In drie kwartier laat de film vijf schaatsliefhebbers pur sang aan het woord. Zij vertellen ieder voor zich wat het schaatsen voor hen betekent en hoe het hen vormt en gevormd heeft. Een van hen is Gianni Romme, die als twaalfjarig jochie de noren van zijn vader te pakken kreeg en gegrepen werd door het schaatsvirus. "De elementen nemen je mee", omschrijft hij het. "Pfwoem en dan glij je, pfwoem. Je raakt verslaafd aan het glijden. Dat gevoel."
Wie kijkt naar de driekwartierlange film gaat helemaal mee in de vertelde verhalen. Beeld en muziek laten de kijker wegdromen naar de wereld van vrijheid en tijdloosheid die door de personages geschetst wordt: een vlucht van de waan van de dag. Violiste Bernadette Verhagen, die de schaatskoorts in haar muziek tot uitdrukking bracht, zegt daarover: "Je creëert ruimte voor jezelf en in die ruimte heb je het gevoel dat je alles kunt doen."
Schrijfster en kunstschilder Aafke Steenhuis beschouwt schaatsen zelfs als een metafoor voor het leven. "Je gaat linksaf en rechtsaf, soms gaat het goed, dan weer niet zo goed. Je maakt een rondje en gaat verder." Het is slechts een van de filosofische gedachtes die Heijnen na het schrijven van zijn debuutroman ‘Schaatskunst’ in 2017 verder wilde verkennen. Dat is uiteindelijk deze film geworden: een verbinding tussen kunst, filosofie en sport, zoals hij het zelf omschrijft.
"We zijn in onze cultuur aanbeland op een punt waarin we het leven opnieuw kunnen ontdekken aan de hand van belevingen", vertelt hij. "Het gaat erom dat je het leven beleeft aan de hand van ervaringen die voor jou betekenisvol zijn. Lichamelijke ervaring is een van de belangrijkste bronnen van betekenisgeving. Voor mij als individu is het schaatsen daarin heel betekenisvol."
De film 'Glijden tussen Hemel & Aarde' gaat op dinsdagavond 15 december in voorpremière. Liefhebbers kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar schaatsfilm@gmail.com met als onderwerp Schaatsen.nl. De eerste 100 ontvangen dan t.z.t. een link waarmee ze de film kunnen bekijken.