Op donderdagavond liet de internationale schaatsunie (ISU) weten dat het EK vanwege de coronapandemie geen doorgang zal vinden. De ijshal in Zagreb dient momenteel zelfs als noodhospitaal voor coronapatiënten. Voor zesvoudig Nederlands kampioene Niki Wories kwam het besluit echter op een extra zuur moment. De 24-jarige Almeerse liep een aantal weken geleden een enkelblessure op en werd geadviseerd om nog minstens een maand geen sprongen te doen. Maar Wories, die vorig seizoen op het EK startte, moest vormbehoud tonen en reisde af naar Minsk voor haar eerste wedstrijd van dit seizoen.
"In iedere andere situatie had het niet uitgemaakt, maar dit was een van de weinige momenten om wel wat te laten zien voor het EK", vertelt Wories vanuit het hotel in de Wit-Russische hoofdstad. "Dan is het zuur als je net aangekomen bent en te horen krijgt dat het EK wordt afgelast. Ik ben nu in overleg met mijn coach in Canada om te kijken wat verstandig is." Wories heeft vanmiddag een training afgewerkt die naar omstandigheden goed ging. "In mijn schaatsschoen zit mijn enkel stevig dus dat is nog te doen, maar als ik spring, heb ik best veel pijn. Ik heb mijn küren iets omgegooid en ga het dit weekend wel gewoon proberen."
De 15-jarige Lindsay van Zundert wist zich in september te kwalificeren voor het EK en kon zodoende de interne selectiestrijd met Wories aangaan voor de definitieve uitzending namens Nederland. "Ik vind het heel jammer dat het EK niet doorgaat, want ik had mijzelf graag willen laten zien", reageert ze. "De afgelasting kwam niet onverwacht, maar ik keek er wel naar uit en je traint er ook naartoe." De Etten-Leurse boekte twee weken geleden haar eerste seniorenoverwinning. Op de NRW Autumn Trophy was Van Zundert ook dicht bij beide WK-scores, het scheelde slechts 0,19 punten op de korte kür. In Minsk wil ze die WK-kwalificatie alsnog voltooien. "Dat is mijn doel."
Nieuwe planning
Voor Thomas Kennes gaat het seizoen dit weekend ook van start met de Winter Star. De 24-jarige Oisterwijker was aanwezig op de NRW Trophy in Dortmund, maar moest zich op het laatste moment ziek afmelden. "Geen corona", verduidelijkt hij. "Ik was blij dat deze wedstrijd in Minsk nog op mijn pad kwam ter voorbereiding op het EK. Het is een gek seizoen, maar ik heb er wel alles aan gedaan om klaar te zijn. Er valt nu een grote wedstrijd weg, dat is even schakelen." Voor Kennes zou het zijn zesde EK op rij worden. "Dat is erg balen. Maar ik ga dit weekend vol energie en motivatie afronden en daarna een nieuwe planning maken."
De afgelopen weken is een aantal Russische schaatssters besmet geraakt met het coronavirus. Op de sociale media wordt door kunstschaatsliefhebbers geopperd dat de afgelasting van het EK de enige juiste beslissing is, omdat 'gezondheid en veiligheid voor alles gaat'. "Dat is zeker waar, maar ik denk dat er wel mogelijkheden waren om het toch door te laten gaan", zegt Kennes. "Denk bijvoorbeeld aan het opdelen van de disciplines over verschillende weken. Maar ik hoef zo'n groot toernooi niet te organiseren dus het is makkelijk gezegd. We moeten ermee dealen en op naar de volgende wedstrijd."
"We wisten van tevoren dat dit een onzeker seizoen zou worden, dus dan stel je jezelf daar wel op in voor zover dat kan", zegt Wories. "Het liefst willen wij het EK en WK gewoon rijden, maar dit is ook een teken dat het met het coronavirus nog niet goed gaat in de wereld. Ik hoop inmiddels nergens meer op, dan is het een meevaller als een evenement wel doorgaat. Een beetje zelfbescherming", lacht Wories, die afgelopen seizoen al een teleurstelling moest verwerken na de – toen wel redelijk onverwachte – afgelasting van het wereldkampioenschap in haar woonplaats Montréal.
(Geen) bubbel
Ook Michel Tsiba en zijn partner Daria Danilova zouden in maart uitkomen op het WK, maar zagen die droom (voorlopig) uiteenspatten. "Dat was een flinke domper, maar deze afgelasting van het EK zat er al aan te komen", vertelt Tsiba vanuit Berlijn. "Ik vind het jammer om te zien dat sporten zoals voetbal, basketbal en volleybal wel door kunnen gaan. Het is mooi dat het ook gelukt is voor de langebaan in Heerenveen, maar een bubbel creëren voor een EK Kunstrijden is kennelijk niet mogelijk. Als sporter bereid je je voor op wedstrijden en als je moet trainen zonder te weten wat er gaat gebeuren, is niet altijd makkelijk."
De paarrijder uit Zandvoort ging dit voorjaar onder het mes voor een operatie aan een gescheurde meniscus en kon in de zomer volledig revalideren. Het paar kon echter pas eind augustus beginnen met trainen, omdat het niet gelukt was om Danilova tijdig met een visum naar Nederland te halen. In Dortmund stonden ze eind november nog niet wedstrijdfit aan de start en lag de focus al bij de titeltoernooien. "De NRW Autumn Trophy was een meetmoment om te kijken waar we staan en weer verder te kunnen."
Afgelopen seizoen stonden Danilova en Tsiba als eerste Nederlandse paar in 24 jaar weer op het EK Kunstrijden. Die vereiste technische scores had het duo ook voor dit jaar dus al binnen, net als voor het WK. Maar ook zij moeten nog enig vormbehoud laten zien. "Het is fijn om te horen dat de ISU er alles aan gaat doen om het WK wel te houden. Voor ons is dat een olympisch kwalificatiemoment en daar bereiden we ons goed op voor", zegt Tsiba. "Er staan daarvoor zeker andere wedstrijden op de planning, maar hoeveel er doorgaan is nog de grote vraag."
De twee Nederlandse ijsdansparen, Chelsea Verhaegh/Sherim van Geffen en Hanna Jakucs/Alessio Galli, hadden ieder de helft van de EK-scores behaald. Verhaegh en Van Geffen staan dit weekend aan de start van de Winter Star en moesten nog voldoen aan de eisen op de vrije dans. Voor Jakucs en Galli gold dat voor de ritmische dans. Zij komen niet in actie in Minsk.