Zaterdag 4 maart
11:32 uur
Over goed twee uur vervolgen we de berichtgeving over het WK Afstanden in Thialf voor dag drie. Opnieuw lonken er gouden onderscheidingen, want bij het onderdeel teamsprint staat  in de sterren geschreven dat de Nederlandse vrouwentandem Irene Schouten en Marijke Groenewoud een vrijwel onklopbare combinatie is. Maar ook Bart Hoolwerf brandt van verlangen om een kolkend Thialf te laten overkoken, daarbij geassisteerd door Jorrit Bergsma.

Het wordt ook uitkijken naar de explosie van de koningin op de 1000 meter van Team Jumbo-Visma, Jutta Leerdam. Niet te verslaan in de World Cup, maar dat waren races in de categorie 'klein bier', want de Westlandse is vooral geïnteresseerd in de grote momenten waarop de gehele wereld over haar schouders meekijkt. In het geval van de mannen ligt de situatie iets anders, nu het Amrikaanse, 18-jarige fenomeen Jordan Stolz zijn goldrush vrijdagavond reeds begon met een swingende zege op de 500 meter. Het moet Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en de olympisch kampioen 1000 meter, Thomas Krol, toch inspireren in eigen huis de baas te blijven?

Zaterdag 4 maart 
13:35 uur Mass start mannen – halve finales (2 heats)
14:22 uur Mass start vrouwen – halve finale (2 heats)
15:13 uur  1.000m mannen
15:57 uur 1.000m vrouwen
16:58 uur Mass start mannen - finale
17:19 uur  Mass start vrouwen – finale

Alle startlijsten en uitslagen kun je vinden op liveresults.schaatsen.nl

23:00 uur
Het was een bewogen tweede dag van het WK. De vrouwen van de ploegenachtervolging waanden zich even wereldkampioen, maar werden gediskwalificeerd. Net boven de schaats was een stukje huid van Joy Beune bloot komen te liggen. De mannen namen revanche voor TeamNL door de wereldtitel te grijpen. Voor bondscoach Rintje Ritsma werd het dus een avond met gemengde gevoelens. Jordan Stolz reed een geweldige 500 meter en Femke Kok zag een matig seizoen eindigen in een gouden sprookje. 

21:17 uur
Femke Kok wereldkampioene!
Ze piekt op het juiste moment. Het zilver is voor Vanessa Herzog, brons voor Jutta Leerdam. 

21:14 uur
Kok nog steeds aan de leiding! Jutta Leerdam momenteel derde, Min-Sun Kim slechts vierde. Wat kunnen Kimi Goetz en Michelle de Jong? 

21:12 uur
Olympisch kampioene Erin Jackson en Vanessa Herzog komen tekort. Femke Kok gaat nog steeds aan de leiding met 37,28. Jutta Leerdam en Min-Sun Kim verschijnen nu aan de start. 

21:06 uur
Femke Kok is de snelste tot nu toe op de 500 meter bij de vrouwen. Ze finisht in 37,28 na een sterke start van 10,35. 

20:54 uur
Jutta Leerdam bewees zichzelf dit seizoen op de 1000 meter, maar ook op de kortste afstand heeft ze zich tussen de wereldtop genesteld. “Ik heb een podiumkans, dus daar ga ik zeker voor, maar ik ben vooraf niet bezig met het resultaat. Als ik goed schaats, dan kan het”, vertelde ze in aanloop naar het WK. “Ik voel me goed en ben sterker dan ooit. Daar haal ik veel vertrouwen uit.”

20:36 uur
Jordan Stolz wereldkampioen 500 meter!
De 18-jarige Amerikaan rijdt een waanzinnige tijd, 34,10. Slechts drie honderdsten boven het baanrecord. De Canadees Laurent Dubreuil pakt zilver, Wataru Morishige mag naar het podium voor brons. 

20:34 uur
Zowel Laurent Dubreuil (34,46) als Wataru Morishige (34,48) duikt onder de tijd van Scheperkamp. 

20:32 uur
Merijn Scheperkamp nieuwe leider! Hij stopt de klok op 34,57. Nederland staat nu 1, 2 en 3. Maar er komen nog vier sprintkanonnen. 

20:27 uur
Dai Dai N'tab kan niet aan de tijd van Otterspeer tippen, maar staat wel tweede met 34,87. Nog tien mannen aan de start. 

20:26 uur
Hein Otterspeer aan de leiding! De sprinter van Reggeborgh finisht in 34,79. 

20:15 uur
De sprinters hebben inmiddels het ijs betreden. Na drie ritten leidt de Noor Bjorn Magnussen (35,09). 
De belangrijkste ritten: 
6. Hein Otterspeer en Nil Llop Izquierdo
7. David Bosa en Dai Dai N'tab
10. Merijn Scheperkamp en Jun-Ho Kim
11. Laurent Dubreuil en Wataru Morishige
12. Yuma Murakami en Jordan Stolz

19:55 uur
De eerste reactie van de mannen bij de NOS. Roest: "Dit was heel spannend. Met een ronde te gaan zaten we nog een seconde achter Canada. Toen dacht ik dat het moeilijk zou worden, want op dat moment had ik het erg zwaar. Gelukkig hebben we het duwen onder de knie, zodat de achtersten energie door konden geven aan de voorste."

Marcel Bosker was blij met het goud, maar niet met zijn race. "Een van de slechtste ploegenachtervolgingen die ik gereden heb. Ik heb niet goed kunnen duwen. Ik was meer bezig met op dit grafijs blijven staan. Ongekend dat er zeven ritten vooraf gaan aan ons."

19:49 uur
Nederlandse mannen wereldkampioen! De hele race schaatst TeamNL op achterstand, maar bij de finish kleuren de cijfers groen. Canada is tweede, Noorwegen derde. 

19:40 uur
Terwijl Thialf nog even moet bijkomen van de diskwalificatie, zijn de eerste mannen al gestart. Nederland sluit de rij in rit vier. 

Patrick Roest is de motor van de ploegenachtervolging. De discussies over commitment leken te verdwijnen bij de aanstelling van Rintje Ritsma als bondscoach, maar niets leek minder waar. “Ik denk dat er nog steeds echt wat moet veranderen als je alle teams op één lijn wilt hebben. Het is moeilijk om met iedereen tegelijk te gaan trainen. Vaak worden die trainingen ook op het plaatste moment gepland, waardoor je je eigen planning moet aanpassen. Dat moet anders. Ik had gehoopt dat er meer duidelijkheid zou komen, want uiteindelijk willen we wel met z’n allen trainen. Zelf heb ik al meerdere malen tegen Remy en Rintje gezegd dat ze met de coaches om tafel moeten.”

“Dit jaar is niet gelopen zoals we gewild hadden. We hebben niets gewonnen en stonden twee keer net aan op het podium. Vandaar dat we zeker niet de grote favoriet zijn. Met Beau (Snellink) en Marcel (Bosker) hebben we een heel sterk team. Op een goede dag kunnen we het de Amerikanen moeilijk maken”, vertelt de regerend wereldkampioen ploegenachtervolging.

19:31 uur
Omdat bij Joy Beune een stukje van de huid zichtbaar was boven haar schaatsen, zijn de Nederlandse vrouwen uit de uitslag gehaald. 

19:26 uur
De Nederlandse vrouwen zijn gediskwalificeerd!
Het goud gaat daardoor naar Canada, zilver voor Japan en brons voor de Verenigde Staten. 

19:22 uur
Nederland wereldkampioen! 2.52,65 is de winnende tijd van Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud. Evenaring Nederlands record en een baanrecord!
De Canadese vrouwen zetten de tweede tijd neer, de derde tijd is voor Japan. 

19:16 uur
De regerend olympisch kampioenen Canada gaat aan de leiding met 2.54,57. Houden Valerie Maltais, Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann hun ongeslagen status van dit seizoen vast? Nog één rit: Nederland - Japan. 

19:05 uur
Duitsland en Noorwegen hebben de tweede dag afgetrapt. Twee jaar geleden werd het WK Afstanden ook Thialf gehouden, in de coronabubbel. De Nederlandse vrouwen waren toen de snelsten, hun eindtijd was 2.55,79. 

18:59 uur
De Nederlandse vrouwen schaatsten dit seizoen driemaal een ploegenachtervolging in de World Cup. Marijke Groenewoud, Antoinette Rijpma - de Jong en Irene Schouten werden tweede in Stavanger. In Calgary eindigden Groenewoud en Schouten met Reina Anema telerustellend als vierde, zes seconden achter winnaar Canada. Aan de start van de vijfde World Cup stond het gelegenheidstrio Joy Beune, Elisa Dul en Robin Groot. Zij eindigden knap op de tweede plaats. Beune gaf daar haar visitekaartje af, want met Groenewoud en Schouten vormt zij het team tijdens het WK. 

18:52 uur
Dag twee wordt afgetrapt met de ploegenachtervolging. Opvallende afwezige bij de vrouwen is Antoinette Rijpma – de Jong. De drievoudig wereldkampioene op het onderdeel is gepasseerd door de bondscoach. “Ik denk niet dat hij een goede keuze heeft gemaak”, vertelde de rijdster op donderdag bij de NOS. Vooral de manier waarop zij het nieuws kreeg, zit haar dwars. “Ik ontving een appje nadat ik teruggekeerd was uit Polen. Het was beter geweest als hij me even gebeld had om de reden uit te leggen. Ik heb er ook niet op gereageerd, want ik wil me focussen op mijn eigen afstanden”, aldus Rijpma – de Jong. Joy Beune zal in haar plaats rijden met Marijke Groenewoud en Irene Schouten, omdat haar slag beter past bij de vrouwen van Albert Heijn Zaanlander.

18:45 uur
Wie wonnen de eerste titels?
Op donderdag moest Irene Schouten de winst op de 3.000 meter laten aan de Noorse Ragne Wiklund. Hoewel de Nederlandse blij was dat ze de zware periode te boven was gekomen, was de winnares in haar toch teleurgesteld met zilver. Patrick Roest moest tot het gaatje gaan om zijn eerste individuele titel op het WK Afstanden te pakken. De mannen van de teamsprint werden beloond met zilver, de vrouwen eindigden op de vijfde plaats. 

Het programma van vrijdag 3 maart
19:05 Ploegenachtervolging vrouwen
19:30 Ploegenachtervolging mannen
20:14 500m mannen
20:53 500m vrouwen