De groep van zes mannen bestaat verder uit Jens van ’t Wout, Itzhak de Laat, Friso Emons en Daan Kos. Bij de vrouwen lag het aangewezen zestal voor de hand, aangezien vaste waarde Selma Poutsma al geruime tijd ontbreekt door een bovenbeenblessure. Xandra en Michelle Velzeboer, Suzanne Schulting, Angel Daleman, Zoë Deltrap en Diede van Oorschot maken de overtocht naar Noord-Amerika. Deltrap doet voor het eerst mee bij de senioren op dit niveau. Na Montréal volgt de World Tour in Salt Lake City. Daar ontbreekt Schulting: zij keert na haar optreden in Canada terug naar Nederland om zich voor te bereiden op het World Cup Kwalificatietoernooi langebaan in Thialf. Mogelijk sluit Daleman zich daar nog bij aan; ook zij heeft ambities op de langebaan.
Dat de 35-jarige Knegt er weer bij is, kan als een bijzondere wending in zijn lange carrière worden beschouwd. Afgelopen jaar blonk de Fries niet uit in trainingsijver, wat onmiddellijk zichtbaar werd in de prestaties. Hij plaatste zich nergens voor, en werd bij wijze van hoge uitzondering als vervanger voor Melle van ’t Wout opgeroepen voor de vierde wereldbeker in Seoul. Daar kwam hij niet verder dan de 49e plaats op de 500 meter en de 30e stek op de 1500 meter.
Gemotiveerd genoeg om te proberen de Winterspelen van Milaan (2026) te halen, meldde de ‘Schicht van Bantega’ zich in mei vol goede moed bij de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De time trials waarmee de race om de World Tour-tickets begon, verliepen nog niet erg succesvol. Op de 1000 meter finishte Knegt echter als tweede, achter Jens van ’t Wout. Ook tijdens de Dutch Open Shorttrack van afgelopen weekend pakte hij een podiumplek mee op dezelfde afstand (derde). Die resultaten leverden voldoende punten op in een fictief klassement over de twee langste nummers om in aanmerking te komen voor de World Tour.
Sven Roes ontbrak op de DOS door een schouderblessure die hij daags voor de start van het toernooi opliep. Woensdag stapte hij weer het ijs op om te zien of hij nog wordt gehinderd door de kwetsuur. Die test pakte prima uit; reden voor de Selectiecommissie om de sterke relayrijder in de groep op te nemen. Bovendien maakt hij per direct weer deel uit van de nationale trainingsselectie. Eerder dit jaar werd hem medegedeeld dat hij vanwege het langdurige blessureleed (Roes deed twee winters niet mee aan de wedstrijden) zijn plek kwijt was. De goede indruk die hij in de trainingen en eind september achterliet in het eerste selectieweekend voor de World Tour-startbewijzen, overtuigden Kerstholt en de Selectiecommissie voldoende om hem weer op te nemen.
Bondscoach Kerstholt bepaalt bij de World Tour ter plekke, in overleg met de rijders, wie er op welke individuele afstanden starten, alsmede de opstellingen van de relays.
Lees hier het artikel over de nieuwe World Tour.