Schaatser Remco Stam ging bijna door de knieën voor corona
Het zal geen twee winters meer duren, of Remco Stam is de nieuwe Max Verstappen van de Nederlandse schaatsscene. Is dat een gewaagde veronderstelling? Wars als de zoon van oud-marathonrijder Arnold Stam is van elke vorm van heldenverering, counterde hij op de eerste dag van oktober – het nieuwe Team Essent werd gepresenteerd in Thialf – de poging om hem direct op een voetstuk te takelen. Niks geen bravoure in reactie, maar doodgewoon: “Ik ga zo hard mogelijk schaatsen, laat ik het daarop houden. Ik voel dat er veel verbeterd kan worden, en dat het goed zal gaan. Wat vooral fijn is, is het vertrouwen dat ik krijg.” Wat de Brabander misschien meer bedoelde: de tussentijdse contractverlenging tot en met 2027 geeft hem de ruimte in (betrekkelijke) rust verder te groeien. Totdat hij zich klaar voelt om de voetsporen te treden van (allang) gestopte iconen van ons land, natuurlijk.
Doe alsjeblieft normaal! Dat zouden ze nu om het hardst schreeuwen bij de Stammen thuis in Sprang-Capelle. Want het hele gezin – met drie schaatsende zonen: Danny, Maikel en Remco – weet ook dat de jongste (Remco, 20) voor hetzelfde geld verloren was gegaan voor het schaatsen. De reden: de coronaperiode. Stam knikte, toen dat onderwerp ter sprake kwam na de voorstelling.
“Ik ging in die tijd naar school, vond de studie (autotechniek, red.) heel erg leuk. Corona brak uit, waardoor er weinig van schaatsen kwam. Ik kreeg in de gaten dat er meer gave dingen zijn in het leven dan sporten. Daardoor heb ik een fase gekend waarin ik op het randje zat van stoppen. Ik was het schaatsen niet helemaal kwijt, omdat ik wel wat bleef trainen: ik was jonger dan achttien en mocht vanwege corona twee keer per week een uurtje het ijs op, maar wedstrijden mochten er amper worden verreden. Ik houd van gezelligheid. Die ontbrak volledig. Wanneer er dan een race werd gereden, een 500 meter of zo die helemaal niets voor mij is, moesten m’n ouders buiten staan. De hele sfeer was verdwenen”, herinnerde hij zich.
De vonk sloeg weer over door een uitnodiging voor een tweedaagse die hij kreeg van het KTT Zuid. Tot zijn grote verbazing schaatste Stam voor zijn doen ‘supergoede’ tijden. “Echt out of the blue. Het KTT wilde me in de ploeg hebben. Zo is de liefde volledig teruggekeerd. Gedurende de twee jaar die volgden, ging het in een stijgende lijn. Nooit verwacht. En nu ben ik hier.”
Zijn naam vestigde hij een jaar geleden, op het WCKT, door op drie afstanden zijn persoonlijke records aan flarden te scheuren. Voor de 1500 had hij 2,24 seconden minder nodig (1.48,13 tegen 1.50,37), zijn vijf kilometer was 4,33 sneller dan de oude score en op zijn eerste tien kilometer van zijn leven rolde er een verbluffende tijd uit: 13.06,11. Reggeborgh liet er geen gras over groeien en schoof meteen een contract onder zijn neus. Die actie beantwoordde Jumbo weer met een verbeterde verbintenis tot en met 2025 voor zijn ongepolijste diamant.
Dat documentje is dus binnen een jaar alweer ingewisseld. Tot eind 2027 ligt Stam vast. Toekomstbestendig maken, dat stopwoord hanteerden zijn coach Jac Orie en commercieel directeur Sven Kramer bij de bekendmaking van de overeenkomst met Essent en de sportieve plannen die ze hebben. Wat betreft deze topschaatser-in-de-dop is dat een prima actie geweest. Stam wordt volgende maand 21. Die heeft inderdaad tijd genoeg om de Winterspelen van 2030 te halen. Kijk echter niet raar op als deze doordouwer – óók bedreven op de marathon – in Milaan al de Italiaanse favoriet Davide Ghiotto de stuipen op het lijf jaagt. Wat heel erg goed is, komt nog sneller.
