Smit, van oorsprong een West-Fries maar intussen woonachtig in het Gelderse 't Harde, is na zijn carrière aan de slag gegaan bij een advocatenkantoor in Ermelo. Hij onderbreekt zijn werkzaamheden graag even om het over zijn nieuwe functie in de sport te hebben. "Deze zomer kreeg ik een belletje of ik de tuchtcommissie wilde versterken. Ze wilden iemand die weet wat er in de sport speelt." Met tien jaar ervaring in het marathonpeloton was Smit de man die ze zochten.
Onafhankelijk
De tuchtcommissie van de KNSB is een orgaan dat zelden op de voorgrond treedt. De commissie beoordeelt strafbare feiten uit de schaatssport op het moment dat daar een klacht over wordt ingediend. Het meest recente voorbeeld is de zaak van Willem Hoolwerf, die deze zomer voor twee wedstrijden geschorst werd voor zijn overtredingen in de finale van de KPN Grand Prix in Zweden. Smit schat dat negen van de tien zaken die aan de tuchtcommissie worden voorgelegd uit het marathonschaatsen komt.
Zo zou het dus zomaar kunnen dat Smit binnenkort een oordeel moet vellen over zijn oud-collega's. Bij Van Werven en AB Vakwerk reed hij vaak goede uitslagen, maar overwinningen waren hem niet altijd gegund. Hij hoopt met zijn ervaringen uit het peloton van waarde te kunnen zijn voor de tuchtcommissie. "Veel leden zullen wel wat met schaatsen hebben, maar hebben niet op mijn niveau geschaatst. Het zijn allemaal rechters en een enkele advocaat", licht hij toe.
Voordat Smit kon toetreden tot de tuchtcommissie, moest wel zijn onafhankelijkheid vastgesteld worden. Toen hij stopte met marathonschaatsen trad hij namelijk toe tot het bestuur van zijn ploeg AB Vakwerk. "Omdat ik de rijders goed ken, wist ik wat er speelde en was er een soepele samenwerking. Alleen als lid van de tuchtcommissie kun je natuurlijk niet ook belangen hebben in een schaatsploeg."
Andere kant van de tafel
Toen de tuchtcommissie Smit vroeg of hij de club van rechters en advocaten wilde versterken, hoefde hij daar niet lang over na te denken. Zijn functie als bestuurslid bij AB Vakwerk zegde hij op om belangenverstrengeling te voorkomen en in oktober werd hij door de ledenraad van de KNSB aangesteld. Ondanks de coronacrisis heeft hij intussen goed contact met de andere commissieleden.
Waar hij normaal gesproken als advocaat tegenover de rechter staat, zit hij nu zelf achter de tafel. "Dat levert me ook weer inzichten op voor mijn werk als advocaat. Dit is een heel andere tak van de rechten dan waar ik normaal mee bezig ben. Het is dus heel leerzaam en leuk om mijn netwerk en kennis te verbreden."
Vanwege de coronapandemie heeft Smit nu nog geen enkele zaak onder ogen gekregen. Gemiddeld zijn er zo'n tien zaken per jaar waarover de commissie een oordeel moet vellen, veelal zaken uit het marathonschaatsen. "Zaken over aanwijsplekken langebaan worden door een andere commissie, namelijk de geschillencommissie, behandeld. Wel jammer. Hopelijk komen er snel weer wedstrijden. Nu heb ik wel een aantal uitspraken gelezen, maar je wilt toch aan de slag."