Wim Draaijer uit Heerde werd afgelopen vrijdag met een smoes naar het gemeentehuis gelokt waar hij tot zijn verrassing werd benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

"Ik dacht dat ik daar samen met Bertus Dokter een bespreking met de wethouder van sportzaken zou hebben over de Europa Cup van komend weekend, totdat opeens mijn dochter binnenkwam. Ze zei: ‘Je bent erbij. Je wordt gehuldigd’." Nog steeds drong het niet helemaal door dat hij geridderd zou worden voor al zijn jarenlange inzet als sportvrijwilliger. "Dat vergeet ik nooit weer."

U doet al 28 jaar vrijwilligerswerk bij Skeelerclub Oost Veluwe. Hoe bent u daarbij gekomen?
"Ik ben er al bij sinds de oprichting. Ik was voor die tijd actief als trainer bij het schaatsen. Ik gaf training in Hattem en bij de Hessenrijders in Doetinchem. Na de Elfstedenwinters, 1985 en 1986, werd in 1986 de skeelerclub opgericht. Skeeleren is namelijk een goede voorbereiding voor schaatsen. En toen kwam men bij mij met de vraag of ik trainer wilde worden."

"Mijn antwoord was: ‘Hoe moet dat dan? Want ik heb al twee clubs.’ Ik moest er een of twee opzeggen, want anders lukte dat allemaal niet. Maar ze vonden mij de geschikte persoon en vanaf de oprichting ben ik hoofdtrainer van de club geworden."

U woont in Heerde, dus dat was wel makkelijk.
"Nou, niet echt. Eerst hadden we namelijk nog helemaal niks in Heerde. We hadden nog geen skeelerbaan, maar waren overal zwervende. We zijn in Zwolle op straat begonnen en we zijn in Oldebroek geweest, want daar hadden ze eerder een baan dan wij. Onze skeelerbaan is in 1999 gekomen en in 2003 kwam daar een piste bij. In 2007 hebben we voor het EK het wegparcours helemaal vernieuwd. Maar in de beginjaren was het soms best wat behelpen. Dan deden we bijvoorbeeld looptraining bij het Heerderstrand, dat is een recreatieplas bij ons in de buurt, en dan reden we met de auto of de fiets naar goed stuk asfalt waar we konden trainen. Dat was dan een recht stuk weg of iets met een paar bochtjes, maar we hadden verder helemaal geen beveiliging."

Wat vindt u zo mooi aan training geven?
"Het beter maken van jeugd en ook senioren. Dat je ze net die aanwijzingen geeft waardoor ze zich weer verder ontwikkelen. Ook wel de toppers, maar wanneer die een stapje maken gaan ze toch naar de selectie of Jong Oranje en dan ben je ze kwijt."

U houdt zich meer bezig met degenen die kennismaken met de sport?
"Ja, inderdaad. Een paar weken terug heb ik nog 180 schoolkinderen bij ons op de baan gehad. Daar geef ik dan les aan en wanneer je daar dan zo’n vijf tot zes nieuwe leden aan over houdt, is dat wel leuk. Je ziet ze dan vaak ook weer bij de Open Dag en dat is natuurlijk mooi."

U bent ook gewestelijk coördinator natuurijswedstrijden marathon. Wat houdt die functie precies in?
"Marathon is echt mijn ding en dan helemaal op natuurijs. Helemaal alleen tot het gaatje gaan, dat vind ik prachtig. Als gewestelijk coördinator bemiddel ik tussen de KNSB en de verenigingen. Natuurijsclubs in de provincie Gelderland melden zich bij mij wanneer ze een marathonwedstrijd of toertocht willen houden. Vervolgens meld ik dit bij Teun Breedijk of Ramon Kuipers van de KNSB en begeleid ik het hele traject of het door kan gaan of niet. Twee jaar geleden heb ik in Elburg zowel het NK op vrijdag als ook een verkorte versie als toertocht op de zaterdag begeleid. Op die manier kon ik alles gelijk afstemmen."

"En ik ben zelf ook nog scheidsrechter van gewestelijke marathons. Leisure World Regio Oost, daarvoor ga ik naar Enschede, Deventer, Dronten en Nijmegen en ik ben ook jurylid op FlevOnice bij de ‘grote jongens’."