Elk jaar grijpen de rijders en rijdsters een toernooi als het WCKT aan om te laten zien dat ze harder, beter en doeltreffender hebben getraind. Geen mooier bewijs daarvoor dan een persoonlijk record (pr). Die worden dan ook massaal gereden, zo blijkt uit het onderstaand overzicht van het WCKT 2023:
500 meter (2x verreden): vrouwen 14 pr's - mannen 9 pr's
1000 meter: vrouwen 9 pr's - mannen 10 pr's
1500 meter: vrouwen 4 pr's - mannen 11 pr's
3 kilometer: vrouwen 6 pr's
5 kilometer: vrouwen 4 pr's - mannen 9 pr's
10 kilometer: mannen 5 pr's
In totaal waren het 36 pr's bij de vrouwen en 44 bij de mannen die sneuvelden.
Wisse Slendebroek: voorlopig de marathon en langebaan in elkaar vlechten
Wisse Slendebroek maakte vorig jaar naam door als winnaar van het Marathon Cup-klassement bij de beloften over de streep te komen. Hij reed zijn eerste jaar bij Team Okay-Interfarms, dat geduldig de definitieve stap naar de top wilde afwachten. Maar het talent van Slendebroek kon niemand ontgaan en Team Albert Heijn Zaanlander besloot hem tijdig vast te leggen voor seizoen ’24/’25. Hij is met zijn twintig jaar de jongste van het stel en stelt zich het liefst bescheiden op. “Het is tof dat ik bij zo’n professioneel team zit en ik kan nog veel van de anderen leren” aldus Slendebroek.
De groeibriljant op de marathon wil zich ook ontwikkelen op de langebaan. Bij een trainingswedstrijd in november verbetert hij op de vijf kilometer zijn persoonlijk record (6.31,00). “Het lukt mij aardig om mee te komen. Het is best een grote stap van een belofteploeg naar een topteam, maar doordat ik vorig jaar ook af en toe meedeed in de hoogste divisie wist ik een beetje wat ik kon verwachten. Het grootste verschil is vooral dat er meer passie is en dat iedereen het schaatsen op nummer één heeft. Voor de meesten is dit hun werk”, vertelt de schaatser.
Het is voor ‘Wissel’ even wennen met die grote namen, zoals Jorrit Bergsma, om zich heen. “Ik vind het cool. Aan het begin kijk je tegen iedereen op, maar je leert elkaar snel kennen. Iedereen helpt daar ook mee. Ik train veel met de andere mannen. Ze proberen mij allemaal tips te geven en nemen mij mee in het team.” De ervaren rotten kunnen de jongeling helpen bij zijn ambities op de langebaan. “Ik hoop een stuk sneller te worden en stappen te maken – ik reed al goede bochten bij de marathon en wil kijken hoe deze kwaliteit uitpakt op de langebaan. En daarbij vind ik het mooi om langebaan en marathon te kunnen combineren.”
Slendebroek is gek op de tactische keuzes die hij tijdens de marathons moet maken en wil dat meenemen naar de langebaan. “Je probeert andermans bordje als eerst leeg te eten. Tegelijkertijd kunnen anderen dat ook bij jou proberen en daar kun je dan op reageren. Bijvoorbeeld als iemand je uitdaagt om mee te rijden met de kopgroep, welke keus maak je? Ik denk dat ik vooral nog inzicht kan krijgen hoe ik een race naar mijn eigen hand zet. Dat geldt ook voor de langebaan. Bij deze ploeg zitten zoveel mannen met ervaring, die kunnen mij leren hoe ik het spelletje moet spelen.”
Wisse Slendebroek en Remco Stam in actie zien dit weekend? Bestel dan nog snel je tickets via schaatsen.nl/tickets!
Met dank aan Nol Terwindt