Theo de Jong uit Broek op Langedijk heeft een fulltime job bij Tata Steel, voorheen Hoogovens IJmuiden, maar is daarnaast ook volop actief als vrijwilliger bij het shorttrack. "Daar gaat best veel tijd in zitten, hoewel dat ook een beetje van het moment afhangt. In het winterseizoen ben ik vanzelfsprekend regelmatig op de ijsbaan. Het zijn vooral de avonduren en de weekenden waarin het vrijwilligerswerk moet gebeuren."
Sinds wanneer ben je vrijwilliger bij het schaatsen?
"Zo'n twintig jaar geleden ben ik begonnen bij het langebaanschaatsen. Mijn kinderen zaten op schaatsen en ik ben begonnen daarbij te helpen. Klokken, tijdwaarneming en dat soort zaken. Ik wilde wel eens wat meer doen en wat van de regels en de wetten weten, dus ben ik de jurycursus gaan volgen. En op een gegeven moment zat ik in de jurykamer. Dat was bij de Alkmaarse IJsclub, waar ze ook al wel aan shorttrack deden."
"Begin 2001 kwam het Gewest NH-U op het idee om in Alkmaar een aparte shorttrackvereniging op te richten, zodat de sport zich wat meer zou kunnen ontwikkelen. Die gelegenheid deed zich ook voor doordat op dat moment de ijshal kwam. Ook mijn kinderen zijn gaan shorttracken en als ouder raakte ik daarbij betrokken. In eerste instantie ben ik gaan helpen met het neerzetten van de baanbeveiliging en dat soort zaken. Vervolgens stopten bepaalde rijders en gingen ook hun ouders wat anders doen waardoor bestuursfuncties vrijkwamen. En dan komt van het een het ander. Eerst werd ik penningmeester, later voorzitter en nu ben ik penningmeester én voorzitter."
Hoelang ben je voorzitter van Shorttrack Alkmaar?
"Ik denk inmiddels acht jaar. Door het feit dat ik voorzitter en penningmeester ben, krijg ik ook allerlei nevenactiviteiten richting het gewest. En doordat shorttrack een kleine discipline is, heb ik ook landelijk de nodige bijeenkomsten. Op die manier heb ik zo'n beetje de hele ontwikkeling van het huidige shorttrack meegemaakt. De eerste doelstelling was 500 licenties, toen 1000 en zo zag ik de sport om me heen groeien."
"Ook bij onze vereniging. Wij hebben zo rond de 50 leden in alle leeftijden. Vanaf kinderen én ouders die nog moeten leren schaatsen tot kinderen die doorgroeien naar het meedoen aan shorttrackwedstrijden, landelijk en uiteindelijk ook internationaal."
Ook ouders willen de sport dus zelf proberen?
"Jazeker. Wij hebben in Alkmaar drie trainingsuren, waarvan twee shorttracktrainingen en een schaatsklas. Die laatste hebben we inmiddels 'schaatsen voor jong en oud' genoemd aangezien veel ouders het interessant vonden om mee te gaan doen."
"Bij shorttrack zie je echter wel dat het een wedstrijdgerelateerde sport is. Je ziet geen rijders, zoals op de langebaan, op zondagochtend of dinsdagavond rondjes rijden. Bij shorttrack is alles toch wel geënt op het verbeteren van techniek ten bate van een wedstrijd. In die zin heeft het altijd wel een trainingskarakter. Maar je hoeft niet altijd aan wedstrijden deel te nemen."
Hebben jullie voldoende vrijwilligers om jullie activiteiten te begeleiden?
"Bestuurlijk gezien is dat heel lastig. Ik doe het momenteel samen met een secretaris, dus eigenlijk besturen we de vereniging met z'n tweeën. Als penningmeester en secretaris heb je vaste taken, terwijl een voorzitter een wat andere rol heeft. In die zin valt die dubbele functie van mij wel te combineren. Voor een evenement, wedstrijd, clinic en dergelijke lukt het vaak wel om vrijwilligers te krijgen, maar voor continu is dat een stuk lastiger. Men kijkt daar tegenop en iedereen is druk tegenwoordig. En natuurlijk geldt 'vrijwilliger zijn is niet vrijblijvend', want er wordt wel het een en ander verwacht."
Zelf ben je naast je werk bij Shorttrack Alkmaar ook actief in het gewest.
"Ja, op gewestelijk niveau ben ik penningmeester van de GTC Shorttrack. Elk jaar hebben we een bepaald budget en daar maak ik een begroting voor. Ik probeer de kosten te besteden waarvoor ze bedoeld zijn. Als budgetbewaker let ik op dat er geen geld over de balk gaat."
"Inmiddels zijn we ook druk doende om meer op intergewestelijk niveau te gaan samenwerken. Shorttrack is nog altijd een kleine discipline en als sport moeten we onze eigen broek zien op te houden. Ook als vereniging moeten we onze eigen ijskosten opbrengen. Daarom proberen we extra inkomsten te genereren onder andere door middel van het geven van bochtentraining voor langebaners. Op die manier proberen we de kosten voor de rijders beperkt te houden, want anders zou shorttrack een elitesport worden."
Al die vrijwilligersfuncties kosten veel tijd. Wat is voor jou de voldoening?
"Wat ik elke keer weer leuk vind om te zien, is de ontwikkeling die je de kinderen ziet maken. Ouderen ook trouwens. Al die tevreden gezichten. Daarnaast ook de contacten met de andere disciplines. Je merkt steeds meer dat we allemaal dezelfde kant uit willen. In het verleden had iedereen z'n eigen belangen en nu ziet men meer en meer elkaars kracht. Waar de een de ander kan versterken."
Ben je zelf ook schaatser?
"Ik heb wel vaak en veel geschaatst en ook in de zomer zit ik nog veel op de racefiets. De laatste jaren ben ik echter zo vaak op die ijsbaan om andere redenen dat ik zelf niet meer zoveel schaats. Dat is een kwestie van keuzes maken. Ik heb wel de nodige keren aan shorttracktrainingen meegedaan, dus ik heb wel het idee van de techniek en het gevoel wat shorttrack betekent. Bovendien heb ik door die cursussen achtergrondinformatie op het gebied van spelregels. Daardoor kijk ik er met andere ogen naar."
"Aan de andere kant zou het goed zijn wanneer ik het stokje eens een keer kan over geven, waardoor er een nieuwe wind gaat waaien binnen de vereniging. Daar zit ik ook wel aan te denken. Niet vanwege het feit dat ik er geen zin meer in heb, maar dat een nieuw elan goed zou zijn voor de vereniging. Het is niet de bedoeling dan helemaal te gaan stoppen maar meer op de achtergrond nog actief te zijn. Maar het werven van nieuwe bestuursleden blijft lastig, want men kijkt er eng tegenaan en ziet het als heel veel werk."
Naast de tijd en energie die je erin stopt, krijg je er toch ook wat voor terug?
"Jazeker. Ik heb samen met de nodige anderen toch shorttrack in Alkmaar op de kaart weten te zetten. Dat is op zich wel leuk. Het zou jammer zijn als verdere ontwikkeling alleen van mij afhankelijk is. Dat kan niet de bedoeling zijn."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl