Afgelopen najaar berichtte deze site nog over de vernieuwing van de ijsbaan in Groningen, maar nu wordt gekeken naar vernieuwing van Sportcentrum Kardinge zónder de ijsbaan. Dat komt omdat de gemeenteraad twijfelt over de financiering van de 400-meterbaan in het oosten van de stad. "Het college heeft opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijkheid om Kardinge te vernieuwen zonder een ijsbaan", zegt Piet Manning namens Behoud IJsbaan Kardinge. "Het klimaat speelt bij partijen in de stad een grote rol, vandaar dat ze deze optie willen verkennen. Nu dreigt sluiting. Dat zou de doodsteek zijn voor alle schaats- en ijsclubs hier in de regio. We zijn met zo’n vijftien verenigingen die actief gebruikmaken van Kardinge, maar ook de natuurijsclubs komen steeds vaker omdat natuurijs steeds zeldzamer begint te worden.” Daarmee is het ontstaan van de werkgroep verklaard. Maandag werd een grootschalige actie gelanceerd. Het doel? De ijsbaan in een positief daglicht zetten en zorgen dat de politiek alles doet voor het behoud van de faciliteit. "We moeten de politiek onder druk zetten", stelt Manning.
Na de sluiting van de ijsbaan in Assen in 2015 werd de regiofunctie van Kardinge nog belangrijker. Sluiting zou desastreus zijn. De clubs en verenigingen die gebruikmaken van Kardinge erkenden het gevaar in een vroeg stadium en kwamen in actie. “We hebben heel snel een werkgroep gevormd en krijgen steun van ondernemers in Groningen”, aldus Manning. “De gemeenteraad staat voor moeilijke keuzes, van alle kanten wordt er aan ze getrokken. Voor ons is het zaak om in de belangstelling te blijven.”
Nog voor de zomervakantie moeten de handtekeningen aangeboden worden aan de raad. Dat is echter niet het enige. Er wordt ook gewerkt aan een bidbook waarin het belang van Kardinge uitgelegd wordt. “We beschrijven de verschillende aspecten en het belang van de ijsbaan voor de regio in een document. Niet alleen Groningen, maar ook Drenthe en delen van Friesland zijn gebaat bij de ijsbaan in Kardinge. Samen met de petitie willen we deze aanbieden aan de gemeenteraad.”
Inmiddels is bijna de helft van het beoogde aantal handtekeningen binnen en scharen bekende Groningers zich achter de actie. Jenning de Boo deelde de actie op social media, ook Gerard Kemkers draagt zijn steentje bij. “Dat doet ons goed”, zegt Manning. “Wij hebben contacten met oud-schaatsers en topschaatsers. Jenning is opgegroeid in Groningen. Zo zijn er vele die het ontstaan van hun carrière te danken hebben aan Kardinge. Denk aan Suzanne Schulting, Marianne Timmer, Chris Huizinga. Noem ze maar op. De ijsbaan is niet alleen van belang voor de breedtesport, maar ook voor de ontwikkeling van talent.”
Elke handtekening is welkom, zegt Manning. “We weten dat het de eerste dagen altijd hard gaat, daarna gaat het iets liggen. We nodigen iedereen uit de petitie te tekenen.”