Het was een drukte en gekakel van belang op de unieke tunnelbaan van Rotterdam. Zo’n 300 kinderen van een drietal basisscholen maakten een lange sliert voor een heuse wereldrecordpoging polonaise schaatsen. Dat was al een prestatie op zich voor de begeleiders van de Sven Kramer Academy.
Nu moest de sliert alleen nog even in gang worden getrokken. SKA-directeur Douwe de Vries had er alvast alle vertrouwen in. ”Voor het eerst op het ijs en dan al direct thuiskomen met een wereldrecord. Wie kan dat zeggen”, zo overzag hij het in stelling brengen van de kwebbelende meute. Het was aan Sven Kramer zelf om na het ‘startschot’ de met een touw aaneen geregen stoet op gang te trekken. Daarbij vlijtig geholpen door Angel Daleman van Team Essent.
De uitdaging was om het oude record van 185 te verbeteren. Namens de onder de International Record Support Group (IRSG) vallende International World Records Organisation werd nauwlettend toegezien en geteld of de recordpoging ook zou slagen. Al snel konden de handjes de lucht in. 286 kids bleken overeind te zijn gebleven in de polonaise.
”Natuurlijk is dit een ludieke actie”, vertelde Kramer aan iedere cameraploeg of journalist die het wilde horen. ”Maar dit zorgt vooral weer voor aandacht voor waar we mee bezig zijn.”
Zo gezegd, kun je het nieuwe wereldrecord (de elfde voor Sven Kramer zelf) zien als een feestelijke mijlpaal voor wat de Academy in vier jaar tijd al heeft bereikt. "We hebben 11 mensen fulltime in dienst. We werken met 128 trainers, talloze vrijwilligers en bereiken deze winter met onze Nederlandse Jeugd Schaatsdagen 14.000 kinderen op 16 verschillende banen”, zo schetst Kramer de omvang van het project om zoveel mogelijk kids ‘op een onvergetelijke manier’ kennis te laten maken met het schaatsen. "Dat is een beetje uit de hand gelopen”, grijnst de Fries. "Maar daar ben ik stiekem best trots op.”
Kramer wilde na zijn succesvolle carrière graag iets teruggeven aan de sport ‘waar ik zoveel plezier aan heb beleefd.’ Dat werd dus de SKA. ”Zo geven we dat plezier terug aan de kinderen.”
Volgens directeur Douwe de Vries een even logische als noodzakelijke doelstelling. ”Ten eerste omdat we de laatste jaren minder natuurijs hebben, waardoor de jeugd minder gemakkelijk leert schaatsen. Ten tweede omdat de ijsbanen het lastig hebben om overeind te blijven en ten derde omdat kinderen in het algemeen minder bewegen. Het resultaat is dat je bij de clubs ziet dat de toestroom van schaatsers krimpt.”
Aan Kramer daarom de vraag of die aanwas momenteel de grootste zorg is voor de schaatssport. Hij denkt dat er inmiddels een ander probleem op de deur klopt. ”Wat die toestroom betreft hebben we altijd al te maken gehad met een golfbeweging. Schaatsen is vooral een redelijk conservatieve sport, waarin mensen niet snel durven te veranderen. In het begin was men best kritisch op de academie. Ook een aantal clubs." Grijnzend voegt Kramer daaraan toe: "Nu worden we gebeld door die clubs van ‘Hé, jullie hebben ons 200 kinderen doorgestuurd. Maar daar hebben we te weinig trainers voor.’ Is dat plots ons probleem. Voor mij zijn het allemaal luxeproblemen. Als we er met zijn allen de schouders onder zetten, hebben we denk ik met de schaatssport een fantastisch product in handen. We kunnen er heel veel aan doen om wat we hebben te behouden en zelfs naar een hoger niveau te brengen. Daar is ons project een onderdeel van.”
Niet voor niets zeggen bedrijven als Jumbo, Essent en Unox daarom partner te zijn geworden van de Sven Kramer Academy. Alle drie waren ze in Rotterdam aanwezig bij de geslaagde recordpoging. Het plezier straalde er bij de 268 nieuwe wereldrecordhouders pas goed vanaf nadat de polonaise was ontbonden. Toen mochten ze hun eigen ding doen op tunnelbaan en naastgelegen krabbelbaan. ”Daarnaast komen er vandaag nog eens 500 kinderen af op de jeugdschaatsdag. Dan mag je toch wel stellen dat we met de Academy het schaatsen onder de schooljeugd een impuls hebben gegeven.”