"De gezonde concurrentie is weer losgebrand en dat is alleen maar leuk. Want natuurlijk willen we allemaal de eerste zijn met een mooie ijsvloer", zegt voorzitter Henk Dijksterhuis. "Daarvoor heeft iedere club z'n eigen strategie en techniek die afhangt van het soort baan dat je hebt. Wij hebben een schaats/skeeler combibaan met een opstaand randje en die zetten we in december al onder water. Dan is het afwachten of de vorst komt."

"Andere banen, met een andere ondergrond, gaan daar zodra het begint te vriezen met een gierwagen laagje voor laagje water op aanbrengen. Of en wie er dan het eerste schaatsbaar ijs krijgt hangt ook nog eens af van factoren als wind en eventueel sneeuw. Nu hebben we hier in Haaksbergen nog helemaal geen ijs."

Kracht van de zon
Door het warme januariweer, met af en toe een buitentemperatuur van wel 14 graden, is het water opgewarmd. Dat moet nu eerst weer afkoelen. "De wind gaat misschien wel liggen, maar we krijgen deze week een 'open weertype', dat wil zeggen: met zon. Dan zijn de nachten wel helder en koud, maar door de zon overdag smelt weer een deel van het ijs. Want omdat het al februari is, is de kracht van de zon sterker dan bijvoorbeeld in december en januari."

Allemaal redenen voor de club om eens te inventariseren of het anders, beter en sneller kan. "Ik kende Ton Willemsen van Tonzon al via m'n contacten bij de club en hij is laatst hier geweest. In eerste instantie heeft hij vooral metingen verricht. Met geavanceerde apparatuur bekijkt hij dan waar de 'zwakke plekken' zitten wat betreft het verkrijgen en behouden van een goede ijsvloer. Zodat we die kunnen wegwerken en kijken wat daar verder aan te doen is."

Experiment
"Tonzon fabriceert juist folies om in woonhuizen de warmte vast te houden, maar dat werkt natuurlijk ook andersom. Hij is bezig een vertaalslag te maken naar hoe die folies werken om het (natuur)ijs eerder goed te hebben en langer te kunnen vasthouden. We zijn nu pas met elkaar in contact en aan het brainstormen: we zitten dus nog in een experimentele fase. Eerst meten, dan de uitkomsten bekijken en vertalen. Hij heeft bijvoorbeeld ook ideeën over de kleur van de ondergrond en hoe dat kan meespelen."

Maar, wat er ook uitkomt, het blijft altijd de vraag: wat gaat het weer doen? "Daardoor blijft het 'gevecht' om de eerste marathon op natuurijs een leuke strijd. Hoe het deze week gaat uitpakken? We hebben er nog geen kijk op. We meten elke morgen meteen en zodra er daadwerkelijk ijs ligt, moeten we keuzes gaan maken. Misschien wachten we tot we de drie centimeter voor de marathon hebben. Maar het kan ook zo zijn dat we genoegen nemen met iets minder en open gaan voor het publiek. Even afwachten dus, hoe dat gaat uitpakken. Want… niets is zo veranderlijk als het weer."