In december werd Scheepens succesvol geopereerd aan haar enkel, ze kampte al jaren met een hardnekkige blessure en moest al eerder door een revalidatieproces heen. Vanwege de corona-uitbraak verliep de voorbereiding op dit nieuwe seizoen anders dan normaal, dat gaf ook iets meer rust en eind juni stond Scheepens voor het eerst weer op het ijs. In de opbouwfase leek alles goed te gaan, maar na een controle in het ziekenhuis moest haar enkel toch in het gips. "Ik had weer pijn, op een iets andere plek dan waaraan ik ben geopereerd", vertelt Scheepens telefonisch.

Na twee weken keerde ze terug op het ijs, maar wéér opbouwen voor een eerste wedstrijd die al in november wordt verreden, dat zag ze niet meer zitten. Tijdens een training deelde Scheepens een paar weken later haar beslissing om te stoppen met haar coach. "Het was zeker geen makkelijk besluit. Maar een enkel die telkens goed en dan weer slecht is, eist fysiek maar vooral mentaal veel van je. Ik had gehoopt dat er geen complicaties zouden komen, maar toen de pijn weer kwam, dacht ik: red ik dit nog? De andere kunstschaatssters kunnen wel voluit trainen. Ik wil honderd procent kunnen geven en als ik dat niet kan, dan is het voor mij ook wel goed zo", klinkt het nuchter.

Lesgeven
Het Europees Jeugd Olympisch Festival van 2019 in Sarajevo noemt Scheepens als een van de beste en leukste momenten uit haar loopbaan. In een sterk deelnemersveld maakte ze op de lange kür vijf plaatsen goed en eindigde ze als negende in het klassement. "De wedstrijden gingen goed en het was een topervaring die ik altijd zal onthouden." De Bredase had ook nog de eer om namens Nederland de vlaggendrager te zijn bij de openingsceremonie. "Dat was heel vet, met al die mensen op de tribunes. Als ik die filmpjes terugkijk, word ik er weer helemaal blij van."

Scheepens neemt weliswaar afscheid van de wedstrijdsport, maar de schaatsen gaan nog niet definitief aan de wilgen. Ze wil blijven trainen, maar wel op een manier zodat haar enkel het houdt. "Het is voor mij belangrijk dat ik er gelukkig van word. Dit is het juiste moment om ervoor te zorgen dat het plezier blijft en niet het resultaat telt. Samen met de fysiotherapeut ga ik genoeg tijd nemen om te herstellen. Ik ga straks bijhouden wat ik kan en met sprongen wil ik mezelf nog steeds verbeteren, want dat vind ik leuk. Ik blijf een sporter", lacht ze.

De coronacrisis heeft niet alleen invloed gehad op de voorbereiding voor dit seizoen, maar achteraf gezien ook op Scheepens' besluit om een stap terug te doen. "In de periode van de intelligente lockdown heb ik gemerkt dat er ook andere dingen zijn die ik kan doen", zegt de MBO-studente Sport en coaching. "Ik zit nu in mijn laatste jaar van de opleiding en hoop daarna aan de slag te kunnen. Ik gaf in het voorjaar virtueel les aan anderen en dat doe ik nu op de ijsbaan in Breda."