Rick Smit kwam als tweede over de streep op de marathon, Jan van Loon als derde. "Ik was zó blij dat we Crispijn kwijt waren. Ik dacht: nú moeten we doorrijden", zei Niels Mesu over de kopgroep van elf die zich in de eerste helft van de koers vormde.
Het lukte; het peloton viel in twee groepen uiteen. Drie belangrijke mannen misten de slag: Crispijn Ariëns, Ingmar Berga en Koen Verweij. In de kopgroep zaten natuurijskleppers als Simon Schouten, Jouke Hoogeveen, Bob de Vries, Willem Hut en Rob Hadders, die moest afhaken na zijn beulswerk voor ploegmaat Rick Smit.
"Ik heb een vooruitgang doorgemaakt bij deze ploeg", zegt Niels Mesu over zijn nieuwe team Powerslide/A-ware. "Allemaal sterke jongens, we trainen hard."
Mesu is volledig genezen van het kwaadaardig melanoom dat twee jaar geleden op zijn hoofdhuid werd ontdekt. "Mentaal ben ik van die periode ook harder geworden."
Over de race over 60 km zegt hij: "Dat heb ik gemist, die lange afstanden, klassiekers zoals we ze vroeger hadden." Het was vier jaar geleden dat Mesu voor het eerst en het laatst een A-wedstrijd won: een criterium in Almere.
"Toch nog iets gewonnen", meesmuilde thuisrijder Rick Smit, toen hij het podium mocht beklimmen als beste van het dagklassement. Eigenlijk heeft Smit, afkomstig uit buurdorp Hem, genoeg van tweede plaatsen: "Dit is geloof ik al de vijfde dit seizoen." Vorig jaar won Smit het eindklassement van de wegcompetitie ook zonder een dagzege.
"Ik kwam te vroeg op kop", aldus Smit over de honderden meters lange eindsprint die hij zij aan zij met Mesu uitvocht. "Ze kwamen van rechtsachter en toen moest ik op kop, anders was ik ingesloten geraakt. Rob Hadders heeft uitstekend werk gedaan, maar ik kwam te vroeg alleen te zitten. Natuurlijk had ik Crispijn er graag bij gehad. Normaliter rijden we met een hele ploeg vooraan. Al die demarrages alleen moeten counteren was iets te veel."
Ook Jan van Loon was niet echt blij met zijn derde plaats. Eerder was hij vierde geworden op de tijdrit. "Ik ben goed in vorm, ik had het gevoel dat ik de sterkste was in de kopgroep. Maar ik was alleen, ik heb heel veel dichtgereden."
Jouke Hoogeveen probeerde samen met ploegmaat Niels Mesu weg te rijden. Het was één van de ontsnappingspogingen die plaatsvonden vanuit de kopgroep. Toen wegrijden niet lukte, offerde Hoogeveen zich op voor Mesu.
"Ik had erbij moeten zitten", erkende Crispijn Ariëns (elfde) over de kopgroep die wegreed zonder hem. In de laatste omloop van ruim 3 km waagde de wereldkampioen op de marathon een ultieme sprong om 54 seconden te overbruggen. "Ik kwam nog dichtbij, maar niet genoeg."
Over zijn suprematie op de tijdrit: "Ik zat goed in het ritme. Ingmar Berga kan ook goed alleen rijden en die heeft ook duurvermogen, maar misschien is mijn basissnelheid iets hoger omdat ik meer op skates sta."
Mats Stoltenberg won de marathon bij de beloften, die ging over 40 km. Martin van de Pol werd tweede, Tijs van der Steen derde. Verder waren er wedstrijden voor junioren, kadetten en pupillen.
De organisatie van het Rabobank Inline Skate-Event was in handen van de Stichting Wielerronde Venhuizen, die afgelopen jaren een tweedaagse wielerronde hield en ook organisator is van de landelijke schaatsmarathon in Hoorn. De organisatie overweegt om in 2015 weer een tweedaags evenement te organiseren. "Wellicht een skate-evenement in combinatie met een wielercriterium," zegt oud-marathonschaatser Richard van Kempen, één van de organisatoren. "Even kijken hoe de rijders dit omarmen. Vandaag was er in elk geval een prima opkomst, ook qua publiek. Ik heb allemaal goede reacties gehoord."
Uitslagen: