“Het gesprek dat ik heb gehad met Jillert, gaf me onmiddellijk een fijn gevoel”, zo licht ze haar keuze toe. Dat de Fries geen moeite heeft met schaatsers die graag naar de skeelers grijpen, maakte het extra makkelijk. “Ik wil voorlopig niet stoppen met die sport, want inlinen is het mooist. Het enige dat Jillert zegt is dat het mijn eigen keuze moet zijn. Prima toch?”

Schilder (op de bovenste foto met vader Lou) baarde vorige maand opzien door op het EK Inline in Oostende drie gouden medailles en een zilveren plak te veroveren. In januari van dit jaar schaatste ze vol bravoure de eerste uren van de Alternatieve Elfstedentocht met grote voorsprong op het vrouwenpeloton over de Oostenrijkse Weissensee. Eerder in januari had ze de Nederlandse titel reeds veroverd op de marathon. En als langebaanrijdster pakte ze NK-goud op de vijf kilometer en was er brons op de drie kilometer in de juniorencategorie.

Sofia Schilder moederziel alleen op de Weissensee
Sofia's solovlucht op de Weissensee in januari maakte veel indruk. | Foto: Neeke Smit

Geen wonder dat Anema er vroeg bij is en deze grote belofte heeft binnen gehengeld. “We hopen haar potentie natuurlijk nog verder uit te bouwen. Het betekent ook dat je direct meer verantwoordelijkheid hebt. Ik heb weleens het idee dat teams schaatsers contracteren, waarbij de rijder of rijdster de trainer groot moet maken. Het is in onze ploeg de bedoeling dat wij de sporter laten groeien. Als fervent skeeleraar krijgt Sofia de ruimte om zich bezig te houden met die discipline, dus kan ze ook gewoon meedoen aan het wereldkampioenschap volgende maand in Pescara. In haar huidige situatie is ze hard gaan rijden, en daarom is er geen reden iets aan haar programma te veranderen. We willen graag helpen het juist te optimaliseren”, aldus Anema.

Gouden Sofia Schilder op de afvalkoers
De Koningin van het EK in Oostende | Foto: Hanneke Mennens

Schilder tempert maar een beetje de verwachtingen, wijzend op het feit dat ze pas in 2025 echt zal beginnen in de ploeg van onder anderen Marijke Groenewoud en Elisa Dul. “Ik ben nog een junior hè, heb op dit moment niet zoveel te zoeken in de hoogste categorie. De komende maanden blijf ik lekker bij Wokke om marathons te rijden en langebaanwedstrijden met m’n KTT. Bovendien heb ik ambities voor het WK voor Junioren in Collalbo (volgend jaar februari, red.). Als het past in mijn schema, doe ik zo nu en dan mee aan de trainingen van Zaanlander”, vertelt de havo-scholiere die de het examenjaar opnieuw moet volgen. “Beter nog een jaartje havo dan dat ik met een nieuwe opleiding zou moeten stoppen…”