Daarmee verliest de schaatswereld een pionier die er niet bang voor was een uitdaging aan te gaan die een in de hele wereld unieke ijsbaan opleverde. 

Het overlijden van Henk Ketelaar komt plotseling, hoewel hij sinds afgelopen zomer ernstig ziek was. Ketelaar onderging zelfs een zware operatie en de daaropvolgende revalidatie.

Het ging zo langzamerhand weer de goede kant op met Ketelaar, zo leek het. De kans op volledige genezing was weliswaar niet zo groot, maar er waren tekenen van herstel. Een hartaanval maakte donderdag echter een abrupt einde aan zijn leven.

Henk Ketelaar was nog altijd de directeur-eigenaar van Dorhout Mees, het immense complex bij Biddinghuizen waar naast de ijsbaan al veel langer een golfbaan en schietbaan gevestigd zijn. Het complex kent ook een eigen hotel en diverse outdooractiviteiten. Ketelaar is daarvan tot op het laatste moment een drijvende kracht geweest.

Maar Henk Ketelaar was bovenal ook een echte schaatsliefhebber. Jaren geleden droomde hij al hardop over een ijsbaan in de vrije natuur. In 2007 werd die droom gerealiseerd, met een ijsbaan van maar liefst vijf kilometer in de polder. Ketelaar genoot vanaf de eerste dag van die baan. Dagelijks maakte hij zijn inspectieronde, om te zien of het ijs er nog pico bello bij lag.

En als het marathonpeloton langskwam, behoorde Henk Ketelaar steevast tot de aandachtige toeschouwers. Hij vond het prachtig, alle toppers die de strijd aangingen op zijn baan. Ketelaar sloeg zelden een wedstrijd over.

Dit seizoen dus wel. Noodgedwongen. Door zijn ziekte was Ketelaar niet meer in staat de wedstrijden te bezoeken. Pijnlijker nog was dat hij binnen het bedrijf de touwtjes uit handen moest geven, en vooral dat kostte hem erg veel moeite.

Het is Henk Ketelaar niet meer gegeven terug te keren op de ijsbaan die hij liefhad, op het complex dat hij koesterde. Het medeleven gaat uit de familie Ketelaar, maar ook de schaatswereld verliest een bijzondere man.