Een vier dagen durend toernooi met enkele van ’s werelds beste ijsartiesten, maar ook een evenement dat de jeugd de kans biedt zich te presenteren als toekomstige sterren in deze tak van sport: voor de vrouw die straks alles in goede banen moet leiden, wordt het net zo spannend. Berit Gunderson was ooit zelf kunstrijdster, maar kwam een jaar of acht geleden tot het inzicht dat haar reis naar de (internationale) top net zo lang zou duren als een fietsritje naar de maan. Niet getreurd, wel lekker studerend en in de tussentijd tal van andere sportieve bezigheden beoefend, meet ze zich tegenwoordig met de betere inlineskatesters van Nederland. Dat ze nu, op 28-jarige leeftijd, weer van heel dichtbij is betrokken bij haar oude liefde, beschouwt ze als een mooi cadeautje.

Foto: ISU

In september 2022 hoorde ze via-via dat er een allround regelaar werd gezocht voor de Challenge Cup. Ze informeerde, kreeg een gesprek en kort daarna volgde de overdracht door KNSB-medewerkster Ellen Reijmer die de kar eerder trok. “Dat komt goed, was de eerste gedachte”, vertelt Gunderson. “Ik sprong in het diepe, en merkte dat het heel diep water was. Het is zo veelomvattend en gevarieerd. Al begon ik in september, ik had het gevoel dat ik pas in december echt wat kon oppakken. Toen ik eenmaal bezig was, herinnerde ik me veel van mijn periode als kunstrijdster, hoe destijds alles was georganiseerd. Slapeloze nachten heb ik er niet van, maar ik heb wel een paar keer van gedroomd over deze klus.”

Foto: Soenar Chamid

“Mijn netwerk is groot, daarmee kan ik de puzzel aardig leggen. Ik word geacht het overzicht te houden van wat iedereen doet, van gemeente tot KNSB, en van sponsors tot de vrijwilligers. Het is geen probleem, maar wat ik duidelijk ervaar is dat alles zoveel duurder is geworden. De inflatie is goed voelbaar, daarom wil je slimmere oplossingen vinden zodat je de subsidies goed kunt verantwoorden. Hopelijk heb ik een goede basis gelegd om dit geweldige evenement volgend jaar opnieuw te mogen organiseren.”