Carla Vinke uit ’t Harde staat in het dagelijks leven als lerares voor de klas op CBS De Petra in haar woonplaats. Daarnaast doet ze vrijwilligerswerk bij Skeelerclub Oldebroek e.o. d’Wijhe Ruit, waar ook haar man Eduard bestuurslid is. Hun kinderen Herrald, Judith en Deborah zijn alle drie actief op inline-skates.
“Ons gezin staat helemaal in het teken van inline-skaten,” geeft Carla Vinke toe. “We zijn namelijk ook nog betrokken bij het inline-skateteam Keep Moving waar onze zoon deel van uitmaakt. Onze meiden skeeleren allebei op minder hoog niveau, maar met net zoveel plezier.”
Hoe ben je destijds begonnen met vrijwilligerswerk voor de Skeelerclub?
“Ik doe het nu drie jaar, dat is eigenlijk nog niet zo lang, maar ik merk wel dat ik er echt helemaal voor ga. Mijn man is secretaris en hij weet dat ik organiseren heel erg leuk vind. Hij heeft mij gevraagd om wat dingen te gaan doen. Ik merk dat ik snel weer andere dingen naar me toe trek en dat wanneer ik me voor iets inzet dit ook een beetje ‘van mij’ voelt. Het is soms wel eens wat veel, maar doordat er niet zo heel veel vrijwilligers zijn die zich vast aan een functie willen binden wordt het nog moeilijker om los te laten. Het bestuur heeft een prachtig plan opgesteld om vacatures in te vullen, waarbij de verschillende functies duidelijk zijn omschreven, maar het is lastig om hiervoor mensen te krijgen.”
Waar hou jij je allemaal mee bezig?
“Ik organiseer aan het begin van het seizoen de Promotiedag. Dat wordt al jaren binnen onze vereniging gedaan en dat wordt gesponsord door Univé. Tijdens deze dag worden clinics gegeven door bekende inline-skaters en dit jaar hadden wij Team Van Werven. Die lessen van prominente rijders motiveert de kinderen enorm, maar ook volwassenen kunnen hieraan meedoen.”
“Voor dit soort dagen kan ik trouwens prima enthousiaste vaders, moeders of recreanten vinden die een avond of hele dag willen helpen. Daar heeft iedereen dan ook heel veel plezier in. Op het moment dat je vraagt om mee te helpen met de organisatie wordt het wat moeilijker. Daarin zijn mensen wat terughoudender doordat ze snappen dat dit voor meerdere avonden is, je verantwoordelijkheid draagt en de kans groot is dat je het jaar daarop waarschijnlijk weer gevraagd wordt.”
“Verder organiseren we aan het eind van het jaar een mini Elfstedentocht, maar dat duurt dus nog even. Eerst willen we in het seizoen nog een keer iets extra’s voor de jeugd organiseren. Daarover moeten we nog brainstormen. Ook doe ik het beheer van de keuken, dat houdt in de voorraad en de kas en daarnaast sta ik op het moment dat het nodig is zelf ook in de keuken. Meestal met wedstrijden en dan vraag ik er nog iemand bij.”
Heb je wel tijd om naar je kinderen te kijken als zij aan een wedstrijd meedoen?
“Ik kijk af en toe uit het raam en tja soms mis ze wel eens. Dan komen ze naar binnen om te vragen of ik ze gezien heb. Ik probeer het echt wel, maar je zult ook vaak net zien dat er tien man om koffie komt wanneer zij aan de beurt zijn. Dat geldt trouwens alleen voor wedstrijden bij ons op de club, want bij andere wedstrijden ben ik er wel bij. Zoals landelijke baanwedstrijden van onze zoon.”
Promotiedag 30 maart 2013 | Foto: Skeelerclub Oldebroek e.o
Wat is voor jou de voldoening van je vrijwilligerswerk?
“Meestal doe ik qua organisatie dingen met de jeugd. Daar heb ik ook het meest mee. Wanneer ik zie dat al die kinderen een leuke dag en veel plezier hebben, dan vind ik dat echt geweldig. Tijdens de laatste Promotiedag hebben we enorm veel nieuwe leden kunnen werven. Van klein tot groot; in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. Om op die manier het aantal jeugdleden te zien groeien, is ook een mooie voldoening. Het ene jaar lukt zoiets beter dan het andere jaar, maar ik vind het geweldig om op die manier een bijdrage te kunnen leveren aan onze club. Dat is echt super!”
Afgelopen seizoen werd je ‘Vrijwilliger van het Jaar’. Wat vind je van die waardering?
“Natuurlijk voel ik soms best een bepaalde druk doordat ik bij sommige evenementen de kar moet trekken. Maar wanneer je dan op zo’n manier merkt dat het gewaardeerd wordt, is dat erg fijn. Daar doe ik het niet voor en ik zit er ook niet op te wachten om in de belangstelling te komen, maar op deze manier is die waardering wel mooi.”
In welke mate helpt je werk als lerares bij je vrijwilligerswerk?
“Organiseren zit in mijn bloed. Ik ben er wel aan gewend doordat we op school ook vaak wat grotere evenementen moeten organiseren. Die ervaring is natuurlijk prettig. Ik heb het organiseren in de vingers en anderen hebben weer andere talenten. Je kunt elkaars talenten goed gebruiken. Ik denk zeker dat die achtergrond vanuit het onderwijs mij helpt bij mijn vrijwilligerswerk. Ik heb bepaalde ideeën en ik kijk op een bepaalde manier naar kinderen. Ik weet wat bij welke leeftijd past en ook dat kan helpen.”
Inline-skaten is een zomersport. Betekent dat rust in de winter?
“In de winter nemen we inderdaad eventjes gas terug. De vrijwilligersavond half oktober is onze laatste activiteit en vanaf november is ons clubgebouw ook even van de ijsvereniging. Maar eind maart starten we alweer met de Promotiedag en met de organisatie daarvan gaan we alweer ruim in het winterseizoen aan de slag. Dus onze rustperiode duurt niet zo heel erg lang.”
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!