Lindsay van Zundert kwam vrijdag op de muziek van de Pirates of the Caribbean niet verder dan een score van 101,99 punten. Een aantal sprongen maakte ze niet goed af en na de drievoudige lutz raakt zij kort met haar hand het ijs. Dit kwam haar duur te staan bij de beoordeling van de jury. Tijdens het Nederlands Kampioenschap eind februari in Tilburg reed ze met een totaalscore van 176,84 punten nog haar oude persoonlijk record uit de boeken, gereden tijdens de Olympische Spelen in Beijing (175.81). In de Saitama Super Arena zat ze daar ruim zeventien punten onder (159,55).

Desondanks bleef de 18-jarige vlak na haar vrije kür positief: “Het was niet perfect, maar ik heb vooral genoten. Dat is voor mij het belangrijkst. Ik heb er veel van geleerd en een nieuwe ervaring opgedaan. Vanuit hier kunnen we verder bouwen”, klinkt het vanuit de skaters lounge door de telefoon.

Nooit eerder reed de Etten-Leurse in een uitverkocht stadion vol uitzinnige Japanners. “Om hier te zijn, daar ben ik al heel blij mee en dankbaar voor. Dit gaf zo’n enorme kick. Tijdens de passenserie van mijn lange kür ging iedereen meeklappen. Daar genoot ik van en dat was heel speciaal. Het is moeilijk uit te leggen hoe dat voelt.”

In november klonk er een noodkreet wegens geldzorgen bij de Nederlands kampioene. Een topnotering op het WK had haar een A-status van NOC*NSF kunnen opleveren. Toch probeerde de kunstrijdster zich daar zo weinig mogelijk mee bezig te houden. “Natuurlijk wil ik dat en ga ik ervoor, maar als ik me daar ook nog druk om moet maken... Op zo'n wedstrijd probeer ik me goed te focussen en mijn ding te doen.” De geldzorgen zijn gebleven. “We zijn een crowdfundingsactie gestart. Dat is voor één zomer leuk, maar daar komen we niet drie volledige seizoenen mee door. We zijn nog steeds op zoek naar sponsoren en hulp voor de komende jaren, maar we komen er wel uit”, besluit de olympisch kunstrijdster optimistisch.

Van Zundert kijkt met bewondering naar haar Japanse collega, die vlak na het interview de wereldtitel wist te prolongeren. “Ik vind dat ze het enorm verdient en ik gun het haar van harte. Ze is een prachtige schaatsster en ook nog eens een heel lief persoon. Haar snelheid op het ijs en de sprongen die zij maakt zijn erg indrukwekkend. Zij motiveert mij enorm.”