Het is een adequate oplossing van een probleem waarmee de ISU rondom de start van haar nieuwe, prestigieuze shorttrackproject wordt geconfronteerd. "Wij zijn vooral blij dat de Canadese bond en de ISU erin zijn geslaagd de zaken dusdanig te regelen dat ook World Tour 2 in Montréal kan worden verreden", reageert Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB en aanwezig in Canada. "Het is tegelijkertijd teleurstellend dat de World Tour in Salt Lake City niet kan doorgaan. Veiligheid staat echter voorop en daarom hebben wij ook aangegeven niet in de VS te willen rijden, zolang er geen goedgekeurde boarding voorhanden is. Ons standpunt wordt door veel meer landen en de ISU gedeeld."

De geruchten over het cancelen van het toernooi in Salt Lake waren al te horen in de aanloop naar de World Tour-start op Canadese bodem. Op dat moment werd bekend dat de Amerikaanse bond nog niet kon (en kan) beschikken over een set nieuwe kussens dat rond de ijsbaan wordt opgesteld. De huidige boarding voldoet niet aan de recent aangepaste veiligheidsvoorschriften van de ISU, en dat was meteen reden voor veel delegaties zich uit te spreken tegen een evenement op de snelste ijsbaan ter wereld.

In een brief aan alle landen verontschuldigde de ISU zich voor de ontstane situatie die ook grote financiële consequenties heeft voor alle deelnemende teams. Om iedereen tegemoet te komen, neemt de bond alle accommodatiekosten voor de tweede serie van de World Tour in Montréal voor zijn rekening. 'De ISU is er zich van bewust dat de hele gang van zaken allesbehalve ideaal is voor alle betrokken partijen, maar verzekert dat er alles aan wordt gedaan om de competitie te laten doorgaan volgens de geldende veiligheidsregels', is er te lezen in het schrijven. Verder is bekendgemaakt dat het Vier Continenten Kampioenschap Shorttrack in Salt Lake, dat op de kalender stond voor 8 en 9 november, om dezelfde reden wordt verplaatst naar een andere locatie.

Xandra Velzeboer in een reactie op de organisatorische turbulentie: "Het maakt mij persoonlijk niet uit wáár we rijden, als we maar kunnen rijden; ik vind veiligheid belangrijker. Dat er daarom voor gekozen is om de World Tour in Salt Lake City niet door te laten gaan, vind ik logisch en daar ben ik blij mee. Bijkomend voordeel is dat we nu niet hoeven te reizen, dus hebben we in plaats van een toch altijd vermoeiende reisdag een extra rustdag. Maar het is wel jammer dat Salt Lake nu niet in de Tour zit. Vanwege het snelle ijs had ik er graag geschaatst."

Jens van 't Wout
De duim zegt genoeg: Jens van 't Wout overleeft als bijna de enige man van TeamNL Shorttrack de eerste, individuele beschietingen van de World Tour. | Foto: KNSB - Shapevisions
Xandra Velzeboer
Xandra Velzeboer: foutloos en ongenaakbaar op de kwalificatiedag van de World Tour. | Foto: KNSB - Shapevisions

Terwijl de totaal onverwachte kwestie de gemoederen achter de schermen danig bezighielden, concentreerden de rijders van TeamNL - in de World Tour rondrijdend als de Dutch Lions - zich op de gebruikelijke kwalificatieronden van de openingsdag. Toen na zes uur de lichten doofden in de Maurice-Richard Arena (die naar het schijnt in het weekend uitverkocht is) en de tabellen van alle categorieën op orde waren, moet bondscoach Niels Kerstholt zich vast een tel achter de oren hebben gekrabd. Het aantal startbewijzen voor het hoofdtoernooi was bijna op de vingers van een hand te tellen.

Bijna zoals gebruikelijk toonden de kopman en -vrouw van Oranje, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer, aan dat ze voor geen enkele concurrent opzij hoeven te stappen. Van 't Wout, dankzij zijn goede klassering op de World Tour-ranglijst gevrijwaard van de voorronden, schaatste soeverein de halve finale binnen op de 1500 meter en bereikte ook de volgende schifting van de 500 en 1000 meter (in beide gevallen doorgedrongen tot de kwartfinale). Op het langste nummer vergezelde Sven Roes hem. De Fries, na twee seizoenen van blessureleed terug op topniveau, vocht zich eerst koeltjes door de voorronde waarin hij na een lichte botsing de koppositie had verloren en vervolgens uit laatste positie terugkeerde naar de eerste stek.

In de heats moest hij met onder anderen Van 't Wout duelleren om een plek in de halve eindstrijd. Dat lukte: hij eindigde als derde met een tijd die rap genoeg bleek voor de laatste twintig shorttrackers. Roes was tevens een van de vier pionnen die de mannenrelay voor hun rekening namen. De leeuwen vervulden de taak met verve: plaatsing voor de halve finale.

De vroegtijdig gesneuvelden van de dag heetten Itzhak de Laat (500 meter en 1500 meter) en Daan Kos (500 meter en 1000 meter). Sjinkie Knegt kon wegens een dwaling van de jury de dag toch lachend afsluiten, want hij gaat verder naar de kwartfinale van de 1000 meter. De Laat poetste zijn blazoen enigszins op in de mixed teamrelay, door aan de zijde van de zussen Velzeboer en Van 't Wout de eerste plaats in de kwartfinale te pakken. Alle drie zitten nu in de herkansingsronde.

Angel Daleman
Angel Daleman kwam sterk voor de dag. Op de 1500 meter moest ze het hoofd buigen na een strijd met de nodige wereldtoppers, op de sprint bereikte ze het hoofdtoernooi. | Foto: KNSB - Shapevisions
Sven Roes
Inhoud en snelheid: beide aspecten waren dik in orde bij het eerste optreden van Sven Roes in twee seizoenen op topniveau. | Foto: KNSB - Shapevisions

De Velzeboer-zussen lieten zich van hun beste kans zien. Xandra raasde met gemak door alle series van de drie afstanden, en voerde ook het kwartet aan dat op de vrouwenrelay naar de halve finale opstoomde. Michelle knalde overtuigend langs de obstakels van de heats op de 500 en 1000 meter en staat dus in twee kwartfinales. Daar slaagde ook de jongste Dutch Lion bijna in. Angel Daleman mocht met haar idool Choi Mingeong de baan in voor de 'opwarmronde' van de 500 meter. Die strijd kwam ze goed door (tweede plaats), vervolgens verzekerde ze zich in de heats van een derde optreden op de sprint (weer tweede). Debutante Zoë Deltrap (kwartfinale 1500 meter) en Diede van Oorschot (heats 1000 meter) moesten snel passen voor het hoofdtoernooi, maar kunnen via de herkansing alsnog doordringen tot de eindfase. Dat geldt ook voor Daleman op de 1500 meter.

Alle uitslagen van dag 1 van de World Tour zijn hier te vinden.