Simone Douma-Murris is vanuit haar rol als organisatie van de baanwedstrijden redelijk tevreden. Waar ze vrijdag nog als vliegende keep functioneerde bij de opstart van de competitie, was ze zaterdag ook nog hoofdscheidsrechter bij de jeugd. Als aanspreekpunt van de organisatie kreeg ze de afgelopen tijd heel wat op haar bord. Omdat de wedstrijden nog altijd gebonden zijn aan de richtlijnen vanuit de overheid, zijn toeschouwers alleen welkom als ze zich opgeven als begeleider van een rijder. Dat betekende voor haar vooraf veel mails en telefoontjes beantwoorden.

Douma-Murris vindt het vervelend dat ze niet iedereen meer kan toelaten bij de wedstrijden. "Hoe jammer ook, we kunnen niet iedereen die wil komen kijken toegang verlenen. In eerste instantie spraken we over een limiet van 125 rijders en 125 begeleiders, maar daar zijn we later van afgestapt. In Heerenveen hadden we namelijk al meer dan 125 inschrijvingen. Uiteindelijk gaat het om de rijders en daarom werken we voor de begeleiders met een strikt inschrijfbeleid", legt ze uit. Aan de poort leidde dat soms tot vervelende situaties. "Er zijn gezinnen die in de buurt kamperen en als familie hiernaartoe komen. Dan is dat een teleurstelling."

Deadline
Iedereen die vrijdagavond in Wolvega de skeelerbaan wilde betreden, kon bij de ingang dus niet zomaar doorlopen. Pas na aanmelding en registratie kregen bezoekers met een polsbandje toegang tot het terrein. Dat systeem is Douma-Murris goed bevallen, al is ze op andere punten ook zelfkritisch. "We merkten dit weekend dat we geen deadline hadden gesteld voor begeleiders om zich op te geven. Daar is ruis ontstaan. In Wolvega konden we daar coulant mee omgaan, een dag later in Heerenveen moesten we streng zijn. Anders waren er teveel mensen."

De sectie inlineskaten van de KNSB heeft, samen met disciplinemanager Marcel Scheperkamp, afgelopen weken heel wat uren gestoken in de voorbereiding van de wedstrijdorganisatie. Daarbij stuitte Douma-Murris regelmatig op onbegrip van rijders, coaches en begeleiders, wat soms leidde tot verontwaardigde reacties. "Dat begint op het moment dat wij een controle doen. Waarom melden zich vijf coaches aan voor drie rijders? Dat is niet de bedoeling. Bij de meeste mensen moet je uitleg geven, maar dat is op zich niet erg. Ik begrijp de vragen en de emotie. Het is natuurlijk niet leuk als je niet mag komen."

Handhaving
Al met al is het eerste wedstrijdweekend redelijk soepel verlopen. Douma-Murris spreekt daarbij ook haar dank uit naar de verenigingen die ondanks alle beperkingen de wedstrijden wilden organiseren. Ook al zijn de wedstrijden en het terrein eromheen ingericht op de anderhalvemetersamenleving, toch zoeken de mensen elkaar op. Het zorgt soms voor wrevel, als groepjes mensen te dicht op elkaar staan of als niet iedereen zich aan de voorgeschreven looprichting houdt.

De kans dat het restant van de wedstrijden wordt afgelast als men zich niet aan de regels houdt, is dan ook reëel. Daags na de wedstrijd stuurt de KNSB al een bericht rond waarin 'iedereen wordt verzocht zich beter aan de anderhalvemetersamenleving te houden dan afgelopen weekend'. Ook het zogenaamde spreekkorenverbod komt ter sprake. In Wolvega en Heerenveen waren regelmatig aanmoedigingen te horen. Schreeuwen, zingen en dus ook aanmoedigen is echter nog niet toegestaan. De vraag is dan ook of de organisatie tijdens de wedstrijden moet ingrijpen als het mis dreigt te gaan.  

"We zijn geen boa's of politie", vertelt Douma-Murris. "Het zijn met name vrijwilligers vanuit de vereniging die dit allemaal op poten zetten en dat zouden dan ook de mensen moeten zijn die mensen moeten aanspreken op de anderhalve meter afstand. Dat is voor iedereen een lastige rol en al helemaal voor deze vrijwilligers. Ik hoop dat we daar niet naartoe hoeven en dat er een stukje bewustzijn is van de mensen zelf. Houd dus gewoon anderhalve meter afstand. Dat zijn de regels in Nederland en op die basis kunnen wij die wedstrijden organiseren."

Begrip
Met name de wedstrijd in Purmerend aanstaande zaterdag baart haar zorgen. Bij die wedstrijd staan veel deelnemers ingeschreven, waardoor het erg druk belooft te worden. Douma-Murris hoopt na afgelopen weekend op iets meer begrip. "Ik hoop wel dat we met elkaar verstandig kunnen zijn en dat we ons houden aan de regels. Het liefst wil ik dat alle wedstrijden doorgaan en dat we een NK kunnen draaien. Als mensen zich niet aan de regels houden, kan daar een streep doorheen gaan."

Om die reden zullen de regels richting het Daikin NK Inlineskaten Baan/Weg over drie weken verduidelijkt en aangescherpt worden, al is er ook een stuk eigen verantwoordelijkheid bij de mensen. Daarnaast is er ook enige druk van buitenaf. Het inlineskaten is namelijk één van de eerste sporten in Nederland die weer wedstrijden houdt. "Ik denk dat iedereen naar ons kijkt: sportbonden, NOC*NSF, de overheid en handhaving. Het is toch allemaal nieuw."

Of ze ondanks de drukte nog een beetje heeft kunnen genieten van het weekend? Een volmondig 'ja' is het antwoord. "Het waren weer mooie wedstrijden, ook al gooide de valpartij bij de senioren wat roet in het eten. Maar ook dat is inlinen. We hadden een goed jurykorps, want ook dat is zo'n eerste weekend altijd weer een beetje aftasten. Maar het is heel gaaf om je hobby weer uit te kunnen oefenen."