Een missionaris verkondigt het geloof, en Rick Schipper verspreidt de leer van de skeelersport. Of misschien is het beter te zeggen dat hij zijn passie voor het ‘schaatsen op wielen’ wil delen met zoveel mogelijk mensen. Want skaten is geweldig, maar wordt nog leuker als men de techniek beheerst. En daar zijn trainers voor nodig. “Daar zijn er te weinig van in Nederland”, beweert Schipper, die via cursussen met zijn stichting Inline Skating Promotions (ISP) geïnteresseerden voor het trainersvak over de streep trekt, en gevorderden weer een stap verder helpt door hen bij te spijkeren op het gebied van techniek, behendigheid en materiaalkennis.

Hij voelt het als een morele verplichting iets terug te doen voor zijn (uit de hand gelopen) hobby die hem al jarenlang veel plezier bezorgt. “Ik geloof dat dat bij veel mensen het geval is. Laatst had ik een sessie in Rotterdam waar ik een man of dertig verwachtte. Er kwamen zestig trainers op af, wat aangeeft dat er veel animo is voor de clinics”, aldus Schipper. Wat hij gedurende 3,5 uur doet is het verstrekken van nuttige informatie over de sport. “Ik vertel over de technieken van het inlineskaten, de verschillen met schaatsen, het materiaal komt aan bod, en ik laat zien hoe je behendiger kunt worden en welke vaardigheden vereist zijn om het veilig te maken op recreatief- en wedstrijdniveau. Tot slot is er een praktijkgedeelte. Dan gaan we met z’n allen een klein veld op om te demonstreren – voor beginnende trainers of gevorderden, dat maakt niet uit - kan worden geleerd, wat leuk is en uitdagend. Iedere trainer wordt er beter van, en daar profiteren de clubs ook weer van.”

Foto: Neeke Smit

Komende zondag krijgt het onderricht de voorkeur boven het eigen vertier. Geen Groß Gerau voor de rappe atleet, maar pionieren in Almere.  Vaak assisteert tweelingbroer Kay hem daarbij, maar als coach van de het KNSB Talent Inline Team Noordwest verblijft hij wel in Duitsland. “De Europa Cup van volgende week in Geisingen pak ik wel weer mee. Het is een kwestie van keuzes maken. Omdat ik merk dat er veel behoefte is aan meer en nieuwe kennis, span ik me ervoor in dat te regelen. Als er veel mensen op een clinic afkomen, heb ik daar voldoening van. Of die groter is dan wanneer ik met de sport bezig ben en een wedstrijd weet te winnen? Dat is anders. Wedstrijden winnen is de kunst van je goed voorbereiden om op het piekmoment te bewijzen dat je het kunt en grenzen kunt verleggen. Dat doe ik nog steeds en ook dat vind ik heel gaaf.”

Foto: Sanne Teekens

“Tegelijkertijd constateer ik: het kan niet uit in het skaten (bedoelt dat er geen droog brood mee valt te verdienen, red.), dus je moet er ook andere dingen naast doen. Daarmee ontwikkel ik mezelf en draag ik bij om de sport vooruit te helpen. Bijkomend voordeel is dat het me in elk geval een vergoedinkje oplevert. Ik heb bedrijfskunde en technologie-management gestudeerd. Met die opleiding kan ik een baan gaan zoeken, maar dan raak ik uit de sport, terwijl daar nog zoveel in valt te doen. Zo word ik her en der gevraagd om clubs of gemeenten te adviseren bij de aanleg van een nieuwe baan of skateparcours. Daarbij draait het om de juiste benodigdheden, de baanafmetingen, het verhuizen naar een nieuwe locatie en dan bepalen waar de behoefte ligt: een piste of een wegparcours? Veel verenigingen moeten wijken voor woningbouw, maar die moeten dan kiezen wat voor faciliteiten wenselijk zijn.”

“Op zo’n moment is het handig dat er een gave baan komt te liggen waar de skaters wat aan hebben. Geen simpele 400-meterbaan waar je niets mee kunt. Je moet een pleintje hebben voor instappers, je moet groepen apart kunnen zetten, zodat anderen kunnen doorgaan met waar ze mee bezig waren. Daar denk ik graag in mee. Plannen uitwerken voor de ene baan die we bij een ander weer kunnen toepassen in een presentatie.”