet je blij zijn. Die eerste anderhalve ronde raakt ik er geen een. Ik gleed alleen maar weg. Ik weet niet wat het is, maar het was niet goed. Zoveel snelheid miste ik. Voor mezelf heb ik het zo onnodig spannend gemaakt. Ik ga geen 1.14 meer rijden. Klaar. Ik wil 1.12 of zelfs 1.11."
Opvallend: op alle afstanden stonden alle Nederlandse vrouwen op het podium. Toch hebben we een buitenlandse bij de top-3 gezien: Kaja Ziomek-Nogal - teruggekeerd na moeder te zijn geworden - was tweede op de laatste 500 meter. Omdat Schulting en Leerdam dezelfde tijd noteerden op die afstand, stonden er vier vrouwen op het podium.
Voor het eerst op een internationaal sprinttoernooi dat drie Nederlandse vrouwen op alle losse afstanden het podium halen en in de eindklassering.
1 Jutta Leerdam
2 Femke Kok
3 Suzanne Schulting
Leerdam en Kok brachten de spanning tot een climax in de laatste meters van het sprinttoernooi. Maar ook een knappe prestatie van Suzanne Schulting. Met veel minder ervaring op de langebaan dan het grootste deel van dit veld pakt ze een bronzen medaille.
Tot op het einde bleef het spannend wie de Europees kampioene zou worden. Femke Kok lag bij het horen van de bel nog voor en komt in het eindklassement nipt tekort op haar rivale. Leerdam houdt slechts acht honderdsten over.
Tot op de laatste kruising bleef het spannend, maar Jutta Leerdam heeft haar derde Europese sprinttitel op rij gewonnen!
Suzanne Schulting sluit haar EK Sprint af met 1.15,31. Daarmee is ze verzekerd van haar eerste langebaanmedaille op een internationaal kampioenschap. Leerdam en Kok worden onder luid gejuich voorgesteld.
Sinds 2023 rijdt de Deense Sofia Thorup-Prosvirnova haar wedstrijden op de langebaan. Tot hoge klasseringen leidde het nog niet, ze rijdt haar meeste wedstrijden in de B-divisie van de World Cup. Toch kennen de schaatsliefhebbers haar goed, want voor haar langebaancarrière was ze een Russisch shorttrackster, goed voor vijf Europese titels. Na haar huwelijk met de Deense langebaanschaatser stapte ze vanwege de Russische boycot over naar het land van haar man.
Het EK Sprint eindigt ze bij de eerste zeven, want met nog zes vrouwen aan de start gaat ze aan de leiding.
Mocht Leerdam het gat naar de sprintster van Reggeborgh dichten, kan ze haar derde Europese titel sprint ophalen. Voor Femke Kok zou het de eerste betekenen. Zij won sinds haar juniorentijd nooit meer een sprintvierkamp.
Terwijl de allrounders gehuldigd worden voor de 500 meter, beginnen de sprintsters aan hun opwarmrondjes. Voor hen begint bijna de laatste afstand. De ogen zullen gericht zijn op de laatste rit. Femke Kok verdedigt een voorsprong van 0,48. Dat lijkt te weinig of kan de Nije Beetse uit haar slof schieten?
Dapper staat Huizinga gelijk de NOS te woord na zijn diskwalificatie: "Balen. Ik heb bijna nooit vals. Als het je dan op zo'n toernooi overkomt, is dat zonde. Ik was heel erg gefocust, maar ik bewoog twee keer net voor de start. Je moet stilstaan, zo simpel is het. Ik was scherp. Te scherp."
Later sloeg zijn oude ploeggenoot Sven Kramer troostend een arm om hem heen.
1 Min-seok Kim 35,65
2 Peder Kongshaug 35,94 (+3,10)
3 Daniele Di Stefano 36,30 (+6,70)
6 Sander Eitrem 36,79 (+11,60)
11 Marcel Bosker 37,30 (+16,70)
14 Beau Snellink 37,67 (+20,40)
17 Davide Ghiotto 38,31 (+26,80)
DQ Chris Huizinga
Voor het eerst dit toernooi geen Nederlander op het podium en zelfs niet bij de eerste tien. Marcel Bosker en Beau Snellink kunnen gaan beginnen aan hun inhaalrace. Ook Davide Ghiotto kijkt tegen een groot gat aan. Na de vijf kilometer zullen we meer weten welke kant het opgaat met het allroundtoernooi, maar met name Sander Eitrem zal blij zijn met de verscihllen.
Min-seok Kim stevent af op de afstandszege op zijn eerste EK. De 25-jarige schaatser kwam tot en met 2022 uit voor Korea. Door een schorsing kan hij nooit meer in actie komen voor het Aziatische land, waarna hij besloot in te gaan op het aanbod van zijn oude coach. Zijn hele verhaal is te lezen in dit artikel.
Peder Kongshaug is de enige die in het spoor van Kim kan blijven. Hij komt in de buurt van zijn pr en rijdt 35,94.
Een sterk begin van de Noor Sander Eitrem, hij zet een pr neer op de kortste afstand: 36,79. Daarmee is hij sneller dan de meesten van zijn concurrenten.
