De 38-jarige Zwollenaar benaderde het Development Team Fryslân op eigen houtje. "Om met schaatsers op dit niveau te kunnen trainen, en ze beter te maken, lijkt me een mooie uitdaging. Dat heb ik inmiddels al ervaren. Het is een talentvolle groep die erop gebrand is om de stap naar de top te maken. Ook krijg ik bij dit team de ruimte om mezelf als trainer te ontwikkelen."
Schaatsers van een ploeg als het Development Team Fryslân maken kans om sneller door te stromen naar een commerciële ploeg. Mulder ziet kansen bij zijn ploeg. "Het niveau van dit opleidingsteam zit dicht tegen het niveau van de commerciële ploegen aan, vooral bij de vrouwen zijn de verschillen klein. Toch blijft het lastig om bij de beste teams terecht te komen. Voor sommige jongens is plaatsing voor het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT) al een droomdoel. Het is onze ambitie om een aantal schaatsers aan te laten sluiten op de topploegen; een enkeling zou al geweldig zijn. Het leuke aan Team Fryslân is de veelzijdigheid. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en volgt een ander pad."
Als leraar Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) was de link naar het trainerschap snel gelegd. Mulder was al actief in het onderwijs voordat zijn topsportcarrière begon, en stapte weer in het onderwijs na zijn afscheid op het ijs. "Ik miste de leeromgeving. De leerlingen bij BSM delen mijn passie voor sport." De voormalige sprintkampioen kan zijn liefde voor de sport nu ook weer in het schaatsen delen. Op de baan brengt hij veel ervaring mee. De multidisciplinaire sporter – naast langebaanschaatsen was Mulder ook fanatiek inlineskater – moedigt het beoefenen van meerdere disciplines aan. "Ik denk dat er veel voordeel uit gehaald kan worden. Het gaat tegen de principes van het langebaanschaatsen in; daar wordt vaak gezegd dat je moet kiezen. Maar je ziet dat de sporters die ook shorttracken of inlineskaten zich makkelijker aanpassen en een ander bewegingspatroon hebben."
Mulder is vooral blij dat hij weer actief op de ijsbaan kan zijn. "Ik ben als schaatser lang doorgegaan omdat ik een liefhebber van de sport ben. Daarna heb ik bewust een stap teruggedaan, maar ik miste het al snel. Als toeschouwer in Thialf werd het saai," licht Mulder toe. Tweelingbroer Michel Mulder koos eerder voor het trainerschap en staat nu mede aan het roer bij Team Novus. Of Ronald door hem is geïnspireerd? "Nee, we vinden toevallig vaak dezelfde dingen leuk," besluit hij lachend.