Voor een olympisch kampioen zijn de verwachtingen torenhoog. Dat wist ook Thomas Krol. De tweede plaats op het WK zou dan als tegenvaller gezien kunnen worden. Met het seizoen van Krol in het achterhoofd is deze WK-medaille er juist niet eentje om in een kast weg te stoppen, maar een aandenken aan zijn mentale en fysieke weerbaarheid.

“Het voelt als een overwinning op mezelf. Ik rijd mijn beste duizend van het jaar op het goede moment. Dit was een teleurstellend seizoen, waarin ik lang moest zoeken naar de juiste slag. En ook de goede vorm. Vandaag had ik die weer te pakken en kon ik lekker schaatsen.”

Na mindere resultaten aan het begin van deze winter begonnen de herstelwerkzaamheden voor Krol. In januari werd het roer omgegooid. Hij investeerde in zijn motor. Veel stappen heeft hij in die korte tijd niet kunnen zetten, maar de inspanningen betaalden zich wel uit tijdens de 1000 meter.

“Mentaal was en is het een lastig seizoen. Ik vind het niet leuk om te verliezen. De macht van vorig jaar ontbrak. Deze week had ik die eindelijk wel weer. Ongeacht het resultaat voelde het goed. Natuurlijk waren er schoonheidsfoutjes, het kan altijd weer beter. Maar die zestiende had ik toch niet dichtgereden vandaag. De beste heeft gewonnen.”

Foto: BSR AGENCY

“Jordan is onbereikbaar op dit moment, maar ik versla wel alle andere namen die mij dit jaar veel pijn hebben gedaan”, vertelt Krol. Hoewel hij Stolz betitelt als fenomeen, is het voor de Nederlander nog wel een vraagteken hoe de Amerikaan zo goed kan zijn. “Ik zag bijvoorbeeld die 1500 meter tussen Kjeld Nuis en Jordan in Polen. Dan vind ik Kjeld mooier schaatsen. Jordan zit eigenlijk niet eens erg diep. Hij gaat wel ongelofelijk hard en doet iets heel goed. Wat het is? Geen idee, dat laat ik lekker aan Jac (Orie, zijn coach, red.) over.”

“Jordan is achttien, maar wel loeisterk voor zijn leeftijd. Ik heb gehoord dat hij met vele kilo’s staat te squatten. Dat doe je in principe niet als junior. In dat opzicht denk ik dat hij biologisch gezien een voorsprong heeft op zijn leeftijdsgenoten. Geen schande, want anders win je ook niet bij de senioren”, aldus Krol.

Foto: BSR AGENCY

Terwijl zijn laatste afstand op het WK nog gereden moet worden, zit volgend seizoen al in zijn achterhoofd. “Ik heb hartstikke grote plannen voor komende zomer. We gaan er echt tandjes bij doen. Daar heb ik veel zin in. Neemt niet weg dat ik zondag nog een keer ontzettend hard wil schaatsen. Met deze vorm kan ik op de 1500 iets heel moois laten zien.”