Met 37,67 is Beau Snellink 0,05 sneller dan op het NK. Wel heeft hij ruim twee seconden achterstand op de Hongaar Kim. De achterstand van Ghiotto is nog groter. Hij klokte 38,31 en moet alles op alles zetten op de langste afstanden.
Ongeloof in Thialf, nu de smaakmaker van het NK al voor de eerste meters moet afhaken. Met Beau Snellink gaf hij het toernooi eind december spanning, maar door een mindere 1500 meter moest hij de titel laten aan zijn ploeggenoot.
De Nederlander start twee keer vals en wordt gediskwalificeerd. Wat een drama voor de podiumkandidaat. Teleurgesteld doet hij de hoezen om zijn schaatsen en loopt hij naar het middenterrein.
In de eerste rit sneuvelt een nationaal record. Met 35,63 rijdt Min-seok Kim een persoonlijk én Hongaars record. Wie van de allrounders kan aan deze tijd tippen?
De mannen beginnen aan het 115de EK Allround! In 1893 streden de rijders voor het eerst op de West-Eisbahn in Berlijn. Rudolf Ericson pakte de eerste van tot nu tien zeges voor Zweden. Noorwegen voert het klassement met overwinningen aan: 39 keer mocht een Noor de hoogste trede beklimmen. Nederland volgt met 36 zeges. Overigens gingen de laatste negen edities allemaal naar Nederland, zesmaal was de titel voor Sven Kramer, eenmaal voor Jan Blokhuijsen en de laatste twee jaar was die voor Patrick Roest.
1 Antoinette Rijpma-de Jong 38,50
2 Joy Beune 39,31 (+4,86)
3 Natalia Jabrzyk 39,69 (+7,14)
4 Francesca Lollobrigida 39,70 (+7,20)
6 Merel Conijn 39,85 (+8,10)
9 Ragne Wiklund 40,16 (+9,96)
Weinig verrassingen op de eerste afstand van de allroundsters. Rijpma-de Jong pakt een voorsprong op haar concurrenten en zal die ook nodig hebben met het oog op de drie kilometer van vandaag en de vijf van morgen. Conijn heeft veel goed te maken, maar heeft tijdens het NK al bewezen veel te kunnen winnen op de slotrondes van de langste afstanden.
De derde Nederlandse rijdt naar 39,31. Een goede tijd en eveneens iets beter dan tijdens het NK. De vrouwen staan scherp aan de start!
De Nederlandse schaatsster zet 38,50 op de klokken en is daarmee 0,23 sneller dan op het NK. Bovendien pakt ze veel tijd, zoals verwacht, op Conijn en Wiklund. Joy Beune staat nu aan de start.
Na zestien deelnames heeft de Martina Sáblíková besloten dit EK over te slaan. De Tsjechische won al vijfmaal, maar kampt met gezondheidsklachten. “Ik heb lang getwijfeld of ik deel moest nemen. Ik heb altijd genoten van het schaatsen in Heerenveen. Toch heb ik er wegens lichte fysieke klachten voor gekozen niet mee te doen, mede omdat ik meer tijd nodig heb om te acclimatiseren voor de World Cup in Calgary”, laat de 37-jarige schaatsster weten.
Al in de vierde rit van de 500 meter zien we twee podiumkandidaten op het ijs: Ragne Wiklund en Merel Conijn. Twee schaatssters die vooral blij zijn als de 500 meter erop zit. Conijn is het rapst met 39,65, Wiklund finisht in 40,16. Conijn is 0,6 sneller dan op het NK: een goede start dus!
We zijn begonnen aan de 46ste editie van het EK Allround voor vrouwen. Net als de eerste keer wordt het toernooi in Heerenveen verreden. Inmiddels is het Friese dorp al negentien keer de organisator van het Europees kampioenschap allround voor vrouwen. Groningen mocht de vierkamp een keer organiseren, in 1985. Van die 46 keer ging het goud 22 keer naar de Duitsland (inclusief DDR), Nederland won dertien edities, waaronder de laatste vier.
Jenning de Boo is dit seizoen de beste sprinter van Europa en lijkt onbedreigd op de titel af te stevenen. Tijd om even wat statistieken erbij te pakken.
Mocht De Boo straks ook op de 1000 meter de snelste zijn, is hij de eerste rijder die in de vijf edities van het EK Sprint alle vier de afstanden wint. Kai Verbij was in 2019 dichtbij, maar werd tweede op de afsluitende 1000 meter. Jutta Leerdam werd in 2023 driemaal eerste, maar moest Femke Kok voor zich dulden op de eerste 500 meter.
Met 34,47, 1.07,29 en 34,39 is Jenning de Boo bezig met een heel sterke vierkamp. Zelfs het wereldrecord van Kai Verbij is niet uit het zicht, al moet de sprinter van Reggeborgh daarvoor wel uit zijn slof schieten op de 1000 meter en onder de 1.07,12 schaatsen. Verbij zette het wereldrecord neer in Calgary in februari 2017. Hij zette destijds de volgende races neer: 34,48, 1.06,73, 34,25 en 1.07,94. Op die laatste afstand ligt dus ruimte.
