Voor Roest staat het inline-skaten vooral in dienst van het langebaanschaatsen. "Ik doe pas twee jaar aan inline-skaten. Ik ben begonnen voordat ik bij Jong Oranje kwam. Het is goed voor de langebaan. Je wordt er hard van", benadrukt hij.

Dat betekent niet dat hij geen ambities had voor de NK. Hij wilde in Nijeveen graag wat laten zien. Op de eerste dag lukte dat nog niet zo goed, maar hij leerde tijdens de afvalkoers wel een belangrijke les die hem een dag later goed van pas kwam. "Op de afvalkoers heb ik steeds gaten gedicht en dat kostte veel te veel energie", legt hij uit. "Vandaag ging dat een stuk beter. Ik heb nu slim gereden."

Roest hield zich rustig toen Remon Kwant aan een solo van enkele rondes bezig was. "Ik wilde dat gat op Remon niet dichtrijden. Pas toen hij was teruggepakt en het stilviel ben ik gegaan. Dat was het beste moment."

Het paste precies in het plan van Roest om laat in de wedstrijd de aanval te kiezen. Door aan het einde punten te pakken, als de rest al moegestreden zou zijn, verwachtte Roest een kans te kunnen maken op een goede klassering. Bij zijn demarrage had hij geen idee dat de overwinning zelfs nog in het verschiet lag. "Ik ben niet specifiek voor goud gedemarreerd", zegt hij lachend. "Ik heb onderweg niet gerekend."

Gerekend of niet, Roest reed samen met Jan Korenberg de laatste punten bij elkaar en hij won de slotsprint die hem drie punten opleverde. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Jordy Harink, beiden hadden elf punten. Omdat de laatste sprint bij een gelijk puntenaantal de doorslag geeft, mocht Roest zich tot zijn eigen verbazing Nederlands kampioen noemen.

Zijn ploeggenote bij Jong Oranje, Sanneke de Neeling, suggereert na afloop meteen dat het WK inline-skaten nu ook wel een mooie optie zou zijn. "Dat zal Erik Bouwman niet zo leuk vinden", antwoord hij lachend. Het WK inline-skaten is tenslotte in november en dan heeft Roest onder leiding van bondscoach Bouwman zijn aandacht weer volledig op het ijs gericht.