Milaan kwam als winnaar uit de bus met 47 stemmen van de 81 aanwezige IOC-leden in de stemming op de 134e sessie van het IOC in Lausanne de enige overgebleven andere kandidaat, Stockholm. Zweden heeft nu acht keer tevergeefs geprobeerd de Winterspelen in huis te halen. Na twee edities in Azië keren de Spelen in 2026 terug naar Europa.
De olympische sporten worden in 2026 over vier locaties in Noord-Italië verdeeld. In Milaan vinden onder andere de wedstrijden plaats voor de kunstrijders en shorttrackers. De langebaanschaatsers gaan rijden in Baselga de Piné, ruim 200 kilometer ten noordoosten van Milaan. De bekende ijsbaan ligt nu nog in de buitenlucht maar zal overdekt worden, dat is een vereiste van het IOC.
In het oorspronkelijk plan van Italië dat in maart 2018 werd ingediend stonden Milaan en Turijn, de stad van de Winterspelen in 2006, op het affiche. Het wintersportgebied Cortina, dat in 1956 de Winterspelen organiseerde, werd binnen een week toegevoegd. In september trok Turijn zich terug na een politieke machtsstrijd. Met de verkiezing van Italië heeft het land geschiedenis geschreven: geen enkel land heeft ooit twee Winter (of Zomer)olympische campagnes gewonnen tegen ten minste één andere kandidaat in een periode van twintig jaar en hield de Spelen twee keer in die periode.
"Milaan en Cortina d'Ampezzo combineren de voordelen van een grote Europese stad en die van een populair bergoord in de Italiaanse Alpen", staat te lezen in een evaluatierapport van het IOC. "De kandidatuur profiteert van de sterke wintersportgeschiedenis, traditie en ervaring van de regio, evenals de liefde en passie van de Italianen voor sport." Tijdens de laatste presentatie voor de IOC-leden in Lausanne was shorttrackster Arianna Fontana maandag een van de sprekers. Marrit Leenstra liet via Instagram haar steun horen voor de campagne.
In eerste instantie waren er zeven kandidaten voor deze Olympische Winterspelen. De komst van het grootschalige evenement werd in het Canadese Calgary en Zwitserse Sion weggestemd in een referendum. Het Oostenrijkse Graz en het Turkse Erzurum trokken zich eveneens vroegtijdig terug. Japan gaat haar pijlen richten op 2030 en zette de kandidatuur in Sapporo uiteindelijk niet door.
Het IOC heeft steeds meer moeite om geschikte kandidaten te vinden, mede door de hoge kosten en de leegstand van stadions naderhand. Er is een pakket maatregelen opgesteld om de Olympische Spelen toekomstbestendiger te maken. In de nieuwe norm van de Olympische Agenda 2020 staat onder andere dat het evenement zich moet aanpassen aan de stad, en niet andersom. Betaalbaarheid, duurzaamheid en nalatenschap zijn absolute prioriteiten en zijn vanaf het begin ingebed in het proces, aldus het IOC.