Wat vindt u van die waardering in de vorm van een koninklijke onderscheiding?
"Dat is natuurlijk een prachtige waardering. Zonder meer. Ik heb er nooit om gevraagd, dat niet, maar het heeft toch wel wat. Vroeger waren vaak de mensen die een lintje kregen directeur van een fabriek of advocaat, dan ging het om een heel lang dienstverband bij een baas, maar dat is niet meer. Nu gaat het meer om vrijwilligers die dag in dag uit met dit werk bezig zijn."

Ik heb begrepen dat iemand pas in aanmerking komt voor een lintje bij wekelijks vijftien uur vrijwilligerswerk gedurende meer dan vijftien jaar.
"Dat klopt, zowel ’s zomers als ’s winters. Als ik naar mezelf kijk naar de uren die ik in de winter op de ijsbaan ben, bijvoorbeeld op een zaterdagmiddag ga ik om drie uur weg en ben ik ’s avonds om half twaalf weer thuis. Maar dan begeleid ik wel heel veel mensen die ik daar een plezier mee doe en daar gaat het mij om."

"In de zomer geef ik op de maandagavond een skeelercursus voor beginners, die start weer op 19 mei aanstaande, op dinsdag- en donderdagavond geef ik training en vrijdagavond ben ik een keer per maand jurylid bij de Bruggeman Hoveniers-competitie. Jurywerk doe ik bij het inline-skaten alleen bij onszelf, want anders ben ik net als bij het marathonschaatsen altijd overal naar toe."

En bij jullie op de inline-skatebaan is genoeg te doen.
"Inderdaad. Met zo’n Europa Cup/Holland Cup als komend weekend zijn we een week van tevoren al bezig met de opbouw en een halve week daarna bezig met het afbreken van de boel. Dat stuur ik ook allemaal aan. Niet alleen natuurlijk, maar omdat ik al zolang meeloop, vind ik het ook gewoon leuk. Toen ik in de VUT kwam, ben ik het clubhuis gaan bouwen. Ik kwam uit de bouw en ik wilde het graag zelf doen. Maar wel zo dat ik het tempo zelf mocht bepalen. We hebben er twee jaar over gedaan en wat er nu staat is geweldig."

Wat is de voldoening van al uw vrijwilligerswerk?
"Ik vind het mooi om sport op mensen over te brengen. Ik voel het niet echt als een plicht, maar doordat ik verstand en kennis heb, doordat ik weet hoe het moet en doordat ik weet mensen te motiveren om tot een prestatie te komen, vind ik dat zelf ook leuk. En je moet het zelf ook leuk blijven vinden om het te kunnen doen."

Wat vindt u ervan dat de populariteit van inline-skaten de laatste jaren zo is gegroeid?
"Vooral bij de jeugd natuurlijk. Lange tijd had het langebaanschaatsen, vooral de trainers, een beetje moeite met de combinatie van inline-skaten en langebaan, maar ze gaan inmiddels wel overstag. Als je nu Europees en olympisch kijkt, zijn er toch veel inline-skaters die het heel ver brengen. Ze doen allemaal wel iets aan inline-skaten en pakken op die manier de kracht ervan mee om sterker te worden. Bij ons in Heerde bieden wij de mogelijkheid, en lange tijd waren wij ook de enige vereniging met een piste. Wanneer je rijders de mogelijkheid biedt, met een schone en droge piste, dan zijn ze er en dan gaan ze ervoor."

Zijn er voldoende vrijwilligers binnen jullie vereniging?
"Ja, zeker weten. We hebben nu zelfs een wachtlijst in de kantine hangen van mensen die willen helpen bij de Europa Cup. Echt waar. We werken alle dagen in twee ploegen. Het komt natuurlijk wel eens voor dat er iemand uitvalt, maar we komen nooit iemand tekort. Zeker niet met dit soort grote evenementen."

"Maar we doen als vereniging ook veel voor onze vrijwilligers. We houden vrijwilligersavonden en we begeleiden het allemaal heel goed. Op die manier doet iedereen het met veel plezier."

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl