Jildou Hoekstra reed een topseizoen vorig jaar, de ranke Friezin die vandaag vierde werd in het eindklassement van het NK sprint in Utrecht bij de junioren A. Een toptijd op het WCKT in oktober, tussen kanonnen als Jutta Leerdam en Femke Kok, leek erop te wijzen dat dit seizoen veel zou brengen, maar het liep anders voor Jildou. "De hele zomer had ik al last van m’n rug. Het was met net hoe mijn rug op was, hoe ik presteerde. Als ik er meer last van had, dan lukte het niet, had ik er wat minder last van, dan lukte het wel. Het werd daarom wel een heel wisselvallig seizoen, omdat ik de planning niet kon opbouwen."

"Gelukkig had ik me wel geplaatst voor de World Cups", vervolgt ze. "Maar de uitslagen was ik niet helemaal tevreden mee. Ik ben na het NK Allround direct een traject gestart met de fysio. Dat NK kwam net te vroeg, ik was niet fit genoeg om me plaatsen voor het WK Allround in Inzell. Dat was dit jaar echt mijn doel, maar het liep anders met die blessure."  De focus werd vervolgens verlegd naar dit toernooi, in de trainingen begon het weer te draaien en de pijn werd flink minder, dus Jildou had goede hoop iets moois neer te zetten op de Vechtsebanen in Utrecht. 

"Alleen ben ik vorige week nog ziek geworden, het zat dus niet helemaal mee", vertelt ze over de gifbeker die dit seizoen kennelijk helemaal leeg moest. "Maar ik was wel op tijd fit om te starten, daar was ik heel blij mee. Op de 500 meter liet ze weer even zien wat ze kon, door kort achter Pien Hersman en Chloé Hoogendoorn te eindigen. De 1000 meter was een ander verhaal. "Je merkt dat ik op de 1000 meter na 600 meter gewoon óp ben. Maar ik ben over het algemeen tevreden over hoe ik er voorsta, al had ik op meer gehoopt."

Foto: Hanneke Mennens

 Ook Pien Hersman had haar zinnen gezet op de sprinttitel. "Ik wilde heel graag winnen en ik wist dat het kon als ik heel goed zou zijn", vertelt de nummer twee uit het klassement met een lach die toch het nodige plezier verraadt. "Ik heb nog nooit een podium gepakt op een NK sprint, sowieso niet op een toernooi. Dit is de eerste keer dat ik een toernooimedaille haal. Chloé heeft terecht gewonnen, dus ik moet tevreden zijn met zilver. Ik had eerder Jildou verwacht, maar goed voor Chloé", zegt ze welgemeend.

Chloé Hoogendoorn gaf op haar beurt afloop aan dat ze geen rekening had gehouden met de nationale sprinttitel. "Mentaal ging het goed, de trainingen gingen goed, dus dan kun je het toch wel zien aankomen. Maar als het dan zo goed gaat dat ik drie afstanden win, dan verbaas je jezelf wel", zegt ze tevreden. "Ik raakte alles goed. En ik reed een baanrecord." Maar na een lang seizoen, waarin ze World Cups won, podium reed op het NK-allround en zilver pakte op de mass start op het WK, is het wat haar betreft wel even genoeg. "Ik ben wel blij als het seizoen klaar is, dan heb ik rust. Voor mij was dit een toetje erbij."

Voor Jildou Hoekstra was het meer dan een toetje en heeft ze intussen flinke trek in de volgende winter. "Ik had wel gehoopt op een klein wondertje, dat er iets meer in had gezeten. Ik ben nu vierde, op die 1000 meter zat het er gewoon niet in. Maar ik heb daar wel vrede mee. Op naar het volgende seizoen", besluit ze optimistisch. "Dan gaan we knallen!"