Het traditionele toetje van het EK Allround in Thialf is de rondgang met de koets voor de beide winnaars. Antoinette Rijpma-de Jong, een gekend paardenliefhebster, mag zo dadelijk samen met Sander Eitrem plaatsnemen in de koets.
1 – Sander Eitrem 146,561
2 – Peder Kongshaug +21,02
3 – Beau Snellink +50,62
4 – Davide Ghiotto +1.05,38
5 – Bart Swings +1.09,96
1 - Davide Ghiotto 12.35,96
2 - Sander Eitrem 12.47,90
3 - Beau Snellink 12.54,76
4 - Bart Swings 13.08,30
5 - Marcel Bosker 13.12,00
Sander Eitrem rijdt met nog zo'n tien ronden te gaan weg van zijn jonge landgenoot en beslist de titelstrijd in zijn voordeel. Met 12.47,90 komt hij al wuivend over de meet!
Peder Kongshaug sluit een prachtig toernooi af met een persoonlijk record van 13.13,94 en stelt daarmee de tweede plek in het klassement veilig.
Halverwege heeft Peder Kongshaug de leiding in het klassement nog altijd stevig beet. Sander Eitrem bleef de eerste helft van de race in zijn buurt, maar zet halverwege de versnelling in.
Sander Eitrem en Peder Kongshaug zijn begonnen aan de laatste 10 kilometer van dit toernooi. Die laatste verdedigt een voorsprong van 5 seconden ten opzichte van Eitrem, voor de klassementsleider is het twee jaar geleden dat hij voor het laatst een 10 kilometer reed.
Daniele di Stefano haspelt de 10 kilometer af in 13.34,94 en is daarmee bijna een minuut langzamer dan landgenoot Ghiotto. Min-seok Kim rijdt zijn eerste 10 kilometer ooit met een eindtijd van 14.05,75.
De rijder van Team Essent klokt 12.54,76. Langzamer dan zijn persoonlijk record, maar daarmee ligt hij de lat hoog voor het paar in de derde rit: Min-seok Kim heeft nog nooit een 10 kilometer gereden, Daniele di Stefano heeft 13.47,36 als persoonlijk record.
Marcel Bosker komt binnen in 13.12,00.
Met een achterstand van twee tienden op Daniele di Stefano en vijf seconden op Min-seok Kim is Beau Snellink begonnen aan zijn 10 kilometer waar hij een poging gaat doen om EK-brons veilig te stellen. Zijn tegenstander is Marcel Bosker, die momenteel op de zesde plek staat en ook nog kan opschuiven richting de vierde plek.
Is de snelste tijd al in de eerste rit gekend? Het zou zomaar kunnen, Davide Ghiotto dubbelt zijn tegenstander Swings en rijdt de derde tijd ooit gereden in Thialf: 12.35,96. Een schitterende prestatie van de Italiaan, die wel een nationaal record rijdt.
Het schema baanrecord en het schema wereldrecord kunnen aan de kant, de omstandigheden zijn niet goed genoeg om hier vandaag een aanval te doen op het mondiale record. Hij is alsnog bezig aan een imposante rit.
Gaat Davide Ghiotto na zijn officieuze wereldrecord nu echt een aanval doen op de snelste tijd ooit gereden? In oktober reed hij al eens 12.26 op het ijs van Inzell, maar die tijd wordt niet erkend. Nu gaat Ghiotto voor een tijd die wel officieel erkend kan worden. Bart Swings is zijn tegenstander, maar die volgt op gepaste afstand.
Ook daar nog vier ritten tot we de uitslag van het EK kennen met twee Noren op pole-position Sander Eitrem en Peder Kongshaug maken normaal gesproken uit wie hier de Euorpese titel pakt. Beau Snellink mag aan de bak voor het brons terwijl de eerste rit al interessant kan worden omdat wereldrecordhouder Davide Ghiotto aan de start komt.
Rit 1: Bart Swings tegen Davide Ghiotto
Rit 2: Beau Snellink tegen Marcel Bosker
Rit 3: Min-seok Kim tegen Daniele di Stefano
Rit 4: Peder Kongshaug tegen Sander Eitrem.
Antoinette Rijpma-de Jong prolongeert haar Europese titel met hangen en wurgen, ondanks dat Joy Beune qua puntenaantal sneller is dan ze twee weken geleden was. Rijpma is daarentegen bijna twee volle punten sneller en pakt zo haar vierde Europese titel allround.
Eindklassement bij de vrouwen:
1 - Antoinette Rijpma-de Jong 159,211
2 - Joy Beune +1,19
3 - Ragne Wiklund +7,31
4 - Merel Conijn +12,94
5 - Francesca Lollobrigida +14,63
1 - Ragne Wiklund - 6.50,81
2 - Merel Conijn - 6.52,43
3 - Joy Beune - 6.57,55
4 - Francesca Lollobrigida - 6.58,50
5 - Antoinette Rijpma - de Jong - 7.02,13
Joy Beune rijdt 6.57,55 tegenover de 7.02,13 van Rijpma-de Jong en dat is genoeg voor de Europese titel in een vol Thialf. Terwijl Beune de pijn verbijt en genoegen moet nemen met zilver, viert de Friezin van Reggeborgh de titel met familie en vrienden.
Ze heeft een marge van 5,77 seconden ten opzichte van Beune. Is dat genoeg?
Zij noteert 6.50,81 en verzekert zich van de derde plaats in het klassement. De Noorse rijdt het kampioenschapsrecord van Martina Sablikova uit 2009 uit de boeken.
Francesca Lollobrigida moet de witte vlag hijsen en komt daardoor achter Conijn terecht in het klassement. De Edamse gaat het toernooi waarschijnlijk als vierde afsluiten.
Nu de slotrit: Beune tegen Rijpma-de Jong.
Is de tijd van Conijn genoeg om aanspraak te maken op het podium? Ze moet 4 seconden goedmaken op Wiklund en 4,4 op Lollobrigida. Die twee zijn nu in de baan.
Merel Conijn rijdt een zeer vlakke race en komt uit op 6.52,43. Het is een tijd die een paar seconden boven haar persoonlijk record van twee weken geleden ligt, maar dit is een uitstekend einde van het toernooi van Conijn. Ze deelt haar vreugde met een vol Thialf.
De Edamse neemt het in haar rit op tegen Sandrine Tas uit België. Zij heeft nog nooit een 5 kilometer gereden op een allroundtoernooi en gaat daar in een vol Thialf aan beginnen.
Nog vier ritten op het programma bij de vrouwen, die aan de 5 kilometer gaan beginnen.
Rit 1: Natalia Jabrzyk - Josie Hofmann
Rit 2: Merel Conijn - Sandrine Tas
Rit 3: Francesca Lollobrigida - Ragne Wiklund
Rit 4: Antoinette Rijpma-de Jong - Joy Beune
Peder Kongshaug heeft zijn voorsprong nog iets vergroot op de 1500 meter, maar dat gaat normaal gesproken niet genoeg zijn op de 10 kilometer. Zijn voorsprong op Sander Eitrem is minimaal: 5,02 seconden. Snellink is de favoriet voor het brons.
Dit is het klassement met de 10 kilometer te gaan:
1 - Peder Kongshaug 107,915
2 - Sander Eitrem 5,02
3 - Min-seok Kim +43,60
4 - Daniele di Stefano +48,66
5 - Beau Snellink +48,78
Peder Kongshaug wint de 1500 meter met 1.44,01. Hij loopt daarmee nog een fractie uit op Sander Eitrem (1.44,27), maar dat gaat normaal gesproken niet genoeg zijn op de 10 kilometer.
Min-seok Kim wordt derde en mag zich opmaken voor zijn eerste 10 kilometer. Snellink eindigt als negende en is de voornaamste tegenstander van de Hongaar op de slotafstand.
Hij moet zijn meerdere erkennen in Daniele di Stefano, maar erg groot is het verschil niet. Snellink komt aan de finish in 1.47,38 terwijl Di Stefano met 1.46,82 op dit moment de derde man is achter Bosker en Kim.
Hij wint de rit van Marcel Bosker. De Nederlander komt met 1.46,68 aan de finish. De Koreaanse Hongaar komt na 1.45,61 aan de finish.
Nu is het de beurt aan Beau Snellink.
Met nog drie ritten te gaan staat Bart Swings aan de leiding, hij reed zojuist 1.47,02. Vladimir Semirunniy staat tweede met 1.47,32. Het was een persoonlijk record voor de Poolse schaatser.
Hij valt in de eerste ronde en staat heel langzaam op. Hij komt overeind, maar moet de strijd staken.
Voordat de ritten beginnen waar het echt om draait nog even het klassement bij de mannen. De Noren hebben de boel onder controle. Peder Kongshaug gaat na twee sterke races aan de leiding, zijn voorsprong op Sander Eitrem is een halve seconde. Beau Snellink strijdt voor het podium, hij staat momenteel derde.
