Egbert Lambers uit Ankeveen is voorzitter van het sectiebestuur marathon van de KNSB. Zijn interesses liggen bij het natuurijs en de marathonwereld. Zelf reed hij al zo'n veertien keer de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. "En al die jaren heb ik dat altijd met veel passie in de praktijk beoefend."
Sinds wanneer doet u vrijwilligerswerk binnen het schaatsen?
"Ik ben in 1997 voorzitter geworden van 'Schaats- en hardrijdersvereniging de 5 dorpen'. Ik heb in het verleden al vrij veel bestuursfuncties in diverse sectoren van de maatschappij gedaan, dus het kwam voor mij niet heel erg als een verrassing dat ze me hiervoor vroegen."
Bent u zelf ook een schaatser? Had u affiniteit met de sport?
"Jazeker. Ik heb vroeger eerst ook andere sporten gedaan. Ik ben tot mijn veertigste actief geweest als cricketer, maar daarna gingen die sporten waarbij je explosief moest zijn niet meer. Vanaf toen ben ik mij meer op het schaatsen gaan richten. Toen ik vijftig was heb ik mijn licentie gehaald en ben ik baanmarathons gaan schaatsen. Dat heb ik zo'n vijftien jaar met veel plezier gedaan. Bij mij stond altijd de uitdaging voorop en niet het succes. Vier jaar geleden heb ik een punt achter die carrière gezet."
Wanneer werd u gevraagd om voorzitter van de sectie marathon te worden?
"Dat was in 2008. In het jaar dat ik 65 werd en op het moment dat ik net besloten had om mijn werk als advocaat te beëindigen. Die vraag kwam voor mij dus precies op het goede moment."
Wat zijn precies uw taken als sectievoorzitter?
"Naast het gezicht naar buiten natuurlijk het daadwerkelijk voorzitten van al onze vergaderingen, bijeenkomsten met gewesten en het leiden van de jaarvergadering van de sectie. Daarnaast heb ik nog een aantal belangenportefeuilles, zoals bijvoorbeeld de Eerste Divisie en Natuurijs."
"We zijn met name jarenlang erg actief met natuurijs bezig geweest. In het jaar dat wij met het nieuwe sectiebestuur aantraden, hadden we twaalf jaar lang geen natuurijs in Nederland gehad. Vandaar dat we samen met het bestuur van de SNK (Stichting Natuurijs Klassiekers) bij de meeste organisaties zijn langs geweest. We hebben met al die mensen gesproken en het gevolg was dat op lokaal niveau een bestuurlijke vernieuwing heeft plaatsgevonden. Daardoor konden weer steeds meer wedstrijden worden georganiseerd. Ook beschikken we nu over een aantal nieuwe organisaties die meteen klaarstaan zodra het gaat vriezen, waardoor we hele mooie wedstrijden op topniveau kunnen houden. Ik vind dat we daar als sectie marathon, met het SNK en de KNSB, goed aan gewerkt hebben."
Vrijwilligerswerk kost veel tijd...
"Jawel, maar dat heeft ook twee kanten. De meeste leden van onze sectie zijn inmiddels gestopt met werken voor hun brood. Daardoor hebben we ook wat meer tijd voor het vrijwilligerswerk en dat heeft als gevolg dat we die tijd er ook voor nemen. Wat je anders, wanneer je nog een baan zou hebben, in wat kortere tijd zou doen, dat doen we nu zorgvuldig en daar nemen we meer tijd voor."
Wat is voor u de voldoening van uw vrijwilligerswerk?
"Het geeft mij persoonlijk heel veel voldoening om iets te kunnen doen waar ik plezier in heb, waar mijn passie ligt. Ik ben een enorme liefhebber van de sport. Ik ga naar bijna alle wedstrijden waar ik me maar voor vrij kan maken. Ik vind het leuk om in die marathonwereld te zijn, om mensen te spreken die dat met me delen en om ook nog het gevoel te hebben dat je dat op een zinvolle en nuttige manier doet."
Tegenwoordig zien we steeds meer samenwerking tussen de verschillende disciplines. Wat vindt u van deze ontwikkeling?
"Dat vinden wij een goede ontwikkeling. Ik heb mij daar samen met de sectievoorzitters langebaan, shorttrack en inline-skaten sterk voor gemaakt om die kruisbestuiving te bevorderen. Wij hebben een aantal keer per jaar sectievoorzittersoverleg en daar komen dit soort zaken ook aan de orde. De Mass Start zoals deze afgelopen zomer in Thialf werd gehouden is een heel mooi voorbeeld van de samenwerking."
"In het jaar dat ik begon als sectievoorzitter hebben we een soort matrix gemaakt om te kijken waar alle disciplines elkaar overlappen en waar je elkaar in de wielen rijdt. We hebben toen allemaal uitgewerkt op welke terreinen je kunt samenwerken en waar je moet oppassen dat je elkaar niet tegenwerkt."
Ook binnen de marathon zijn altijd veel vrijwilligers nodig. Gaat u daar zelf ook achteraan?
"Jazeker. Als wij vacatures hebben, gaan wij zelf ook actief op zoek naar mogelijk geschikte kandidaten. Wij hebben niet altijd zelf de mogelijkheid om ze te benoemen, maar we kunnen ze wel voorleggen aan de mensen die daarover gaan."
Wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te krijgen?
"Je bent geneigd om te zeggen dat dit steeds moeilijker wordt, maar het is eigenlijk altijd moeilijk geweest. Dat hoor ik namelijk al vijftig jaar. Het is de perceptie. Als je mensen zoekt voor vrijwilligerswerk moet je altijd mensen zoeken die het al druk hebben. Zo simpel is het. Daarnaast zijn er ook mensen die het nog niet druk hebben, maar wel de potentie hebben om dat te willen gaan doen. Daar moet je je ogen voor open houden. Mensen die eenmaal binnen het wereldje zitten, ontwikkelen zich soms ook tot hele goede bestuurders. En als je eenmaal vrijwilligers hebt, is het belangrijk om te laten merken dat ze gewaardeerd worden in wat ze doen. Door ze bijvoorbeeld een keer uit te nodigen om in Thialf een wedstrijd bij te wonen. Mensen vinden het heel leuk om op die manier iets terug te krijgen."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl