Om met dat laatste te beginnen. Meervoudig wereldkampioen Patrick Roest is gehecht aan zijn zilverkleurige handschoentjes. Hij kreeg ooit zo’n paar cadeau tijdens de illustere Vikingrace, een internationale jeugdwedstrijd in Heerenveen. Sindsdien draagt hij niets anders meer als hij voor een wedstrijd het ijs opstapt. “Misschien is het ook wel een beetje bijgeloof”, liet hij recent nog optekenen in de Reggeborgh-teamgids. “Ik zou nu niet meer zonder rijden.”

Hij zal daar nu toch toe worden verplicht. De Internationale Schaatsunie (ISU) wijzigde deze zomer, bij het congres in Las Vegas, het wedstrijdreglement op diverse onderdelen. Een ervan betekent dat langebaanschaatsers bij de teamonderdelen (mass start, ploegachtervolging, teamsprint en mixed relay) witte handschoenen moeten dragen. Wie dat niet doet wordt gediskwalificeerd.

Bij het shorttrack zijn de witte handschoenen al verplicht, zoals te zien is bij deze 1000 meter finale op het WK Shorttrack (2024) met Suzanne Schulting. | Foto: Dennis Kruijswijk

“In het shorttrack zijn de witte handschoenen al vele jaren verplicht, omdat het ongeoorloofde acties zoals blokkeren zichtbaarder maakt voor de scheidsrechters”, zegt Leen van den Heuvel, lid van de KNSB-scheidsrechterscommissie langebaan. “De ISU trekt steeds meer regels tussen shorttrack en langebaan gelijk, zeker als het gaat om veiligheid van de rijders. Daarom is de witte handschoen nu ook bij de teamonderdelen langebaan verplicht.”

Na een jaar afwezigheid keert Roest net terug bij de ploegachtervolging. Nee, hij is nog niet op de hoogte van deze reglementswijziging. “Moeten ze per se wit zijn?” Dat is correct. Maar bondscoach Rintje Ritsma kan gerust zijn, want een obstakel voor Roests rentree betekent deze verplichting niet. “Bij de ploegachtervolging moesten handschoenen al snijvast zijn en dat zijn mijn zilveren exemplaren niet. Dus ik was al gewend om andere handschoenen te dragen. Geen probleem.”

Gele kaart
Een noviteit in het langebaanschaatsen is de gele kaart. Die kan een rijder niet alleen krijgen wegens het meermaals ‘belemmeren’ of ‘schoppen’ tijdens een mass start, of voor een ‘onveilige’ of ‘gevaarlijke actie’, maar ook voor enig ander ‘onsportief gedrag’ bij een langebaanwedstrijd. Denk bijvoorbeeld aan de actie van Kjeld Nuis, die tijdens de EK Sprint in Collalbo (2019) verhaal ging halen bij de scheidsrechter nadat hij was gestraft voor het afsnijden van een bocht.

Gele kaart
De gele kaart wordt nu ook ingevoerd bij het langebaanschaatsen.

“Het komt helaas vaker voor dat schaatsers, of coaches nogal tekeergaan tegen scheidsrechters. In het uiterste geval kan dit nu leiden tot een gele kaart en diskwalificatie”, zegt Van den Heuvel. “Ander voorbeeld is dat we geregeld schaatsers al op het ijs zien komen, terwijl de dweilmachine nog bezig is met de baanverzorging. Dat is tegen de regels, die bedacht zijn voor de veiligheid van de rijders zelf. Ook dit kan straks leiden tot een gele kaart.”

Wie over de schreef gaat en een gele kaart krijgt, wordt gediskwalificeerd voor zijn race en mag de rest van die dag niet meer in actie komen. Zo’n sanctie kan dus ook aan coaches en begeleiders worden opgelegd.

Holland Cup 1 / IJssel Cup
De nieuwe wedstrijdregels zijn nu al van kracht en niet alleen bij alle internationale wedstrijden (zowel senioren als junioren), maar ook bij nationale seniorenwedstrijden. Dat zijn de NK’s (afstanden, sprint en allround), het World Cup Kwalificatietoernooi, de massastart-competitie én de Holland Cups. “De eerste wedstrijd waarin ze van toepassing zijn is de Holland Cup1/IJssel Cup in Deventer van komend weekeinde”, benadrukt Van den Heuvel.

Binnen de ISU zijn ook striktere afspraken gemaakt voor de aflossing bij de mixed relay, het (te) laat afmelden voor een race en hoe snel een rijder aan de start moet verschijnen na een dweilpauze. Internationale en nationale scheidsrechters hebben recent besproken hoe ze gaan zorgen voor naleving van de nieuwe regels. De KNSB heeft de belangrijkste wijzigingen intussen gepubliceerd op knsb.nl. Via deze link zijn het nationale en internationale reglement terug te vinden.