De race over ruim 42 kilometer werd gekenmerkt door veel aanvallen. De ploeg van Vonk, SPSPSK, kon meerdere sterke pionnen naar voren schuiven, waardoor de vrouwen één voor één konden reageren op de verschillende pogingen. Na een laatste in de kiem gesmoorde ontsnapping van Vonk, Lianne van Loon en een Colombiaanse stevende het peloton af op een massasprint.

Zonder duidelijk plan ging Vonk de laatste meters in. “We hebben de afspraak dat er geen kopvrouw is binnen de ploeg. Iedereen mag winnen. Een teamgenote reed het laatste stuk op kop en Aura Quintana en ik staken haar links en rechts voorbij. Volle bak op de finish af. Ik zag niemand naast me op het moment dat ik de finishlijn passeerde en realiseerde me ineens dat ik gewonnen had”, vertelt Vonk vol verbazing. “Het hele seizoen was het doel van ons team om Berlijn te winnen. Dan staan we ook nog met twee meiden op het podium en drie in de top-8.”

Amper zeven dagen na haar bronzen medaille op het WK marathon mag ze wederom naar de medailleceremonie. Al had dat niet veel gescheeld. “Vrijdag werd ik ziek. Nee, niet tijdens een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar,” schoot het door haar hoofd. “Gelukkig hebben we zo’n sterk team met allemaal meiden in topconditie. Als ik tachtig procent ben, maken zij daar honderd van.”

Aan het WK had Vonk een dubbel gevoel overgehouden. Ze was trots op haar bronzen plak, maar de wereldtitel was minder dan een skeeler van haar verwijderd geweest. Inmiddels kijkt ze met een grote glimlach terug op die derde plaats én heeft ze er bijzondere zege aan toegevoegd. Pas haar eerste internationale van het seizoen. “In aanloop naar het WK heb ik heel hard getraind en dat heeft goed uitgepakt. Die vorm verlies je niet in een week, die zit nog steeds in mijn benen.”

“Dit jaar heb ik aan mijn snelheid gewerkt op de baan”, voegt de 27-jarige inlineskatester toe, die sinds drie jaar in Italië traint. “Mijn eerste zomer daar was compleet anders, dat heeft veel van mij gevraagd. Vorig jaar merkte ik dat het de goede kant opging. Dit seizoen komt het eruit. Op het WK viel het de goede kant op.”

Met haar zege in Berlijn eindigde Vonk als vierde in de eindstand van de World Inline Cup. Lianne van Loon werd door haar zeges in Funchal en Harbin tweede. Omdat ze in Berlijn – de World Inline Cup waar de meeste punten te behalen waren - als elfde finishte, moest ze de winst overlaten aan Vonks ploeggenote Aura Quintana uit Colombia.