“Ik ben helemaal naar de klote, heb alles gegeven. Zelfs bij de ereronde voelde ik nog verzuring in mijn arm." De kersverse wereldkampioen was heel blij met zijn titel, maar hij kon het nog niet uitbundig vieren. “Misschien lukt dat beter als ik hersteld ben. Het is gewoon onwijs lekker, omdat dit een prijs is die ik nog nooit gewonnen heb. Ik heb veel zeges op de vijf kilometer, alleen die afstandstitel lukte nooit.”

Niet alleen de zware omstandigheden waren de oorzaak van de vermoeidheid bij Roest, ook de spanning droeg daaraan bij. “Ik wist dat er een hoop druk op stond. Uiteraard vertelde ik dat ik bij mijzelf moest blijven en een goede rit moest rijden. Maar als ik hem deze keer niet zou pakken, zouden er nog meer verhalen komen. Mijn kans was groot vandaag en die wilde ik graag pakken.”

Door het afmelden van de zieke Sander Eitrem – die Roest klopte op het EK Allround - bleef Davide Ghiotto over als grootste bedreiging. De Italiaan had de Nederlander deze winter op zowel de vijf als de tien kilometer eenmaal verslagen. Roest hield hem dan ook in de gaten bij het inrijden. “Toen ik Ghiotto onwijs hard zag beginnen, werd ik vrij zenuwachtig. Als hij die tijden 'naar huis' had gereden, zou die richting 6.03 gaan. Dus daar schrok ik wel van. Dan moet je bij jezelf proberen te blijven.”