Prachtig was het goud van zondag, waardevoller de zilveren schijf die bij Teun Boer een dag eerder om zijn nek bungelde. “Ja, die zilveren medaille springt er bovenuit, want de individuele prijzen zijn een stuk schaarser voor mij dan op de relays. ’t Neemt niet weg dat ik heel erg blij ben met weer een eerste plaats op de mixed. Die geeft aan dat het op dat nummer opnieuw heel goed is gegaan voor onze ploeg”, zegt Boer (24) na het zoveelste weekend vol spanning dit seizoen.

Over dat zilver gesproken: de medaille is echt de beloning voor wat je vorige week in Tilburg aanhaalde en in Milaan in de praktijk heb gebracht. Je was alert, agressief, slim en niet te onstuimig.
Ik denk dat het die zaken zijn wat ik nu heb laten zien. Dat ik er vanaf het begin van de race sta. De start van de 500 meter is ontzettend belangrijk. Dan moet je fel zijn, vooral de eerste meters en de eerste bocht, die zijn cruciaal, daar wil je geen positie kwijtraken. Het lukte allemaal deze keer.”

Hoe heb je de omschakeling dan in vijf dagen tijd voor elkaar gekregen?

“Volgens mij ging het in Tilburg al de goede kant op. Als ik terugdenk aan de (gewonnen) B-finale: daarin was de felheid aanwezig. Daarnaast waren de starts in de kwart- en halve finale ook in orde, alleen kwam het er in het resultaat niet uit. Wanneer je een te harde botsing hebt, zoals ik in Tilburg ondervond, en bij de start meteen wordt ‘stilgezet’, wordt het een grote uitdaging om op snelheid te komen. Zaterdag verliep de start nog een stapje beter, en onmiddellijk werd duidelijk wat er daardoor aan het einde inzat.”

Teun Boer
Blij met zilver, en de wetenschap dat goud ook best kan. | Foto: KNSB - Shapevisions

Michelle Velzeboer: ruiken aan goud en toch weer niks hebben

Wat was ze uitstekend onderweg op die laatste 500 meter van het kortste nummer in de World Tour. Michelle Velzeboer leek het eerste individuele goud in handen te hebben. En toch greep ze weer overal naast. Van weggeven was zeker geen sprake, van felle en slimme concurrentes wel degelijk. Met – daar was ze weer – Arianna Fontana als de grootste rivale. De zo ervaren Italiaanse pitbull wachtte haar kans af, dook op het juiste moment via een briljante, deze keer keurige passeermanoeuvre binnendoor en had Velzeboer de koppositie ontnomen. Dat deed pijn, weer Fontana die de Culemborgse onlangs op het EK zo niets ontziend te grazen had genomen…

Toch lachte de vrouw die er al bij was op de Winterspelen van 2006 in Turijn niet als laatste. Dat werd de Amerikaanse winnares van de Crystal Globe (het algemeen klassement van de World Tour), Kristen Santos. Zij profiteerde als een slimme vos van de twee duellerende sprinkhanen vooraan, en schoot richting zege. Te ver verwijderd van de aanstormende Xandra Velzeboer voor wie brons het maximaal haalbare was, nadat ze haar opmars had moeten inzetten vanaf startplek vier.

Geeske van Wijk en Michelle Velzeboer
De teammanager van Oranje Geeske van Wijk heeft opbeurende woorden voor de pechvogel. | Foto: KNSB - Shapevisions

Zilver in de World Tour. Het is de tweede individuele medaille, na de bronzen plak in oktober 2022, die toen een beetje uit de lucht kwam vallen voor World Cup-debutant Boer.
“Ik heb er lang op moeten wachten. Of wachten…., dat is ook een beetje overdreven. Maar het is een feit dat ik nog weinig A-finales heb gereden. Volgens mij was dit pas de derde. Wat ik ermee wil zeggen: het is lastig, omdat het niveau zo hoog is. Er komen is niet eenvoudig. De laatste twee World Tours heb ik in elk geval laten zien dat ik een B-finale kan winnen, gevolgd door de tweede plek van zaterdag. Dat bezorgt me een heel goed gevoel.”

Je kunt ook zeggen: zo’n eeuwigheid duurt het allemaal niet. En: in goed anderhalf jaar heb je al bijna goud op zak!
“Dat is wel zo, maar in elke wereldbeker, of World Tour, dat ik niet scoor, heb ik zoiets van jammer, daar doe ik het niet voor. Ik wil hoger dan dat. Azië lukte niet, de World Tour van de afgelopen twee weken wel.”

De volgende stap is een vaste waarde worden in de A-finales, wat je intussen al bent voor de relay-onderdelen, want daarin heb je een plek gereserveerd.
“Reserveren? Zo werkt het helaas niet. Het klopt dat ik veel rijd, me goed laat zien, ook vandaag in de finale van de mixed relay. Mijn snelheid was goed en ik reed de juiste lijnen om onze positie te verdedigen. Dat is in de gemengde aflossing heel belangrijk.”

Tot slot. Hoe leef je de komende, kleine maand toe naar het WK?

“Eerst even uitrusten. Vervolgens gaan we nog een klein blok in om nog wat door te trainen, laatste dingen te oefenen en puntjes op de i te zetten. Ik weet voor mezelf waar ik aan kan werken. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen verbeterpunten, niemand is perfect. In tweeënhalve week kan ik er fijn mee aan de slag om te zorgen dat ik op m’n best ben in Beijing.”

Waar is de aandacht dan op gericht?
“Ik wil mijn start beter hebben. Daar stop ik nu veel tijd in en dat moet ik voorlopig blijven doen. Stabieler, beter worden en zorgen dat het fel blijft. Maar wat ik net zei: eerst het gas terugdraaien. Donderdag hoeven we pas weer het ijs op.”

Alle uitslagen van Milaan staan hier

Teun Boer
Teun Boer blijft jagen op verbetering, vooral zijn start behoeft aandacht. | Foto: KNSB - Shapevisions