Les van WK geleerd, maar paralympisch goud buiten bereik van Martin van de Pol

Het balen om brons veranderde snel in blijdschap en tevredenheid. Bij Martin van de Pol, schaatstrainer van de marathonmannen van Bouwselect/ De Haan Westerhoff, brak vrij vlot de realiteitszin door nadat hij in Parijs, omringd door vriendin, zijn hele familie en vrienden, tot het besef was gekomen dat ook een medaille op de Paralympics niet zomaar voor het grijpen ligt. Derde worden in de wegwedstrijd voor de wielrenners (klasse C5), dat was eigenlijk een hoofdprijs.

"Tja, dat is ook zo, maar als je ergens dichtbij in de buurt komt, wil je meer, het hoogst haalbare. Alleen weet ik dat wanneer een koers afloopt zoals vandaag, het voor mij een stuk lastiger wordt om eerste te worden. Vandaar mijn toegepaste tactiek in de race", sprak hij, doelend op de extreem vroege ontsnapping die hij op touw had gezet. Dat initiatief was gebaseerd op WK-koers van verleden jaar in Schotland. Daarin reed Van de Pol te voorzichtig en speelde zo de watervlugge Oost-Europeaan in de kaart.

Hij bleek ervan te hebben geleerd in de Franse hoofdstad. De wedstrijd was amper begonnen, toen Van de Pol al het peloton achter zich liet. Hij kreeg in eerste instantie een Fransman mee (Gatien Le Rousseau), maar die situatie was van korte duur. Dementyev en Le Cunff maakten de aansluitin, vanaf dat moment werd het kwartetspel.

Martin van de Pol in paralympische wegrace 2024
Ingeklemd tussen zijn rivalen loert Martin van de Pol (m) op een kans die niet zal komen. | Foto: OLYMPIC INFORMATION SERVICES

"Helaas zonder veel actie", vond Martin, die ongeveer als enige pogingen ondernam er iets avontuurlijks van te maken. Ik wist dat Dementyev van achteruit zou komen, daarom reed ik lang op reserve, hopend op demarrages van de anderen. Dat gebeurde niet: kennelijk wilden zij het op een sprint laten aankomen." Tot verdriet van de Nederlander, want op dat vlak behoort hij niet tot de rapsten. Uit dat oogpunt bezien is de bronzen plak een prima trofee. "Och ja, ik ben er superblij mee, ook in de wetenschap hoe moeilijk het in Nederland is (gezien de onderlinge concurrentie, red.) om je te plaatsen voor de Paralympics", aldus Van de Pol, die komende week zijn werk als trainer van de schaatsers hervat. Dat gaat overigens van start met.....een fietstrainingskamp in de Limburgse heuvels. "Hopelijk kan ik mijn vorm van hier nog even vasthouden om die gasten pijn te doen."

Angel Delevaque dertiende na korte kür Junior Grand Prix
De 14-jarige Angel Delevaque is sterk begonnen aan haar Junior Grand Prix. In het Tsjechische Ostrava zette ze een score neer van 49,26 punten, goed voor de dertiende plaats. Alleen haar drievoudige flip kwam niet goed uit de verf. Verder was de talentvolle kunstschaatsster op weinig fouten te betrappen. Op zaterdag zal ze opnieuw op het ijs verschijnen voor haar vrije kür. Daar zal de Japanse Kaoruko Wada (67,21 punten) haar leidende positie proberen te verdedigen. Haar landgenote Rena Uezono (64,41 punten) en de Franse Stefania Gladki (61,45 punten) staan tweede en derde. De volledige uitslag is terug te lezen bij de ISU.