1 - Peder Kongshaug 73,245
2 - Sander Eitrem +0,50
3 - Beau Snellink + 3,95
4 - Daniele Di Stefano +4,50
5 - Min-Seok Kim +4,95
Negen ritten bij de mannen, de eerste met een solist: Philip Due Schmidt moet door de afmelding van Huizinga alleen starten. Marcel Bosker rijdt in de zevende rit tegen Min-seok Kim, Beau Snellink zit in de achtste rit tegen Daniele di Stefano. De twee titelfavorieten treffen elkaar vervolgens in de slotrit: Peder Kongshaug tegen Sander Eitrem.
Rijpma-de Jong begint met een voorsprong van minder dan zes seconden aan de race met Beune. Kan ze dat vasthouden als de 5 kilometer begint? “Ja, je weet het nooit”, zegt Rijpma zuinigjes tegen Bert Maalderink. “Het is natuurlijk een uitdaging, maar niks is onmogelijk.”
Beune was tijdens het Daikin NK Allround 15 seconden sneller op de 5 kilometer, maar de vrouw van Reggeborgh reed toen niet met het mes tussen de tanden. "Nu komt de 5 kilometer, dat is heel spannend", zegt Beune bij diezelfde NOS-verslaggever. "Ik moet tegen Antoinette en zij is een bijter, als ze kan gaat ze zich vastklampen. Maar als het even kan, kan ik ontsnappen. Ze liet op de 3 kilometer zien dat ze het lang kon vasthouden, maar we gaan het zien. Ze is beter dan op het NK . Ik wil heel graag winnen, dat is best wel wat op een 5 kilometer.”
Antoinette Rijpma-de Jong gaat nog steeds aan de leiding, maar ziet haar voorsprong in het klassement slinken. Ze begint met een marge van 5,77 seconden aan de 5 kilometer, Joy Beune gaat in de achtervolging... Ook om de derde plaats wordt de strijd nog bijzonder spannend.
Ze verslaat Rijpma-de Jong in een heerlijk duel en noteert 1.54,60. Ze doet daarmee goede zaken voor de 5 kilometer later vanmiddag.
Ragne Wiklund wint de rit van haar Italiaanse tegenstandster met 1.56,39. Ook Lollobrigida is sneller dan Conijn, zij nemen derhalve afstand in het klassement.
Ze rekent af met Tas en rijdt 1.57,50. Daarmee is ze op dit moment de snelste.
Tijdens het NK Allround reed ze haar persoonlijke record van 1.55,85. Gaat ze daar nu onder duiken? Haar tegenstandster luistert naar de naam Sandrine Tas.
De Duitse Josie Hofmann is de eerste die onder de twee minuten duikt met een tijd van 1.59,70. Zij staat momenteel aan de leiding.
De eerste drie paren zijn in de baan, maar de Nederlandse vrouwen zitten allemaal in de laatste ritten.
Rit 7: Merel Conijn tegen Sandrine Tas
Rit 8: Francesca Lollobrigiad tegen Ragne Wiklund
Rit 9: Antoinette Rijpma-de Jong tegen Joy Beune
De vrouwen zijn begonnen, maar Chris Huizinga verschijnt straks niet meer aan de start van de 1500 meter. Zijn toernooi was na de diskwalificatie van zaterdag toch al naar de knoppen.
Joy Beune bezet momenteel de tweede plek in het klassement, maar de regerend wereldkampioene allround is nog niet tevreden met haar prestaties. Ze reed zaterdag op de 3 kilometer haar beste seizoenstijd, maar zoekt naar perfectie. "Ik wil zondag beter rijden dan de races die ik op het NK reed. Ik wil weer sneller zijn. Iedere race gaat tot nu toe een beetje beter en dat geeft me vertrouwen,” zei Beune zaterdagavond tegen de schrijvende pers. “Vorig jaar geloofde ik nog niet zo in eigen kunnen, maar nu weet ik dat ik één van de besten van de wereld ben. Iedere training en wedstrijd bevestigen dat ik steeds sterker word.”
Antoinette Rijpma-de Jong begint met een riante voorsprong aan de tweede dag van het allroundtoernooi bij de vrouwen: ze heeft 1,83 seconde voorsprong op Joy Beune. Francesca Lollobrigida staat derde op 2,98 met Ragne Wiklund en Merel Conijn net buiten het podium.
Het stadion stroomt al lekker vol. De fans maken zich klaar voor de slotdag van het ISU EK Allround & Sprint. De ontknoping in beide allroundtoernooien dient zich aan. Kan Antoinette Rijpma-de Jong haar voorsprong uitbouwen op de 1500 meter en standhouden op de 5000 meter? En weet Sander Eitrem zijn goede uitgangspositie vast te houden en de eerste Noorse kampioen te worden sinds Johann Olav Koss?
Om 13:40 begint de slotdag met de 1500 meter voor vrouwen.
Bekijk hier de startlijsten en het programma.