De rivaliteit tussen Sven Kramer en de Italiaan Enrico Fabris heeft zevenvoudig wereldkampioen Patrick Roest sterk beïnvloed en aangetrokken tot het schaatsen. Sven Kramer speelt daarbij een prominente rol in zijn verhaal. "Ik keek altijd op naar Sven en de dingen die hij deed." Eén van de meest memorabele momenten voor Roest was de wedstrijd tijdens het EK Allround in Kolomna in 2008. Hij herinnert zich ook nog het wereldrecord van Fabris tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City in 2007 en hoe Kramer dit een week later verbrak. "Dat waren prachtige races om naar te kijken." Roest was destijds twaalf jaar oud en zat al op schaatsen.

De competitie tussen Sven en Fabris was niet alleen inspirerend vanwege de Nederlandse trots, maar ook door de onvoorspelbaarheid van de wedstrijden. "Het was de strijd die het mooi maakte. Je wist nooit van tevoren wie er zou winnen wanneer die twee tegen elkaar reden”, legt Roest uit. Deze intense wedstrijden maakten de schaatssport extra aantrekkelijk voor hem.

Later in zijn carrière kreeg Roest de kans om samen met Sven Kramer te trainen. "Ik heb veel van hem kunnen leren," vertelt hij. De trainingen met destijds de beste schaatser ter wereld waren intensief, maar gaven hem ook waardevolle inzichten en ervaringen. Hoewel Kramer een voorbeeld voor Roest was, stond dit zijn eigen prestaties niet in de weg. "Als je op het ijs staat, denk je nergens meer aan. Je rijdt voor jezelf en om de snelste tijd te halen.”