Die opmerking had ze niet zien aankomen. “Maar het is wel zo”, sprak Wories senior, die voor geen goud de comeback op het ijs van zijn kunstschaatsende dochter op de ijsbaan aan de Sportboulevard van Dordrecht had willen missen. Daar organiseerde de Dordtse club DDD een internationale 'opwarmingswedstrijd'. “Je straalde zelfvertrouwen uit.” Hij zei er geen woord te veel mee. Niki’s gezichtsuitdrukking veranderde op slag, verbazing werd voldoening vanwege het compliment. “Lief dat je dat zegt.”

Van binnen wist ze ook best dat het eerste tentamen van bekwaamheid meer dan geslaagd was te noemen. Oké, de eerste sprong in het verplichte programma ging de mist in, voor het overige verliep de kür naar tevredenheid, ook volgens de immer kritische coach Thomas Kennes en de man die ze inmiddels een decennium een zielsverwant kan noemen: Ian Connolly. De Canadese grootmeester op het gebied van training en coaching was speciaal voor de rentree overgevlogen vanuit Montréal, als extra mentale ondersteuning.

Connolly, de steun en toeverlaat toen Wories verkoos als tienermeisje haar kunstschaatsgeluk te beproeven in Noord-Amerika, constateerde dat de herstart er mocht zijn. “Niki is volwassener, ook omdat ze zich realiseert waarom ze opnieuw aan dit avontuur is begonnen. Ze weet wat ze wil, laat zich niet (meer) afleiden door andere zaken en dat is belangrijk. Want de tijd tot aan de Spelen is kort, en dat is waarvoor ze het doet”, aldus de ervaren rot die Wories op die route zal vergezellen als mentor, adviseur, of “hoe Niki het maar wil hebben. Ze verdient het om de best mogelijke ondersteuning te krijgen.”

Niki Wories en Ian Millar
Met plezier kijken Ian Millar en zijn pupil de foto's terug van haar eerste optreden. | Foto: Eigen foto

Spannend was het geweest, de hernieuwde vuurdoop, al probeerde Niki dat tegen te spreken in haar eerste reactie. “Mentaal was ik minder zenuwachtig, dacht ik, maar eenmaal op het ijs zei mijn lichaam nee. Ik wist niet wat ik moest verwachten, het was 2,5 jaar geleden dat ik dit deed. Die eerste sprong was ik iets te terughoudend, waardoor ik niet helemaal lekker de lucht inging. Bij de afsprong besefte ik al dat ik ’m (de rotatie, red.) er niet volledig doorheen zou kunnen trekken. Het grote verschil met vroeger was echter dat ik nu mentaal niet direct er doorheen zakte. Nee, nee, zei ik tegen mezelf, ik heb niet voor niets zo hard getraind om hier te staan. Ik stond op en het enige dat door mijn hoofd schoot was: like in practice. Toen keerde ik terug in de modus van de trainingen en voelde ik dat er weer rust was…”

“Het was een lelijke val”, oordeelde coach Thomas Kennes. “Wanneer je dan zo doorgaat met je kür, mag je achteraf trots zijn. De score (iets meer dan 50 punten) is prima, daarop kunnen we verder bouwen. Het is fijn dat de kop eraf is, dat ze een eerste beoordeling van een jury heeft gehad.”

Niki Wories in trance
Volledig in trance werkt Niki haar eerste kür in 2,5 jaar af.
Niki Wories rentree sep 2024
Acrobatisch is het allemaal alweer dik in orde bij Niki Wories.
Niki Wories en Thomas Kennes
Direct na de kür is er een eerste evaluatie met coach Thomas Kennes.

Ze kreeg zo de bevestiging dat ze de juiste beslissing heeft genomen, om opnieuw op het topsportleven te storten. Geïnspireerd, of misschien wel gemotiveerd, door haar vorig jaar overleden moeder en grootste supporter Annelies, gaat ze het gevecht aan, met het doel over anderhalf jaar erbij te zijn op de Winterspelen. “Daarom waren de afgelopen dagen emotioneel zwaar. De eerste keer zonder mijn trouwste fan maakte het raar. Ik was zo gewend mijn moeder te bellen nadat ik mijn make-up en m’n haar had gedaan voor de wedstrijd, om te vragen of ze het mooi vond. Terwijl ik wist en weet dat het er altijd hetzelfde uitziet.” Lachend: “Nu belde ik m’n vader die daar antwoord op moest geven.” Hij keurde het uiteraard goed.