Het kón niet. En toch gebeurde het gewoon, in de hel van de 10.000 meter harken. Alsof het een cafébezoek betrof, waar hij een weddenschap met vrienden was aangegaan, en elke dertig seconden een half litertje of zo naar binnen zou gieten. En dat 25 keer achter elkaar. Patrick Roest, ook niet bang voor een gokje als schaatser, waagde zich niet aan die doldrieste bedoening. Ook dat mocht niet helpen. Van der Poel danste naarmate het einde van de martelgang in zicht kwam, steeds soepeler over die gladde vloer, om uit te komen op een nieuw baanrecord: 12.41,56. En bij wijze van spreken, met 25 bier in z'n mik.
Roest nam er niet een onderweg. Niettemin gleed hij total loss over de finish na zijn expeditie in 13.26,08. Hij had bij de start 21 seconden en een beetje voordelige marge; die voorsprong smolt als sneeuw voor de zon en was met nog acht ronden te rijden compleet verdwenen. En ja, daarmee het zicht op de wereldtitel. Geen vierde, in plaats ervoor werd de dappere, meer leeggestreden Zuid-Hollander afgescheept met zilver. Ook leuk, voor hem echter een troostprijs. Die hem, waneer hij 'm later nog eens in zijn handen pakt, ongetwijfeld zal herinneren aan een heel bijzondere gast die door extreem hard en afwijkend te trainen de schaatswereld op zijn kop zette.
Het was simpelweg super-indrukwekkende sport in het Vikingskipet. Dat was ook heus doorgedrongen tot de topper van Jumbo-Visma die na alle verplichtingen eerst alle tijd vrijmaakte voor vrienden op de tribune. Misschien had-ie het nodig vanwege de afstraffing, even een moment tot zichzelf komen en overdenken wat voor flitstrein er in hemelsnaam over dat zware ijs had gevlogen.
Roests analyse was kort en goudeerlijk. "Poeh, het was een moeilijk en zwaar weekend. Niet een keer een toprit geschaatst, veel laten liggen. Te veel. Op die tien kilometer liep het echt niet. Na acht rondjes voelde ik dat de benen klaar waren en vanaf dat moment werd het lang strijden", reconstrueerde hij de figuurlijke knieval waartoe Van der Poel hem in feite had gedwongen. "Ik wist en deed wat ik moest doen", vervolgde hij zijn relaas. "Dat probeerde ik, maar ik had het bij lange na nooit volgehouden. Twintig seconden voorsprong zou genoeg zijn geweest, indien ik in topvorm had verkeerd. Zelfs vijftien seconden zouden genoeg moeten zijn, want op de Spelen zat ik ook maar twaalf seconden van Nils vandaan. Daarom dacht ik voor de start dat het wel moest lukken."
De boerenzoon uit Lekkerkerk constateerde dat hij zelf weinig bleek te zijn opgeschoten in vergelijking met vijf jaar geleden. "Toen schaatste ik hier dezelfde tijden. Tja, dan is het duidelijk dat het onvoldoende is tegen zo'n man. Erg jammer. Je weet dat het veel pijn doet, omdat je je al vlug realiseert dat het niet meer haalbaar was. Toen de rondjes 32,5 werden, was het onmogelijk weer terug te keren naar 30-30,5. Ik probeerde bochten nog aan te vallen en op de rechte stukken de benen te sparen...alles voor niets, vandaag. Ik had best wat hoop en moed verzameld na de 1500 meter, die oké was, maar beter had gemoeten. Nee, het liep niet. Allrounden was genieten voor de mensen thuis en hier in het stadion. Nu even niet voor mij. Dat zilver is een leuke prijs op een WK Allround. Ik rijd echter voor goud."
"Bovendien, ik heb dat Zweedse volkslied inmiddels genoeg gehoord deze wintermaanden. Dat zei ik ook tegen Nils op het podium. Die jongen is erg goed. Niets voor niets reed hij twee wereldrecords. Ik heb er alles aan gedaan om het hem moeilijk te maken. Had graag gewild dat dat beter zou zijn gegaan. Mij is het niet gelukt, en niemand eigenlijk, omdat er geen mens is die zó goed is of in de buurt daarvan heeft weten te komen. Ik betreur het dat hij stopt, want de kans om hem het leven als schaatser lastiger te maken, is daarmee verkeken."
De andere Nederlanders? Ze waren er wel, zij het tamelijk onzichtbaar. Marcel Bosker had zich veel voorgesteld van het toernooi, totdat hij corona kreeg en de voorbereiding door het ijs zakte. Hij werd tiende, Chris Huizinga (die Beau Snellink mocht vervangen nadat....ook hij corona-positief werd bevonden) bleef steken op de dertiende stek.
Alle uitslagen van de WK's staan hier