Jenning de Boo bij de NOS: "Ik houd niet van voorzichtig. Als ik win, wil ik dik winnen. Ik was verrast dat Merijn naast mij zat in de laatste binnenbocht. Ik moest nog even de gaskraan openen op de laatste 100 meter. Ik wist hem aardig door te versnellen, mede door de paniek die ik had omdat Merijn ineens naast me zat: gaan met die banaan, dacht ik."
1 Jenning de Boo
2 Merijn Scheperkamp (+1,54)
3 Tim Prins (+2,64)
4 Marten Liiv (+2,91)
5 Damian Zurek (+2,99)
Ruim anderhalve seconde heeft Jenning de Boo voorsprong op Merijn Scheperkamp, een immens gat. Tim Prins heeft zich inmiddels op het podium genesteld, met zijn favoriete 1000 meter nog op het programma.
1 Jenning de Boo 34,39
2 Merijn Scheperkamp 34,58
3 Tim Prins 34,85
3 Marten Liiv 34,85
Jenning de Boo doet het opnieuw. Hij wint ook de tweede 500 meter, in 34,39. Merijn Scheperkamp is de nummer twee in 34,58.
Gisteren was Tim Prins zeer ontevreden over zijn 35,05. Vandaag is hij 0,2 sneller en klokt hij, net als zijn directe tegenstander Marten Liiv - 34,85. Hij gaat daarmee voorlopig aan de leiding.
De plukjes Noorse fans in Thialf leven op tijdens de vierde rit van de 500 meter, een Noors onderonsje tussen Henrik Rukke en Pål Myhren Kristensen. Die tweede rijdt naar 35,39 en is voorlopig de snelste, gevolgd door Rukke met 35,52.
De Noren zullen zich vooral verheugen op het allroundtoernooi, met Sander Eitrem als een van de favorieten bij de mannen.
Vrijdagavond won Jenning de Boo zowel de 500 als de 1000 meter. Hij lijkt in een zetel te zitten voor zijn eerste Europese titel sprint. Merijn Scheperkamp volgt op gepaste afstand. Prins heeft nog een gaatje te dichten voor het eremetaal.
1 Jenning de Boo
2 Merijn Scheperkamp (+0,58)
3 Damian Zurek (+0,71)
4 Tim Prins (+0,86)
Inmiddels zijn de mannen gestart voor de 500 meter. Niet succesvol voor Tuukka Suomalainen, hij valt in de bocht.
Belangrijkste ritten
8 Marten Liiv - Tim Prins
10 Jenning de Boo - Merijn Scheperkamp
Klassement voor slotafstand
1 Femke Kok
2 Jutta Leerdam (+0,48)
3 Suzanne Schulting (+1,77)
4 Kaja Ziomek-Nogal (+2,66)
5 Karolina Bosiek (+5,70)
Femke Kok heeft de spanning teruggebracht. Op de 1000 meter verdedigt ze een voorsprong van bijna een halve tel op Jutta Leerdam. Maar of dat voldoende is... Gisteren verloor Kok 0,76 op de 1000 meter. Van de buitenlanders hoeft het oranje trio weinig te dulden, zeker in de wetenschap dat de Poolse vrouwen het vooral van de 500 meter moeten hebben.
1 Femke Kok 37,53
2 Kaja Ziomek-Nogal (POL) 37,65
3 Jutta Leerdam 37,96
3 Suzanne Schulting 37,96
Suzanne Schulting en Jutta Leerdam zijn heel erg aan elkaar gewaagd in de slotrit. Beiden openen in 10,62 en finishen in 37,96. Goed voor de derde tijd.
Op het Daikin NK Allround verbaasde Jasper Krommenhoek iedereen met een sterke vijf én tien kilometer, waardoor hij vierde werd in het eindklassement en reserve is voor vandaag. “Het is een aparte situatie. Aan de ene kant houd je er rekening mee dat je misschien een allroundtoernooi mag rijden, maar de kans is zo klein dat ik met Siep (Hoekstra, zijn coach bij team FrySk, red.) heb besloten redelijk door te trainen om bij het NK Afstanden weer in vorm te zijn.”
Afgelopen week mocht de 21-jarige schaatser voor het eerst een oranje pak aan. “Heel bijzonder om dat te doen, al hoop ik dat het de volgende keer voor een wedstrijd is.” Hij traint deze week samen met alle EK-deelnemers. “Ik heb alle buitenlandse rijders nooit in het echt gezien, leuk om dan met ze op het ijs te staan. Ik kijk mijn ogen uit. Gisterochtend zou ik achter de Noren inrijden. Ik dacht die rustig zouden beginnen, maar ze reden al 29’ers met inrijden. Mijn benen ontploften gelijk. Toen was ik er snel af.”
“Gisteren heb ik een wedstrijdvoorbereiding gedraaid. Ik heb geschaatst en gefietst. Tot een uur voor het begin van de 500 meter kan ik nog opgeroepen worden. Wie weet valt er iemand uit. Als dat niet gebeurt, dan staan er vandaag al wat trainingen op het schema. Maar ik ben blij dat ik aan het EK mag proeven.”