Inmiddels wordt van oktober tot maart eenmaal per week door een groep van vijftien G-schaatsers op ijsbaan de Bonte Wever geschaatst. "Dat is een heel diverse groep mensen met een licht verstandelijke beperking, in de leeftijd van 16 tot en met 67 jaar," vertelt trainster Irma Reinds.
Deze mensen kunnen niet geheel zelfstandig wonen en leven, maar het is wel mogelijk dat zij zelfstandig of onder begeleiding buiten hun instelling of woongroep hun vrije tijd een invulling kunnen geven. Zelf werd Irma Reinds vorig jaar gevraagd om de trainingen van de G-schaatsers over te nemen, omdat beide vaste trainsters geblesseerd zijn.
Na haar ervaring met het KNSB jeugdschaatsen, het schoolschaatsproject van Drenthe Sport en de maandagavondgroep trimmers merkt zij dat het lesgeven aan G-schaatsers een ander soort voldoening geeft. "Het is heel intensief, maar het is ook elke keer weer een feestje. We weten wel iets van de achtergrond van onze G-schaatsers, maar niet alles. Dat willen we ook niet, want ze komen bij ons lekker een uurtje ontspannen en sporten." Hoewel niet iedereen altijd even enthousiast naar de ijsbaan toekomt, staat volgens Irma één ding vast. "Iedereen gaat altijd weer vrolijk naar huis."
Het uurtje op de ijsbaan is eigenlijk ook meer dan even sporten. Irma: "Het is voor hen een moment om even uit het leventje van alledag te kunnen. We zijn met elkaar geconcentreerd bezig op het ijs. Maar we lachen ook met elkaar, we omhelzen elkaar of we zingen een liedje. Het is gewoon altijd gezellig."
Sinds drie jaar wordt er ook geskatet in de zomer en afgelopen zomer is begonnen met droogtraining. "Deze winter zijn we voor het eerst met het hele G-Team op kamp geweest en we doen elk jaar mee met de nationale Special Olympics wedstrijden. Ook hebben een aantal deelnemers al meegedaan aan World Special Olympics in Idaho en Athene."
De G-schaatsers van De Scheuvelloper horen ook echt bij de club. "Zeven jaar geleden begonnen we op een apart uurtje buiten de schaatsuren van de vereniging, maar de laatste jaren is deze groep steeds meer geïntegreerd. Onze rijders doen mee met clubkampioenschappen en ze zijn erbij als er een feestje is. Op die manier kennen ze ook de andere trainers en rijders."
De groep in actie
Die integratie is één van de doelen van het G-schaatsen. "We normaliseren dat deze mensen meedoen binnen onze vereniging, door te accepteren dat ze anders zijn. Het is een stukje maatschappelijke betrokkenheid. Niet alleen voor deelnemers en vrijwilligers, maar bijvoorbeeld ook voor onze jeugdleden. Zij zien dat deze mensen, die anders zijn, gewoon meedoen aan wedstrijden. En hoe gaat dat dan? Dat hoort bij de bewustwording van elkaars bestaan."
Naast de G-schaatsers staan meestal zo'n acht tot tien vrijwilligers als begeleiding op het ijs. "Het is natuurlijk moeilijk om overdag iemand hiervoor te vinden. Mensen hebben hun werk en/of hun gezin, dus je moet net iemand hebben die parttime werkt of bijvoorbeeld al met pensioen is.
De meeste vrijwilligers die wij momenteel hebben zijn ook gepensioneerd. Dat zijn vooral schaatsers die wij kennen van de woensdagochtendgroep, maar er zijn ook vrijwilligers die bijvoorbeeld bij een andere club lid zijn. Het zijn in elk geval mensen die een hart hebben voor de vereniging en de schaatssport. Ze vinden het leuk om met deze mensen samen hun hobby te beoefenen en om ze alles een beetje te leren."
Zelf is Reinds een laatbloeier op het ijs. "Ik heb pas op mijn 35e leren schaatsen. Het mooie van schaatsen vind ik het lekker intensief en sportief bezig zijn. En zeker ook de gezelligheid die daarbij hoort. Er zijn jaren geweest dat ik zelf niet aan schaatsen toekwam. Dat vond ik wel jammer, want ik kon zelf niet meer genieten van mijn hobby omdat ik veel lesgaf. Nu train ik elke woensdagochtend mee bij de vijftig-plusgroep. Tenzij iemand van de trainers verhinderd of ziek is, want dan val ik nog wel in, en dan train ik op een ander moment nog even voor mezelf."
In het kader van de KNSB Schaatsweek worden diverse personen in en om de schaatssport gevraagd waarom zij schaatsfan zijn. De KNSB Schaatsweek is van 26 december 2013 tot en met 5 januari 2014. Tijdens deze periode wil de KNSB iedereen laten zien hoe leuk schaatsen is. Samen met haar partners, zoals verenigingen en ijsbanen, biedt de KNSB een breed aanbod aan schaatsactiviteiten aan. Activiteiten om zelf te schaatsen en (top)evenementen om naar het schaatsen te kijken. Ga naar schaatsen.nl/schaatsweek voor meer informatie.