Sprint mannen
Hoewel Otterspeer wankelde op de 500 meter, stond hij na de openingsdag aan de leiding van het klassement, voor Merijn Scheperkamp. Maar ook op dag twee maakte Otterspeer een enorme misser in de laatste bocht. Met een hand aan het ijs moest hij er alles aan doen om op zijn schaatsen te kunnen blijven staan. Zijn tegenstander Scheperkamp maakte geen grote fouten, hield het hoofd koel en won de kortste afstand in 35,13. Door de elfde tijd van Otterspeer (35,68) zakte hij naar de vierde plek en zal de rijder van Reggeborgh 0,82 moeten goedmaken op de debutant van Jumbo-Visma. De Est Marten Liiv is de verrassende nummer twee van de ranglijst (+0,48), Kai Verbij staat derde (+0,73).

Foto: Soenar Chamid

Sprint vrouwen
Mocht Femke Kok nog de illusie hebben gehad om de Europese titel te veroveren, had ze op de 500 meter een gat moeten slaan. Daarentegen verloor ze juist op koploopster Jutta Leerdam (37,87 om 37,76), waardoor ze tegen een achterstand van 1,4 seconden aan kijkt. Beide schaatsers steken nog wel met kop en schouders boven de rest van het veld uit.

Voor nummer vier Marrit Fledderus kwam de bronzen medaille verder uit zicht. Halverwege het toernooi was haar achterstand op de Oostenrijkse Vanessa Herzog ruim drie tienden. Op de 500 meter is Herzog verder uitgelopen en zal Fledderus zichzelf flink moeten verbeteren om op het podium te eindigen. Of het nu aan het vroege tijdstip ligt, de korte hersteltijd van de sprinters een combinatie daarvan, maar weinig schaatsers konden zichzelf verbeteren ten opzichte van vrijdag.

Foto: Soenar Chamid

Allround mannen
Patrick Roest is de jacht op zijn tweede Europese allroundtitel goed begonnen. Waar de Nederlandse langeafstandsspecialisten meestal na de sprint tegen een achterstand aan moeten kijken, staat Roest (36,45) nu al op de eerste plek in het tussenklassement. Voor Beau Snellink verliep de 500 meter moeizaam. Door een langzame opening moest hij op de kruising iets inhouden om de Noor Peder Kongshaug voorrang te verlenen. Zijn eindtijd van 38,03 betekent een zevende plaats in de rangschikking (+15,80). Omdat de tegenstander van Marcel Bosker, Gabriel Odor, ten val kwam in de bocht en de Nederlander hinderde, zal Bosker opnieuw mogen starten.

Het meeste gevaar voor Roest komt uit Noorwegen. Peder Kongshaug (+1,00) en Sander Eitrem (+4,90) moeten dan wel hopen dat de schaatser van Reggeborgh steken laat vallen in het vervolg van zijn toernooi.
 

Foto: BSR AGENCY

Allround vrouwen
Antoinette Rijpma - de Jong heeft haar verwachte voorsprong gepakt in het allroundtoernooi. Ze schaatste naar een kampioenschapsrecord, 38,55. Mocht ze meegedaan hebben bij de sprintsters, was ze op een knappe vijde plek geëindigd, vlak achter Marrit Fledderus. De regerend Europees kampioene heeft een voorsprong van bijna drie seconde te verdedigen op de drie kilometer. Nummer twee Marijke Groenewoud kwam een halve seconde later over de finish. De derde tijd was van de ingeschoven reserve Robin Groot, 39,72. 

Voor de Noorse Ragne Wiklund was de 500 meter vooral overleven. Haar coach Bjarne Rykkje gaf al aan dat de sprintersafstand doorslaggevend zal zijn voor de rest van het toernooi. In een race waarbij ze haar Duitse opponente overkruiste finishte ze in een redelijke 39,76. Op de drie kilometer is haar achterstand groot, zeven seconde op Rijpma – de Jong. 

Foto: BSR AGENCY