Voor natuurijsmeesters is de zomer net zo belangrijk als de winter. Vrijwilligers zijn vaak wekelijks actief op en rond de baan. Ze maaien gras, mesten en kalken het terrein, egaliseren de ondergrond en houden de toplaag schoon. Kleine reparaties aan het asfalt worden aangepakt, sproei-installaties en pompen worden vernieuwd, er wordt ledverlichting aangelegd en ook de hydrauliek van de sneeuwschuiver en de fourwheeldrive moeten af en toe draaien om paraat te blijven. En het bij de gemeente aanvragen van bijdragen voor een nieuwe asfalt-toplaag vergt jaren van voorbereiding.
Ook buiten de baan wordt er volop gewerkt. De routes van natuurijstochten worden ook in de zomer nauwlettend in de gaten gehouden. Draaiboeken voor wedstrijden worden jaarlijks herzien, aangepast aan veranderde regelgeving en veiligheidseisen. Een actueel veiligheidsplan en risico-inventarisatie zijn onmisbaar, net als de tijdige aanvraag van vergunningen — een taak die er voor veel natuurijsmeesters bepaald niet eenvoudiger op is geworden.
Het hele jaar door wordt er dus gewerkt aan het ene magische moment waarop het écht gaat vriezen. Dankzij hun inzet zijn natuurijsmeesters in heel Nederland er dan ook altijd klaar voor — zodat wij, zodra het kan, massaal het ijs op kunnen.
Meer weten? Op clubvannatuurijs.nl vind je een uitgebreid artikel met meer informatie.
Word lid van de Club van Natuurijs. Met jouw steun help je natuurijsverenigingen het hele jaar door. Want écht natuurijs begint niet met vorst, maar met voorbereiding. Sluit je aan en samen behouden we het schaatsen op natuurijs.