Kjeld Nuis schrikt van pijnscheut in de lies
Of het echt een kwestie is van met de schrik vrijkomen, moet een nader onderzoek (echo) nog uitwijzen, maar ook dit jaar verloopt de aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen niet geheel rimpelloos voor Kjeld Nuis. Zaterdagavond schoot er tijdens testraces in Thialf kort na de start op de 1000 meter een pijnscheut door zijn lies. Het boegbeeld van Reggeborgh greep direct naar zijn bovenbeen en staakte zijn wedstrijd, waarna hij zich met een van pijn vertrokken gezicht door teambegeleiders liet onderzoeken.

“Kjeld maakte een beweging waardoor hij binnen tien meter na de start moest stoppen met schaatsen. Wat er precies is gebeurd, is nog moeilijk vast te stellen, maar het lijkt gelukkig allemaal mee te vallen. Hij werd zaterdag meteen onderzocht, omdat het ongemak hem veel last bezorgde. Echo’s of een scan moet meer informatie opleveren, al overheerst te gedachte dat er niet veel aan de hand zal zijn. Het ziet ernaar uit dat het met een sisser zal aflopen. Kjeld had overigens twee jaar geleden ook al met zo’n soort akkefietje af te rekenen”, zo herinnerde teammanager Henk Schra zich.

Destijds liep Nuis een lieskwetsuur op aan de vooravond van het World Cup Kwalificatietoernooi. Hij miste daardoor het gehele evenement en moest hopen op een aanwijsplek voor de wereldbeker. Die kreeg hij ook, want in de World Cups 2 tot en met 6 was hij actief.

Kjeld Nuis
Het is nog even afwachten, maar de verwachting is dat Kjeld Nuis zonder kleerscheuren zijn voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen kan voortzetten. | Foto: Soenar Chamid

Friso Emons maakt voor World Tour winnend uitstapje naar Boedapest
Terwijl zijn ploeggenoten al een dag of drie aan de andere kant van de wereld verblijven voor de eerste World Tour Shorttrack in Montréal, voegt Friso Emons zich pas vanavond bij TeamNL. De Tilburger deed het voorbije weekend eerst nog aan een toernooi in Boedapest mee, om wat extra competitieritme op te doen. Bovendien is de kans groot dat hij in Montréal niet veel races zal rijden.

“Door de komst van de World Tour (de opvolger van de World Cup, red.) is ook het wedstrijdsysteem veranderd. In het verleden werd er altijd een afstand twee keer gereden in een weekend. Dat is niet meer het geval en dat betekent dat er minder startplekken zijn te vergeven”, legt hij uit. “Daarnaast ben ik als nummer zes van de groep gekwalificeerd voor de World Tour. Voorheen was ik min of meer verzekerd van de 1500 meter, mijn beste nummer. Omdat ik in de plaatsingswedstrijden aan het begin van het seizoen me niet direct kwalificeerde voor de 1500 meter, mag ik die in Montréal niet rijden.”

Emons hoopt een beetje dat er wel een beroep op hem wordt gedaan voor de relay. “Maar waarschijnlijk krijg ik komend weekend weinig te doen. Uit dat oogpunt bekeken is er besloten dat ik naar Hongarije zou gaan voor de wedstrijdervaring. Het niveau van die competitie is minder dan in de World Tour. Geeft niets: het is lekker te kunnen schaatsen en je te meten met anderen”, aldus Emons, die in de Olympic Hope Challenger de 1500 en 1000 meter won. Op de 500 meter moest hij de zege aan Kay Huisman laten.

Friso Emons
Als een verkapte reserve moet Friso Emons in Montréal en Salt Lake City waarschijnlijk veel toekijken vanaf de kant. | Foto: KNSB - Shapevisions