Sablikova’s seizoen verloopt alles behalve vlekkeloos. In juli viel ze bij het hardlopen, waardoor ze niet alle trainingen kon doen. De World Cups in Canada moest ze missen door een blessure aan haar enkel. “Een dag voor de drie kilometer schaatste ik rustig achter mijn ploeggenoten aan. In de bocht viel ik en stroomde het bloed uit mijn been.” Met haar ijzer raakte ze haar enkel, waardoor ze enkele weken uitgeschakeld was en het EK Allround aan zich voorbij moest laten gaan. "Dit seizoen heb ik mij niet optimaal kunnen voorbereiden om goede resultaten te halen. Ik had te veel problemen."

Door alle fysieke ongemakken moest ze snelheidstrainingen overslaan, aan haar inhoud kon ze wel werken. Tijdens de Poolse wereldbekers was Sablikova weer op het podium te bewonderen. Tweemaal pakte ze het zilver. “Een verrassing na wat er allemaal gebeurd was. Het ijs in Tomaszów ligt mij wel. Daar is de pijn van de drie kilometer vergelijkbaar met de pijn van een vijf ergens anders. Hier in Thialf is het ijs veel sneller. Dat past meer bij de rappe vrouwen.” Vorige week werd Sablikova ziek en moest ze drie dagen op bed doorbrengen, wat haar voorbereidingen op het WK wederom verstoorde.

De Tsjechische wil tijdens het titeltoernooi vooral genieten. “Dit is de beste ijshal ter wereld. Als je eenmaal in een vol Thialf gestaan hebt, wil je dat elke keer. Dan maakt het niet uit of je wint of dat je als tiende eindigt. Maar je wilt opnieuw die sfeer proeven.” 

Overigens betekent dat niet dat de ervaren schaatsster geen zenuwen kent. “Nu zeg ik dat ik ervan ga genieten, maar op de dag van de wedstrijd zal dat veel moeilijker zijn. Dan ben ik op van de zenuwen. Maar ik kijk uit naar dat gevoel, omdat het voelt als een soort drug.”

Foto: Sander Chamid

Voor iemand die een uitpuilende prijzenkast heeft, lijkt er weinig meer te wensen. De 35-jarige Tsjechische wil zich bezighouden met het doorgeven van haar kennis aan de jongere generatie. “Met trainingen wil ik ze alles leren wat ik ooit geleerd heb. Zo kan ik iets teruggeven. Misschien hebben ze er wat aan, misschien niet. Ik houd ervan te zien dat zij sneller worden.”

“Vooral technisch kan ik ze helpen. En natuurlijk leer ik ze hoe ze een tempo kunnen vasthouden en hoe ik het al die jaren heb aangepakt. Zij denken dat elke training op volle snelheid moet. Je moet juist een goede balans vinden. Maar dat is lastig. Als een jonge schaatser wil je gaan, gaan, gaan. Zelf deed ik dat vroeger ook. Iedereen heeft dat gedaan”, vertelt Sablikova lachend. 

Terwijl haar eeuwige rivale Ireen Wüst afgelopen jaar afscheid nam, zien we Sablikova nog steeds op het hoogste niveau meedoen. De Olympische Spelen in Milaan zijn voor haar de stip op de horizon. Net als in 2006 wordt het grootste wintersportevenement in Italië gehouden, de plek waar Sablikova graag haar carrière wil afsluiten. Maar eerst het WK, op donderdag zal zij haar medaillejacht starten op de 3.000 meter. Het programma en de loting vind je hier