De selectie voor dat specifieke onderdeel, de traditionele afsluiter van een Europees titeltoernooi, wordt pas na het NK - op 6 juli in Poederoijen – bekendgemaakt door de KNSB. “Ik heb de bondscoach geïnformeerd dat ik graag wil meedoen in België. De wedstrijd is in de buurt, de datum past in mijn schema dat ik volg voor de schaatswinter én ik heb de voorbije weken goede resultaten behaald. Dus dat zou goed moeten zitten. Maar je weet het nooit. Verleden jaar werd ik niet geselecteerd, al had dat vooral te maken met het feit dat ik mijn interesse niet kenbaar had gemaakt. Valentina weet nu dat ik beschikbaar ben”, aldus de allround-atlete van Team Albert Heijn Zaanlander, op de bovenste foto duellerend met Lianne van Loon.

Valentina Berga-Belloni is blij met Groenewouds aanmelding, al betekent dat niet dat de rijdster zeker is van deelname. De bondscoach beschouwt de aanvalster pur sang als een perfecte aanvulling van een ploeg die wat haar betreft het goud moet wegkapen voor de grote skeelernaties. “Er moet strijd geleverd worden. Een kampioenschap bij de vrouwen verzandt te vaak in een optocht die beslist wordt in een massasprint. Wij hebben weliswaar in Lianne van Loon iemand die heeft bewezen dat ze dan kan winnen, maar haar kansen groeien wanneer de concurrentie onderweg al wordt gesloopt. Dat is mijn plan voor dit EK, en het zou zomaar kunnen dat Marijke er een belangrijke rol in kan spelen”, verklaart Berga.

Foto: Neeke Smit

Het is koren op de molen van Groenewoud. “Tijdens de skeelermarathons die ik dit seizoen rijd, zoek ik voortdurend de aanval. Dat zou ik ook in Oostende doen, wetend dat Crispijn Ariëns er ooit solo naar de wereldtitel is gereden. Oftewel: het is een rondje waar je prima kunt ontsnappen. Op die manier zou ik het graag willen proberen.” Die tactiek zou Van Loon op haar beurt ook kunnen helpen. In een harde wedstrijd sneuvelen veel vrouwen doorgaans vroegtijdig, wat de kansen op een sprint met een selecter gezelschap vergroot. Indien Van Loon weet te overleven, krijgt ze zo beter zicht op de Europese titel.