Want alles draaide bij de twee om de jonge, beloftevolle schaatsstertjes en schaatsers, meisjes en jongens een zetje in de rug te geven, zodat ze kunnen en mogen blijven dromen van grote successen. Vooral Haanappel kende mensen, wist sponsoren te strikken en droeg met het ingezamelde geld bij aan de opleiding van de jeugdige talenten in wie zij en Dijkstra geloofden. Lindsay van Zundert bijvoorbeeld was een oogappel die het zelfs tot de Winterspelen schopte: voor Joan en Sjoukje het bewijs dat hun SKN een gouden greep was/ is.
Daar ziet Peter O’Keeffe ook het nut van in. De baas van Holiday On Ice, sinds 2017 aan het bewind, concludeert dat het helemaal geen kwaad zou kunnen om de toekomst van zijn bedrijf wat beter te borgen door uit te kijken naar geschikte aanwas van zijn schaatsende cast. De link met SKN is snel gelegd, en een mooiere vorm van eerbetoon aan twee iconen bestaat er volgens hem niet. “De blik op de toekomst, en een knipoog naar de legacy van Joan en Sjoukje, wat wil je nog meer? Het is een eer hierbij betrokken te zijn”, zegt de man die tevens de producer is van de voorstellingen.
Voor de op maandag 4 november beklonken samenwerking – in het bijzijn van onder anderen Sjoukjes dochter Katja en Julian Carroll de man van Joan - is vlug een formule gevonden. De talenten van SKN treden op tijdens zes shows van HOI die tussen 6 december en 12 januari 2025 in verschillende Nederlandse steden plaatshebben. De afspraak is dat de stichting voor iedere betalende bezoeker van die evenementen een euro ontvangt. Omgerekend levert dat zo’n vijftien mille op, wat weer kan worden besteed aan de tien tot twaalf beloften die SKN ondersteunt.
Daarnaast is Lindsay van Zundert bereid om in drie plaatsen waar HOI neerstrijkt een clinic te geven aan schaatsgekke kinderen. “Ik ben blij een bijdrage te kunnen leveren door die kleintjes op het ijs te zetten en te zorgen dat ze genieten van de sport. Met mijn ervaring, kennis, trucs en tips hoop ik hen enthousiast te maken voor het kunstschaatsen”, vertelt de Etten-Leurse, die de klus aanpakt met Sophie Bijkerk, een van de schaatsende actrices uit de ijsrevue.
Mary Dotsch, de voorzitster van SKN, is meer dan verguld met de samenwerking die de KNSB ook toejuicht. “Op deze manier biedt Holiday On Ice een podium om de kinderen ervaring te laten opdoen voor een groter publiek. Ze gaan mee met de schaatsers en de crew, dus ondervinden ze hoe het in dit onderdeel van de schaatssport eraan toegaat. En: dat je bij Holiday On Ice misschien zou kunnen doorstromen. Ook voor HOI is het waardevol dat jong talent kennis maakt met de shows.” De drie clinics van Van Zundert zijn weer bedoeld om te benadrukken dat jongeren meer moeten bewegen, het liefst op kunstschaatsen. “We zorgen ervoor dat het kunstschaatsen duurzaam wordt gestimuleerd”, meent Dotsch.
Als de gemene deler van deze twee partijen de onvoorwaardelijke liefde voor het kunstschaatsen is, vraag je je bijna af waarom dit ‘huwelijk’ tussen twee gelijkgestemden niet tot stand is gekomen toen de onafscheidelijke ijsgodinnen van weleer nog in leven waren. Zeker in de wetenschap dat beiden na hun prachtige sportcarrière jarenlang deel uitmaakten van de shows die Holiday On Ice toen al verzorgde. 1 (SKN) + 1 (de ijsrevue) = namelijk 2, of misschien wel 3!
Dotsch is onmiddellijk akkoord met de suggestie. “Ik ben namelijk zelf ook iemand die graag denkt van hoe komt dat nou, of hoe is dat nu ontstaan? Kennelijk waren er eerder de omstandigheden niet naar om het voor elkaar te krijgen. Er is heus in het verleden iets geprobeerd in deze richting. De tijd was er niet rijp voor. Inmiddels dus wel. En dat is fantastisch!”