Dit heeft tot gevolg dat een burgerrechter zich voor het eerst zal buigen over de rechtmatigheid van het gebruik van het bloedpaspoort als bewijs voor het gebruik van doping. Bovendien legt men een bom onder het voortbestaan van het CAS, dat normaal gesproken het laatst woord had in een zaak als deze.

Een van de punten van kritiek op het CAS richt zich op de samenstelling van de groep rechters die zich uitspreekt namens het sporttribunaal. Al deze mensen komen uit de sportwereld en dat is volgens de Duitse rechter onwenselijk.

Daarnaast vindt men dat de ISU onvoldoende bewijzen om Pechstein te schorsen voor haar vermeende dopinggebruik. De rijdster werd nooit betrapt, maar vanwege onnatuurlijke schommelingen in haar bloedwaarden toch voor twee jaar geschorst.

Pechstein keerde na haar schorsing terug op het ijs en is nog altijd actief. De Berlijnse heeft haar veroordeling altijd aangevochten en wijt de afwijkende bloedwaarden aan een genetische afwijking. Als genoegdoening voor de geleden schade eist ze daarom een bedrag van 4,4 miljoen euro van de ISU.

Pechstein reageerde euforisch op de uitspraak van de rechter. "Dit is een grote dag voor me'', jubelde ze. "Deze overwinning is me meer waard dan een paar olympische medailles. De bedriegers van de ISU hebben me veel afgenomen, maar niet alles. Het is nog niet afgelopen. Ze zullen nu echt bewijs op tafel moeten leggen.''