In zijn linkeroorlel glinstert een steentje. Dat zit er al een jaar of zes. De glimlach die daar met de nodige regelmaat naast verschijnt, zit er al veel langer. De 23-jarige Ariëns houdt van gezelligheid en lacht veel, hij komt dan ook uit Brabant. Hij is dan wel geen type dat houdt van stappen, maar Brabantse gezelligheid is hem niet vreemd.
Zijn vriendin Cynthia krijgt weleens de vraag of haar partner zich niet in afzondering moet concentreren voor een wedstrijd. Ze antwoordt steevast ontkennend. "Een kopje koffie, gezellig kletsen en iedereen opzoeken, dát is zijn manier."
Inmiddels woont de schaatser van team De Haan Westerhoff al zes jaar in Friesland. Met zijn havo-diploma in zijn achterzak vertrok hij op zeventienjarige leeftijd naar het noorden. Dat is jong, maar voor Ariëns was het destijds simpel. Hij was reeds vijf jaar actief als inline skater en schaatser en wilde zijn droom achterna.
Een sponsor bood de jonge Brabander een plek in zijn team en Ariëns dacht: "Je kunt wel in Eindhoven blijven trainen, maar daar heb ik niet de beste trainingsomstandigheden. En wat maakt het uit of ik nou hier naar school ga, of in Brabant?"
In Friesland kon hij aansluiten bij een grote groep inline skaters. Het vertrouwen van bondscoach Desly Hill maakte een betere sporter van Ariëns. "Zij beloofde mij dat het vanzelf een keer goed zou komen als ik er elke training zou zijn." Zo geschiedde.
Ariëns won in de afgelopen jaren verscheidene medailles tijdens Europese kampioenschappen inline skaten en werd in 2011 derde van de wereld op de puntenkoers. Vorige winter ging hij bovendien naar huis met de marathoncup. "Het niveau dat ik nu heb, heb ik mede dankzij Desly."
Maar zodra de winter voorbij is, schudt Ariëns ook een gedeelte van zijn sprintbeheersing af. Terwijl hij het in het marathonpeloton graag aan laat komen op een sprint, kiest hij steevast voor de aanval als hij wieltjes onder zijn voeten heeft.
Voor een zware skeelerwedstrijd draait hij zijn hand niet om. Als een wedstrijd te rustig is, is Ariëns een van de eersten die de strijd wat moeilijker maakt. Dat vindt hij veel leuker. Daarnaast is het ook een kwestie van kansberekening. "Bij het schaatsen is het onmogelijk om te blijven aanvallen, het niveau is te hoog. En bij het skeeleren doe ik wel mee in een sprint, maar niet zoals ik met schaatsen mee kan doen. Maar misschien zit dat ook wel tussen mijn oren."
Het is een van de punten die Ariëns wil verbeteren. Een ding scheelt: aan ijver ontbreekt het hem niet. En hij heeft energie voor twee. Wie Ariëns flink wil pesten, stopt hem in een klein kamertje en sluit hem daar op met een paar boeken. Dat houdt hij niet vol, hij raakt snel verveeld. Drie uur aan het zwembad liggen tijdens een vakantie is ook niet aan hem besteed. Hij zucht al bij de gedachte: "Stilzitten is moeilijk. Pff."
Het schema van de Weissensee leert dat er de komende dagen weinig kans is op stilzitten. De kersverse winnaar van de eerste natuurijswedstrijd in Oostenrijk van dit jaar heeft nog een flink aantal kilometers voor de boeg, maar wel alvast een dagzege op zak.