De expertmeeting was nodig, omdat Provinciale Staten van Friesland op 17 juni een besluit nemen over het herstelplan voor Thialf. Om het schaatsstadion van een faillissement te redden, willen Friesland en de gemeente Heerenveen samen bijna drie miljoen euro uittrekken voor een herstelplan. Maar daarmee zijn de problemen nog niet uit de wereld.
Thialf heeft, om te bezuinigen, recent afscheid genomen van negen personeelsleden. Desondanks gaapt vanaf 2022 nog een jaarlijks gat op de begroting van zes ton per jaar, waarvoor een structurele oplossing moet komen. De Friese Statenleden hoorden vandaag zes experts om beter beslagen ten ijs te komen bij hun komende besluitvorming.
Die experts waren Geer Schakel van onderzoeksbureau LAgroup, Thialf-directeur Marc Winters, directeur Evert Jorritsma van het CTO (Centrum Topsport en Onderwijs) Noord, technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks, directeur-bestuurder Herman de Haan van de KNSB en sportmarketeer Frank van den Wall Bake.
Ieder kreeg vanuit zijn eigen expertise de gelegenheid om aan te geven hoe het zo ver heeft kunnen komen met Thialf én hoe het in de toekomst beter kan. In de antwoorden op de laatste vraag kwam het woord 'samenwerking' steevast terug. Iedereen is trots op schaatstempel Thialf, op de mooie toernooien die er plaatsvinden en op de Nederlandse schaatssuccessen waarvoor de basis in Heerenveen wordt gelegd.
Rekening betalen
Friesland streeft naar een combinatie van gouden medailles en zwarte cijfers. Maar de provincie vindt dat ze al genoeg betaald heeft aan Thialf en vraagt met nadruk aan de KNSB, NOC*NSF én het Rijk om ook te investeren in het topschaatsen. De schaatsbond en sportkoepel toonden in de expertmeeting aan dat zij dit al jarenlang doen.
Duidelijk is dat er de komende jaren nog meer geld nodig is om Thialf toekomstbestendig te maken. Wie die rekening gaat betalen, dat wordt straks de inzet van nieuwe gesprekken met alle betrokken partijen. Tegen die tijd zal ook duidelijk zijn wat herstel of vervanging van de zonnepanelen op het dak van Thialf gaat kosten.
Maar eerst is het woord aan Provinciale Staten van Friesland, die op 17 juni het herstelplan mogen goed(- of af)keuren. De gemeenteraad van Heerenveen behandelt het stuk op 22 juni. Volgens dat herstelplan draagt Friesland twee miljoen euro bij aan de redding van Thialf, de gemeente Heerenveen betaalt bijna een miljoen.