"Skeeleren is zo leuk om te doen. Je bent buiten, in beweging en het gaat snel. Voor mij vaak sneller dan op de fiets. Vroeger brachten mijn broer Michel en ik foldertjes rond op skates. Ga wel met bescherming de weg op. En begin met een helm. Dan pas komen de pols-, knie en elleboogbeschermers. Ik zie dat veel mensen de helm wel eens 'vergeten'. Misschien omdat het er niet zo mooi uitziet. Maar een helm is echt belangrijk."
Eenmaal beschermd is er een schier oneindige keuze uit materiaal. Neem alleen de wieltjes. "Tegenwoordig zie je grote wielen voorbijkomen. Twintig jaar geleden waren de wieltjes 70 millimeter, nu zijn ze 125 millimeter. Ik raad niet aan om meteen de grootste te nemen. Daar kun je weliswaar harder op rijden, maar je staat ook hoger en dus instabieler. In de wedstrijden is er ook een limiet gesteld aan de grootte van de wielen. Dat is goed, want we werden steeds instabieler en er kwamen meer scheenbeenproblemen omdat iedereen voortdurend aan het corrigeren was."
"Aan de andere kant: als je het aankunt, zijn grotere wielen wel fijn, want ze gaan sneller. Zeventig millimeter, da's aardig werken. Ik zou er tussenin gaan zitten, rond de 100 millimeter. In de marathon rijden ze op 125 millimeter, in andere wedstrijden op maximaal 110. In die maat is dan ook veel verkrijgbaar."
Ook als het weer beter wordt, is er in Nederland niet altijd te ontkomen aan een bui. "Als het nat is, is skeeleren lastig, het wordt al snel glad. Heb je toch in de regen gereden, maak dan meteen je skeelers schoon. Haal de lagers eruit en leg ze in de wasbenzine. Daarna meteen een drupje olie erin. Zonder schoonmaak of olie gaan je lagers vastzitten door zand en vuil en dan is het klaar."
Schoenen
Ronald Mulder is zelf een lage, harde schoen gewend, maar ook die zijn er in alle soorten en maten. "Je hebt zelfs hoge schoenen. Die zijn comfortabel, maar niet geschikt om hard mee te gaan. Ook voor toertochten zou ik ze niet aanraden, omdat je in je beweging wordt beperkt. Soms kiezen mensen voor een hoge schoen omdat ze zwakke enkels hebben, maar je kunt het ook omdraaien: op een lagere schoen train je je enkels juist."
"Dat is natuurlijk de sportkant: beter willen worden. Michel is ook begonnen met skeeleren omdat hij zwakke enkels had. Maar ook hiervoor geldt: er is een middenweg. Als je in de zestig bent en je wilt nog leren skeeleren, dan is het natuurlijk anders dan wanneer je dertien bent."
Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.