Wanneer Mathias Vosté vertelt hoe het met hem gaat, schemert al door dat hij investeert in de mentale kant van zijn schaatscarrière. “Vergeleken met vorig jaar ben ik een stap verder, dat verbaast mij. Aan het begin van het seizoen heb ik vaak opstartproblemen. Ik zou graag gelijk de draad weer oppakken van de laatste wedstrijden van vorige winter. Elke keer als ik op het ijs sta, ben ik daar bewust mee bezig.”

Om naast het fysieke aspect ook het mentale deel van het schaatsen te verbeteren, bezoekt de 30-jarige Belg sinds een jaar regelmatig een mental coach. “Ik moest meer een killer zijn op het ijs en ik was best bang voor de 1500 meter, om daar op een hoop te gaan. Schaatsen is heel gek: je moet zo hard mogelijk rijden met zoveel mogelijk ontspanning. Wanneer je daar te veel mee bezig bent, ben je niet meer zo snel. Te veel denken brengt je in de problemen.”

Schaatsen is heel gek: je moet zo hard mogelijk rijden met zoveel mogelijk ontspanning.
Mathias Vosté
Vosté moest meer een killer zijn. | Foto: Robert Prins

Dat ondervond Vosté aan den lijve. “In de aanloop naar de Spelen van Beijing reed ik best goed, maar al tijdens het EK worstelde ik. Op de Spelen was dat nog drie, vier keer zo erg. Ik blokkeerde. Wat het was en waar het precies vandaan kwam, daar heb ik nooit een antwoord op gevonden. Ik ben er niet meer naar op zoek. Voor mij is dat hoofdstuk nu helemaal afgesloten.” Bang op een terugval is hij niet. “Stress heb je altijd, maar zoals ik momenteel rijd, heb ik er alle vertrouwen in.”

Vosté legt uit hoe hij die stress los kan laten. “Ik heb een stappenplan dat ik afwerk. Dat geeft mij rust tijdens de trainingen. Als ik van het ijs af stap, is mijn training afgesloten. Vroeger nam ik het gevoel vaak mee naar huis: Het ging weer niet goed. Wat een slechte training. Nu laat ik het achter me en kan ik positief verder. Ook bij wedstrijden werk ik een protocol af. Als ik mijn aandachtspunten heb afgevinkt tijdens de rit, heb ik al het mogelijke gedaan. Dan volgt daaruit het resultaat. Als het slecht uitpakt, weet ik dat ik niet goed genoeg was op dat moment. Sta ik op het podium, dan zit het goed.”

“Ik heb onderschat hoeveel een mental coach kan betekenen. Een paar keer eerder had ik het geprobeerd, maar toen stond ik er nog niet voor open. Dan heeft het geen zin. Omdat ik tijdens de laatste Olympische Spelen blokkeerde, moest er iets gebeuren. Ook daarna heeft het nog lang geduurd voordat ik de stap gezet had. Vorig jaar was ik er echt klaar voor en kon ik het toelaten.”

Mathias Vosté verrast door telefoontje Sven Kramer

Hoewel Mathias Vosté op indrukwekkende wijze zijn winter afsloot met tweemaal de tweede tijd op de 1000 meters van het WK Sprint, had de rijder van Team Novus niet gerekend op de overstap naar een commerciële ploeg. Hij was verrast toen Sven Kramer hem op zijn vakantieadres belde. Na een goed gesprek met Jac Orie was de deal snel rond. “Ze zochten rijders voor de middellange afstanden en daar paste ik perfect in”, legt Vosté uit, die eerder al bij Reggeborgh geschaatst had.

“De eerste trainingen moest ik aanpoten. Ook waren het veel indrukken om te werken. Net als ieder jaar vroeg ik me af hoe de veranderingen zouden uitpakken. Ik moest daarin vertrouwen op de coaches. In dit tweede deel van de zomer zie ik veel verbeteringen. Ik ben minstens net zo fit als afgelopen jaar, ik ben sterker en het schaatsen gaat beter.”

Omdat er in België slechts enkele schaatsers op internationaal niveau mee kunnen doen, heeft Vosté weinig concurrentie uit eigen land voor de titeltoernooien. Dat houdt echter niet in dat hij automatisch gekwalificeerd is voor EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Tijdens de World Cups moet Vosté genoeg punten verdienen om in de tweede helft van de winter te mogen strijden om de prijzen. Door zijn resultaten van vorig jaar begint de Belg dit jaar in de b-groep, waar hij zo snel mogelijk promotie wil afdwingen naar het hoogste niveau. Vanwege het grote belang van de World Cups zal hij bij alle zes aan de start staan. “Ik heb daar met Jac over gesproken. Het zou kunnen dat de ploeg op trainingskamp is en dat ik als enige rijder deelneem.”